Letné mesiace využije samospráva naplno na stavebné práce v mestských častiach

SPRÁVY
0 /

Aj počas leta 2018 sa banskobystrická samospráva okrem obnovy komunikácií púšťa do komplexných opráv dvoch materských škôl, do výmeny starých okien, obnovy športových areálov pri základných školách či do menších rekonštrukcií hasičských zbrojníc.

Ďalšie škôlky v novom šate

Mesto Banská Bystrica sa dlhodobo zameriava na zlepšenie podmienok v materských školách, ktorých budovy boli v minulosti zanedbávané.

„Začíname s  prácami v ďalších škôlkach, tentoraz na Strážovskej a Karpatskej ulici. Nezvýši sa len kvalita. Teší ma, že v oboch materských školách pribudne jedna trieda pre približne 22 detí a myslím si, že to uvítajú aj Banskobystričania,“

hovorí primátor Ján Nosko.

„Práce budú opäť zamerané na zníženie spotreby energií a budú pozostávať z výmeny okien a dverí, zateplenia fasád, striech, výmeny svietidiel, rekonštrukcie ústredného kúrenia a  teplej vody, vybudovania bezbariérových prístupov, výmeny podláh a pod., takže podmienky pre najmenších sa výrazne zlepšia,“

dopĺňa prednosta MsÚ Martin Adamec.

Vďaka schváleným žiadostiam počítajú projekty s čerpaním nenávratných finančných príspevkov (NFP) z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Operačného programu Kvalita životného prostredia (OPKŽP). Nenávratný finančný príspevok na zníženie energetickej náročnosti MŠ Karpatská 3 je takmer 481 400 eur, pričom spoluúčasť mesta predstavuje cca 25 335 eur. Rozšírenie kapacity je v hodnote 399 900 eur, z toho spoluúčasť mesta je 20 745 eur.

Zníženie energetickej náročnosti MŠ Strážovská 3 bude v hodnote takmer 530 000 eur, z toho 502 917 NFP a takmer 26 500 eur poskytne mesto z vlastných zdrojov. Mesto má podpísané zmluvy s dodávateľmi, takže počas prázdnin môžu pokračovať práce.

Plastové okná sú základ

Staré drevené okná v triedach materských škôl samospráva vymieňala približne pred dvoma rokmi za plastové. Koncom mája 2018 mesto začalo aj s výmenou v hospodárskych častiach budov v materských školách na Šalgotarjánskej, Magurskej, Novej a Radvanskej ulici. Výmena bude mesto stáť 106 634 eur a práce by mali byť hotové do konca augusta.

Ani na šport mesto nezanevrelo

V roku 2017 niesla Banská Bystrica titul Európske mesto športu a samospráva investovala nemalé financie do zlepšenia športovej infraštruktúry. V týchto zámeroch však pokračuje aj naďalej a počas letných prázdnin mesto obnoví športový areál pri ZŠ J. G. Tajovského v Podlaviciach a pri ZŠ Radvanská 1. Na obidva areály je už vysúťažený zhotoviteľ a sú podané žiadosti na stavebné povolenia. Po ich schválení sa začne s prácami, ktoré sú plánované na začiatok júla.

V priebehu septembra by tak mali mať žiaci zo ZŠ J. G. Tajovského k dispozícii obnovené športovisko so spevneným povrchom, ktoré po verejnom obstarávaní bude financované z rozpočtu mesta v hodnote 200 391 eur. Ihrisko na Radvanskej 1 z dotácie vlády Slovenskej republiky vo výške 450 000 eur. K multifunkčnému ihrisku s umelou trávou pribudne atletická dráha, volejbalové a malé futbalové ihrisko.

Pracovať sa bude aj v Šalkovej a Rakytovciach

 Mesto Banská Bystrica sa úspešne zapojilo do výzvy Ministerstva vnútra SR na financovanie podpory ochrany pred požiarmi. Financie v hodnote 46 038 eur využije na obnovu hasičských zbrojníc v Šalkovej a Rakytovciach.

Ide o drobné opravy vnútorných priestorov pre parkovanie požiarnej techniky. Zhotoviteľov oboch zbrojníc má mesto vysúťažených a v súčasnosti sa čaká na podpis dotačnej zmluvy, aby mohli začať stavebné práce.

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné