Krňačkové preteky v Tureckej aj tento rok

SPRÁVY
0 /

Dňa 19. februára 2011 sa v obci Turecká uskutoční dlhoročné kultúrne podujatie – Krňačkové preteky 2011. Je to už šiesty ročník Majstrovstiev Slovenska v krňačkových pretekoch, na ktorých sa súťaží o cenu Krížnej a pohár STV.

Niečo z histórie

V roku 1957 za čias horára Slančíka, keď sa ešte drevo zvážalo z Močarnýho za Hrbok, vtedajšia mládež, aby si privyrobila, sa podujala zvážať drevo na krniach.

Zúčastnili sa vtedy Jozef Jasenský, Oto Jasenský, Ivan a Milan Čillíkovci, Hubert Čillík, Stano Mydlo, Peter Babiak a Ľubo Strmeň.

Večer, keď dokončili robotu, sa stretli v krčme v Tureckej, pri krčmárke Slovenčiakovej Anne. Popri reči pri pive sa mládenci začali prekárať, komu idú rýchlejšie krne. Toľko sa naťahovali, až si niektorí z nich zabehli po krne, i keď už bola vonku tma. Potom z Močiarky nad Horárovou Lúčkou, posadajúc si aj traja-štyria na sane, spustili sa po ceste, ktorou drevorubači zvážali drevo smerom do Čillíkov (Krížne Cesty). Keďže krne išli tuho, mládencov napadla myšlienka usporiadať riadne preteky na krňačkách.

Nultý ročník sa uskutočnil z Podhornej Lúky do Čillíkov (na Krížne Cesty). Čas sa meral na „budíčkoch“, vtedajší časomerači boli: Jozef Strmeň od Ďuríkov a Almáši Belko. Čaj varila pani Čillíková Mária od Ďuriašky. Víťazi nultého ročníka boli všetci zúčastnení, i keď prví prešli cieľom Čillík Ludevít a Čillík Jaroslav. Od tej doby sa krňačkové preteky v Tureckej usporiadavajú každý rok, ak to snehové podmienky umožnia.

krnacky

Zdroj: Krnackyturecka.szm.com