Linka RegioJet z Banskej Bystrice do Bratislavy sa bude posudzovať nanovo

SPRÁVY
6 /

Vo veci udelenia licencie na pravidelnú diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava pre spoločnosť RegioJet sa správne konanie vracia na samý začiatok. Ministerstvo dopravy sa stotožnilo s názorom prokurátora, ktorý napadol rozhodnutie Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ministerstvo dopravy je na strane prokurátora

„Pri udeľovaní licencie spoločnosti RegioJet BBSK nezobral do úvahy všetky stanoviská dotknutých vyšších územných celkov. Kým stanovisko Nitrianskeho samosprávneho kraja úradníci v Banskej Bystrici pri udeľovaní licencie vyhodnotili, nezaoberali sa stanoviskom Bratislavského samosprávneho kraja. Z tohto dôvodu je rozhodnutie BBSK nepreskúmateľné a vydané v rozpore so zákonom,“

uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Spoločnosť RegioJet môže proti rozhodnutiu ministerstva podať rozklad, o ktorom bude rozhodovať minister dopravy. Banskobystrický samosprávny kraj podľa rezortu dopravy nemal právo ignorovať stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja a pri vydávaní licencie sa s ním musí vysporiadať.

RegioJet ani kraj neustúpia

Majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura k rozhodnutiu ministerstva uviedol:

„Ministerstvo dopravy v prípade linky RegioJet na trase z Banskej Bystrice cez Nitru do Bratislavy rozhodlo už dvakrát. Prvý raz dalo návod, ako postupovať pri vydávaní licencie, keďže Bratislavský samosprávny kraj neudelil RegioJetu licenciu neoprávnene. Neobávam sa, že prídeme o licenciu. Konkurencii odkazujem, aby sa skôr starala o kvalitu služieb a zaujímala sa o zákazníkov.“

Podľa rozhodnutia BBSK RegioJet splnil všetky zákonné podmienky a na neudelenie licencie nevidel najmenší dôvod. Župan Marian Kotleba k tomu dodal:

„Licenciu súkromnému dopravcovi sme vydali v súlade so zákonom. BBSK sa riadi ním a nie kartelovými dohodami dopravcov.“

Protest prokurátora prišiel v marci

Diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava prevádzkuje český dopravca RegioJet od februára tohto roka. Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici proti rozhodnutiu BBSK o udelení licencie podala 17. marca 2015 protest. Podľa hovorcu prokuratúry Ivana Vozára dôvodom bola nepreskúmateľnosť rozhodnutia.

BBSK mal do 30 dní od doručenia protestu prokurátora buď mu vyhovieť alebo nevyhovieť. Keďže platila druhá možnosť, prokurátor predložil vec na rozhodnutie  nadriadenému orgánu, v tomto prípade Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré sa stotožnilo s názorom banskobystrickej prokuratúry. Teraz je na ťahu opäť BBSK.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová