Letné terasy na Námestí dostanú novú tvár

TÉMA TÝŽDŇA
1 /

Zásady podmienok zriaďovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica, ktoré prijalo mestské zastupiteľstvo v júni 2013, platia už pre tohoročnú letnú sezónu. Letné terasy dostanú novú tvár, budú ladené v béžových farbách a z námestia zmiznú aj plastové stany. Miesto plastového bočného opláštenia sa môžu použiť presklené steny s maximálnou výškou 150 cm.

Vzhľad letných terás sa teda zjednotí. Na terasách môžu byť umiestnené slnečníky a výsuvné markízy maximálne do výšky 1. nadzemného podlažia. Od fasád budov bude ponechaný 3 – metrový komunikačný priestor – koridor pre peších. Veľké farebné reklamy sa stanú minulosťou, označenie prevádzok bude len na lemoch markíz a slnečníkov. Na Námestí SNP sa umožňuje vybudovanie pódií s maximálnou výškou stupňa 18 cm, čím sa vyšlo v ústrety návštevníkom, aby nesedeli šikmo na dlažbe.

Začiatok sezóny však priniesol aj niekoľko praktických skúseností na základe ktorých bolo potrebné zásady umiestňovania terás doplniť resp. presnejšie vyšpecifikovať a zjednotiť ich výklad. Preto svoje návrhy zmien pripravil Mestský úrad, Cech hostinských či Krajský pamiatkový úrad.

Zasadala komisia a vyhodnotila pripomienky

Zasadnutie3

Rokovanie komisie: zamestnanci MsÚ spolu s poslancami Jakubom Gajdošíkom, Michalom Škantárom a Danielom Karasom.

Vo štvrtok zasadala komisia MsZ pre dopravu, bezpečnosť, verejnoprospešné služby a verejný poriadok, ktorá vyhodnotila pripomienky zástupcov Cechu hostinských, majiteľov budov a Krajského pamiatkového úradu k prijatým zásadám. Väčšinu z nich členovia komisie akceptovali a po prerokovaní v mestskej rade by malo aprílové zastupiteľstvo schváliť nové znenie zásad, ktoré budú reflektovať aj na novovzniknuté problémy. Komisia zároveň povolila aj ďalšie miesta vhodné pre vznik letných terás.

Predseda dopravnej komisie Jakub Gajdošík k zmene Zásad pre náš portál uviedol:

„Začiatok sezóny nám ukázal v praxi niekoľko problémov. V našom záujme je, aby so zásadami boli spokojní prevádzkovatelia terás, majitelia budov a najmä Banskobystričania a návštevníci nášho mesta. Po niekoľko týždňovej diskusii sme sa operatívne stretli a konfliktné body sme, verím, k spokojnosti všetkých strán uzavreli. Som presvedčený, že námestie tento rok opeknie.“

Pre prevádzkovateľov letných terás je pozitívnou správou, že sadzby za ich zriaďovanie zostávajú na rovnakej úrovni, ako vlani. Počet terás bude závisieť od nového grafického spracovania možností ich umiestnenia, čo bude predmetom schvaľovaných zmien na aprílovom zasadnutí MsZ. Doteraz požiadalo o zriadenie letných terás 16 prevádzkovateľov v rôznych termínoch.

Zástupca Cechu hostinských Ladislav Lukáč k tomu dodal:

„Celý proces schvaľovania letných terás chápeme ako dlhodobý kompromis troch strán – Pamiatkového úradu, mesta a prevádzkovateľov zariadení. Každý z nás sa musel prispôsobiť generačnej zmene, ktorá musela prísť. Som rád, že sa v meste našli ľudia, ktorí boli schopní v priebehu dvoch rokov priniesť vyhovujúce riešenie, aj keď väčšina z prevádzkovateľov bude musieť teraz vložiť finančné prostriedky do nového vizuálu letných terás.“

Ako sa už viacerí Bystričania mohli presvedčiť, príjemné jarné počasie láka návštevníkov posedieť si chvíľu vonku na slniečku, čo využili majitelia reštaurácií a kaviarní k tomu, aby pred svoje podniky voľne vyniesli stoly so stoličkami a takto hosťom ponúkali občerstvenie. Aj keď je to mimo oficiálnej sezóny (1.apríla – 31.októbra), nové pravidlá to prevádzkovateľom umožňujú.

Zdroj: Janka Purdiaková