Ľadové medvede sa vyšantili na Motyčkách

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

Na Štefana 26.decembra sa uskutočnil 15. ročník Ľadových hier na Motyčkách. Ide o tradičné podujatie ľadových medveďov z Banskej Bystrice a širokého okolia s plávaním v miestnej vodnej nádrži.

Ľadové medvede na Motyčkách

Vonku bol -1 ?C, voda mala 7 ?C,  vyše 60 otužilcov a skvelá nálada. Tak vyzeralo tohoročné Štefanské plávanie v ľadovej vode na Motyčkách.

„Tradíciu Štefanského kúpania založili naši predchodcovia, propagátori otužovania v Banskej Bystrici, ktorými boli moderní päťbojári z Dukly. Otužovať začali najprv v Hrone, v časti mesta Šalková, potom objavili Motyčky a s odobrením Slovenského vodohospodárskeho podniku vybavili plávanie skupinky otužilcov v tejto nádrži,“

uviedol pre TASR  otužilec Milan Lichý zo združenia Slovenských ľadových medveďov v Banskej Bystrici, ktoré má takmer 120 členov.

Združenie SĽM bolo založené 16. októbra 2006 a odvtedy umožňuje zimným otužilcom a plavcom pravidelné stretávanie sa bez ohľadu na to, odkiaľ sú a v akom počte sa chcú zúčastniť. Samozrejme sú vítaní aj sympatizanti tejto formy adrenalínu.

Najbližšou akciou na Motyčkách budú Ľadové mláďatá“ v utorok 6. januára 2015 na Troch kráľov  Dlhé obdobie bol „maskotom“ ľadových medveďov známy operný spevák Martin Babjak. Patrí k nim aj banskobystrický primátor Ján Nosko.

Otužovaním proti chorobám

Vyznávači kúpania v ľadovej vode nepoznajú angínu, chrípku. Majú posilnenú imunitu a sú zdravší a odolnejší. Táto zvláštna forma adrenalínu dokáže človeka naštartovať, zrelaxovať.

Pod pojmom „ľadové medvede“ nájdeme vyznávačov kúpania v studenej vode. Neprekáža im zima a kúpanie v ľadových vodách považujú za zábavné utužovanie vlastného zdravia. Usporadúvajú oficiálne podujatia a pri pohľade na ich obnažené telá je mnohým zima aj v teplom oblečení.

Vyznávači kúpania v ľadovej vode nepoznajú angínu, chrípku. Majú posilnenú imunitu a sú zdravší a odolnejší. Začiatočníci by sa mali začať pripravovať doma, pretože každý organizmus je individuálny a na chlad reaguje rozlične. Privykanie na zmeny teploty bez ohrozenia zdravia zvyšuje pohotovosť krvných ciev a to vedie k ochrane pred infekciami z prechladnutia. Samozrejme, že otužovanie nás nezbaví chorôb úplne, ale priebeh ochorení nebýva až taký dramatický.

Pravidlá otužovania

Ranná studená sprcha je jednoduchou, ale vysoko efektívnou formu otužovania. Začíname teplou sprchou a ukončujeme studenou (v letnom časovom intervale 3 – 4 minúty a zimnom 1 – 2 minúty), od dolných končatín a postupne nahor celého tela.

Neprekúrený byt a všetky priestory, v ktorých sa pohybujeme počas dňa (kancelária, pracovisko, auto), spánok pri teplote do 18 ?C a pri otvorenom okne až do neskorej jesene s pravidelným vetraním počas zimy. Pravidelná návšteva sauny a potom ľadové kúpanie.

Otužovanie môžete praktizovať rekreačne, ale je to aj druh športu plávaním vo vode pod 10°C za každého počasia.  Otužovať sa môže každý zdravý človek po zdravotnej prehliadke, alebo na odporúčanie lekára. Plávať v studenej vode môže každý zdravý človek nad 17 rokov,  výnimky udeľujú telovýchovní lekári. Po štyridsiatke sa začína s plávaním až po dôkladnej lekárskej prehliadke.

Každý športovec by mal poznať svoje telo, schopnosti a momentálne dispozície. Netreba preceňovať svoje sily a podceňovať aktuálny zdravotný stav. S pribúdajúcim vekom sa mení aj naše telo a treba brať do úvahy vlastné individuálne možnosti.

Zdroj: zimneplavanie.sk