Kto chce byť županom, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu

SPRÁVY
1 /

Aj takto, parafrázujúc slávny výrok nezabudnuteľného Júliusa Satinského, by sa dala nazvať účasť niektorých kandidátov v novembrových voľbách nového banskobystrického župana. Ak ste sledovali utorkový predvolebný súboj 10 kandidátov v priamom prenose na TA3, asi viete, o čom hovorím.

Jasné,  žijeme v demokratickom štáte  a každý má slobodné právo byť volený hoc aj za župana. Stačí sa zaregistrovať na kandidátke politickej strany či ako nezávislý kandidát predložiť petičnú listinu s minimálne tisíckou podpisov občanov a v deň volieb dovŕšiť vek 25 rokov. Žiadne výberové konanie alebo konkurz s nejakými kvalifikačnými predpokladmi, pričom zamestnávatelia si dnes takto vyberajú už aj upratovačky.

Zdá sa však, že niektorí kandidáti akoby zabudli, že vstup do verejného života obnáša spolu s demokraciou a slobodou aj niečo také, čo sa volá osobná zodpovednosť voči sebe i voličom. Sledujúc spomínanú verejnú diskusiu kandidátov na banskobystrického župana som sa nemohol zbaviť pocitu, že niektorým z nich zjavne chýba aj úcta k zdravému rozumu.

Obdivoval som moderátorov, že si počas viac ako dvojhodinovej relácie museli často zahrýzať do jazyka, aby si udržali vnútornú kontrolu nad priebehom niektorých diskusných príspevkov, ktoré by sa skôr hodili do humoristickej relácie „Je to možnééé?“. Darmo, zákon a Rada o vysielaní a retransmisii nepustia. Keď je to verejná televízna diskusia pred voľbami, tak do nej musia pozvať všetkých kandidátov bez rozdielu.

Celkom úsmevné bolo, keď niektorí občania pred reláciou vyčítali tvorcom z TA3, prečo pozvali do diskusie aj jedného kontroverzného politika. Ako sa však ukázalo, ten na rozdiel od niektorých „exotov“ patril medzi tých serióznejších diskutérov.

Pravdupovediac tí diváci, čo vydržali sledovať televízny diskusný večer z Banskej Bystrice až do konca, by si zaslúžili metál. Tí znechutení to vzdali skôr, ako sa dozvedeli výsledky sms-hlasovania, v ktorom sa jasne vyčleniĺa dvojica Vladimír Maňka a Ľudovít Kaník bojujúca o druhé kolo. Za nimi  veľkým odstupom trojica Marián Kotleba, Ladislav FízikKarol Konárilk ml. Tí ostatní štyria sa boli zrejme prihlásiť u súdruha Žinčicu…

To však neznamená, že by voliči mali kvôli nim zanevrieť na regionálne voľby. Práve naopak, v hre je riadenie a spravovanie verejného majetku sbezmála 150 miliónmi eur v rozpočte krajskej samosprávy na sociálne služby, zdravotníctvo, školstvo, cesty, cestovný ruch, kultúru a šport pre viac ako 650 tisíc obyvateľov BBSK. Preto by nám nemalo byť jedno, kto zasadne do kresla župana na ďalšie štyri roky, rovnako ani to, kto bude sedieť v 49-člennom parlamente BBSK.

Tak „šmeše pobavili“ a život ide ďalej. Komu nestačili živé vystúpenia kandidátov na župana v TA3, môže si to zopakovať v stredu podvečer na banskobystrickej Radnici. Omnoho dôležitejšia však bude sobota 9.novembra…

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)