Kto ešte nebol primátorom, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu  

SPRÁVY
18 /

Táto slávna veta nebohého Jula Satinského sa celkom hodí na pomery v Banskej Bystrici pred komunálnymi voľbami 15.novembra 2014. Prihlásilo sa do nich 15 kandidátov na primátora (pred štyrmi rokmi 8), suverénne najviac na Slovensku.

Nič proti tomu, však primátorom môže byť každý svojprávny občan mesta s trvalým pobytom, ktorý dovŕšil v deň volieb 25 rokov. Môže ho nominovať strana  alebo ako nezávislý musí zozbierať 400 podpisov a to je všetko. Dnes sa o túto kedysi váženú funkciu môže uchádzať ktokoľvek.

Bolo by zaujímavé vedieť, čo v skutočnosti motivuje ku kandidatúre na primátora krajského mesta neznámu dôchodkyňu, dvoch bývalých policajtov, bývalého pivovarníka či riaditeľa kúpeľov s čudnou minulosťou, režiséra či „staré“ tváre. Jeden môj známy mal k tomu celkom zaujímavé vysvetlenie. Vraj úroveň postu primátora sa za posledné roky dostala na takú nízku úroveň, že tú latku na zemi môže zdvihnúť hocikto akoby nič. Niečo na tom bude.

U viacerých Bystričanov prevláda pocit, akoby primátor bol iba akási ozdoba mesta a dôležité nitky ťahal za neho niekto v pozadí. Darmo to môže byť dobrý, ale inak neschopný človek, keď nevládne úradom ani mestom. Kto to z tej pätnástky dokáže?

Nuž veru naoko bude v meste pod Urpínom z čoho vyberať, ibaže ruku na srdce – koľkí z nich sú naozaj schopní splniť to, čo sľubujú? Celé mesto sa onedlho stane prehliadkou „papierových hláv“ na billboardoch, v novinách či poštových schránkach a každá z nich  bude mať (ako inak) iba  tie najušľachtilejšie ciele pre občanov. Pre človeka neznalého miestnej komunálnej politiky to bude ťažká voľba, ale vždy sa treba spoľahnúť na zdravý sedliacky rozum a nenaletieť na prázdne sľuby, akokoľvek vkusne  zabalené v peknom papieri .

Napríklad sa môžeme orientovať podľa toho, čo ten ktorý kandidát už v živote dokázal v tomto meste, či bol užitočný pre nás občanov a nielen pre seba či kamarátov, či je to seriózny človek s pevnou chrbtovou kosťou a neuhne pred problémom, ale dokáže ho riešiť aj v kritických situáciách Jasné, že každý máme na posudzovanie kandidátov svoj vlastný meter, ale predsa len, trochu racionálnej úvahy pred rozhodovaním nikdy nie je na škodu.

Ešte zložitejšie to bude pri rozhodovaní o voľbe 31 poslancov mestského zastupiteľstva. Na poslednú chvíľu sa menilo sedem volebných obvodov na štyri a okrem Podlavíc s dvomi poslancami z 12 kandidátov budeme v centre mesta voliť 7 poslancov z 55, v Sásovej 10 poslancov zo 66  a v Radvani s Fončordou 12 poslancov z 92 kandidátov.

Keďže ide o väčšinový systém, v každom volebnom obvode dostanú občania jeden zoznam kandidátov s menami zoradenými podľa abecedy a z toho budú môcť zakrúžkovať maximálne toľko svojich favoritov, koľko môže byť v danom obvode poslancov. Rozhodovať sa budeme môcť medzi kandidátmi za politické strany či koalície a nezávislými.

Záujem kandidátov na primátora i poslancov o svoje zviditeľnenie sa je obrovský, vraj sú pred voľbami zadané takmer všetky billboardy v meste. Okrem toho sa budú časom neskutočne plniť naše poštové schránky nielen bežnou reklamou, ale aj predvolebnými letákmi. Fotografi, grafici a tlačiari sú teraz v kurze, internet a sociálne siete tiež, takže informácie sa budú na nás do volieb valiť prúdom, len sa potom správne rozhodnúť.

Satinského súdruh Žinčica by mohol byť spokojný. Každým rokom sa mu hlási čoraz viac kandidátov, ktorí chcú ísť do regionálnej či komunálnej politiky. Kvantita je však často v nepriamej úmere s kvalitou – o čo viac povolaných, o to menej vyvolených. Uvidíme. 

Autor: Miro Toman