Krytá plaváreň Štiavničky po letnej odstávke je otvorená od pondelka 6. augusta 2018

SPRÁVY
0 /

Hoci vonku „zúri“ horúce leto a ľudia vyhľadávajú k osvieženiu najmä vonkajšie vodné plochy, v Banskej Bystrici bude návštevníkom po letnej odstávke k dispozícii aj krytá plaváreň Štiavničky. Jej prevádzka pokračuje od 6. augusta.

Dvojtýždňová zarážka, prečo práve v lete?

Každá krytá plaváreň potrebuje aspoň raz do roka dlhší časový priestor pre opravy a údržbu, ktoré sa nedajú vykonávať počas fungovania prevádzky. V Banskej Bystrici je to už niekoľko rokov práve počas letných prázdnin z dvoch hlavných dôvodov.

Cez letné prázdniny doprajú plavecké kluby svojim trénerom a zverencom voľno pred začiatkom novej plaveckej sezóny a pre ostatných plávania – chtivých návštevníkov je počas priaznivého letného počasia k dispozícii plážové kúpalisko.

Na otázku, čo všetko sa stihne okrem výmeny vody v bazénoch, odpovedá riaditeľ MBB, a.s. Ing. Dušan Argaláš:

„ Všetky činnosti, ktoré sme museli stihnúť za dva týždne odstávky vykonať, možno rozdeliť do troch základných skupín. Sú to: činnosti súvisiace s kvalitou vody v bazénoch, komplexné čistenie exteriérov, interiérov a klimatizácie a nevyhnutné drobné opravy stavebné charakteru.“

plavaren4

Práce súvisiace s kvalitou vody v bazénoch

Banskobystrická plaváreň ponúka plavecký bazén, relaxačný bazén a detský bazén. Kým detský bazén sa kompletne čistí aj s výmenou vody každý týždeň, relaxačný minimálne 4 x za rok, v plaveckom bazéne prebieha výmena vody a komplexné čistenie dna, stien bazéna a odtokových kanálov len raz ročne.

Z časového hľadiska sa hneď po vypustení vody z bazéna, čo je spravidla do 10 hodín, robí čistenie odtokových kanálov, nevyhnutné opravy podvodných svietidiel, čistenie stien a dna bazénov kyselinou dusičnou. Na uvedené práce je vyhradených maximálne 1 – 2 dni, nakoľko potom dochádza k pomalému postupnému napúšťaniu aj ohrievaniu vody v bazénoch. S kvalitou vody súvisia aj nevyhnutné úpravy priľahlej bazénovej technológie nachádzajúcej sa v útrobách strojovne.

Tento rok sa vykonala revízia a servis chlórovne a jej zariadení, vymenili sa opotrebované ÚV výbojky pre plavecký a relaxačný bazén. Bol zrealizovaný servis zariadenia na zmäkčovanie vody a vykonaná celková profylaktická prehliadka riadiaceho systému slúžiaceho pre riadenie a signalizovanie porúch bazénovej technológie.

plavaren2

Komplexné čistenie exteriérov, interiérov a klimatizácie

Aj keď čistenie a upratovanie plavárne prebieha na dennej báze a rozsiahlejšie upratovanie každý prvý pondelok v mesiaci počas sanitačných dní, raz ročne treba riadne „povymetať aj menej viditeľné kúty“. Čistenie počas odstávky je zamerané hlavne na zmytie oboch strán sklenených fasád (rámov aj sklenených výplní), umytie fasádneho obkladu a vyčistenie podhľadov.

V interiéri sa raz ročne čistí strop a potrubie vzduchotechniky vo vstupnej hale, umývajú sa všetky kachličkové obklady vo vnútri plavárne a zmývajú sa sklá priestoru pre reštauráciu zo strany bazéna.

Rozsiahlemu čisteniu a dezinfekcii sa nevyhla ani vzduchotechnika, kde boli zároveň výmenné všetky filtre na jednotkách vzduchotechniky vrátane výmeny firónu.

stiavnicky1

Nevyhnutné drobné opravy stavebného charakteru

V rámci drobných opráv stavebného charakteru sa vymenili všetky viditeľne popraskané dlažby a obklad a to v šatniach, sprchách aj pri bazéne. „Zafugovali“ sa škáry v dlažbe v priestoroch šatní a opravila sa poškodená mozaika v obľúbenej parnej saune.

plavaren3

Výška výdavkov do nevyhnutných opráv a údržby za rok 2018

Celkový rozsah výdavkov na nutné opravy a údržbu plavárne, mimo pravidelných prevádzkových výdavkov, dosahuje k dnešnému dňu od začiatku roka 2018 sumárnu čiastku 78.500 eur, z čoho práve počas letnej zarážky je hodnota spomínaných činností v sume 40.000 eur.

Viac informácií získate na www.plavarenstiavnicky.sk.

stiavnicky2

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: MBB, a.s.