Ľubomír Motyčka: Tu neskapal pes

Blog
23 /

Je tu čas prázdnin a dovoleniek. Je tu čas intenzívnejšieho oddychu, ale aj starostí kam s deťmi. A je tu čas, keď sa každý región snaží ponúknuť čo najviac.

Banská Bystrica má šťastie v tom, že jej príroda je očarujúca a vždy je kam ísť. Špania Dolina je legendou, tak isto Hronsek s dreveným kostolíkom, miesta obľúbeného oddychu nájdeme v Selciach – Fuggerov Dvor, na Suchom Vrchu, na Králikoch – všade tam si možno zajazdiť aj na koni.

Plážové kúpalisko má svoje nedostatky. Je to však objektívne jeden z najkrajších areálov na kúpenie sa na Slovensku. A je to vlastne aj jedno z miest masového turizmu.

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici sa stalo múzeom roka. Je oň obrovský záujem. Rovnako ako o Múzeum SNP. Spolu s historickým centrom sú práve múzeá a galérie akcelerátorom rozvoja cestovného ruchu. Pretože, priznajme si, hlučné a divoké, aj keď supermasové atrakcie, tu nemáme.

Zato ožil amfiteáter. Je na ňom viac podujatí, stáva sa silnou súčasťou živej Banskej Bystrice. Okolie mesta v rámci Mestských lesov ponúka 86 kilometrov turistických a 42 cykloturistických chodníkov. Ďalšie pribúdajú vďaka aktivite združenia Koleso.

Máme aj v Banskej Bystrici pomerne málo využívaný vodný žľab na plavenie dreva v Rakytove. Minimálne v strednej Európe niet nič podobné. A vedie k nemu ešte aj pekne vyznačený náučný chodník.

Najnovšie pribudlo pltníčenie zo Sliača a takto by sme mohli vymenovať ďalšie a ďalšie zaujímavosti. Nezabúdajme na cyklobus, tourbus i astrobus spojený s parkom tmavej oblohy na Kráľovej studni. Inak, je tam aj prvá nabíjacia stanica na Slovensku pre elektrobicykle.

Len počas júla bude napríklad v Banskej Bystrici a jej bezprostrednom okolí 60 kultúrnych a športových podujatí. Teda dve denne. Aktivita ľudí je obrovská. Ešte sa určite objavia ďalšie. Cestovný ruch v rámci mesta má slúžiť svojim občanom i prichádzajúcim návštevníkom. Preto je veľmi dôležitá propagácia.

Už o pár dní budú v dvadsiatke hotelov a reštaurácií stojany s propagačnými materiálmi mesta. Od prvého júla pracuje infocentrum 7 dní v týždni. Rovnako je sprístupnená a šikmá veža. V Informačnom centre mesta sa hovorí štyrmi jazykmi, pripravených je cca 7.000 máp a 80.000 rôznych propagačných materiálov v siedmich jazykoch.

Nie je možné o všetko písať, dá sa len naznačovať. Ideálne je sledovať na to určené webové stránky, napríklad www.podujatiabb.sk, www.visitbanskabystrica.sk či http://www.icbb.sk/.

A k je tu aj otázka ďalšej propagácie. Už je zverejnené video naviazané na mesto športu, čoskoro pribudnú propagačné videá smerujúce nielen na Slovensko, ale aj do zahraničia. Spomeňme aspoň stránku http://www.centralslovakia.eu/.

Súhlasím s tým, že nikdy nie je toho dosť. Iste som niečo aj vynechal. Nemal som ani v úmysle písať úplne o všetkom. Jedno je však isté – v Banskej Bystrici pes neskapal.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: Mirka Chabadová

Ľubomír Motyčka