Kráľova Studňa: Sobotňajšie spomienkové stretnutie na obete Veľkej Fatry

SPRÁVY
0 /

Na svete azda ani niet horského štítu, ktorý by sa ľudia nepokúsili dobyť. Vášeň pre horské výšiny a láska k nebotyčným bralám sa však mnohým stala osudnou.

Pamätné miesto obetiam hôr vo Veľkej Fatre

Je to cintorín bez mŕtvych; nikdy sa k nemu nepriblížil pohrebný sprievod, nikto v ňom nikdy nevykopal hrob. Chodí sa na toto pietne miesto, k tomuto dôstojnému pamätníku, aby živí vzdali úctu pamiatke obetí Veľkej Fatry.

„Osud je občas veľmi krutý, nevráti čo raz vzal. Zostanú iba spomienky a v srdci veľký žiaľ…. Mŕtvym na pamiatku a živým na výstrahu!“

Tak znie motto pamätného miesta obetiam hôr vo Veľkej Fatre, ktoré slávnostne otvorili 20. augusta 2011 na podnet členov Klubu seniorov Horskej služby Emanuela BulluIng. Ľubomíra Mistríka a PhDr. Štefana Halmaia. Projekt vytvoril Ing. arch. Vladimír Tomala.

Spomienka-na-obete-hor-foto-Fedor-Mikovič-1

Na prácach sa podieľali dobrovoľní i platení členovia HS. Úsilie Klubu seniorov HS finančne podporilo mesto Banská Bystrica vedno s Horskou záchrannou službou Veľká Fatra, Klubom slovenských turistov, Banskobystrickým samosprávnym krajom, súkromnými sponzormi a finančnými zbierkami prispeli i samotní členovia Horskej služby.

Výber miesta v sedle Krížnej nad hotelom Kráľova Studňa nebol náhodný. Autori myšlienky vychádzali z toho, že tu sa spájajú štyri horstvá. Pietne miesto sa nachádza na frekventovanom turistickom priechode, pod skalným bralom Smrekovica, 570 metrov od horského hotela Kráľova studňa.

Na vyvýšeninu skalného masívu tu osadili oceľový kríž. Pod ním je na skalnej stene upevnená tabuľa s menami obetí od roku 1954, keď sa začali evidovať. Doteraz ich je tam päťdesiatjeden!

Spomienka-na-obete-hor-foto-Fedor-Mikovič-3

Každoročné spomienkové stretnutia

Od roku 2011 sa každoročne stretávajú pri kríži nad hotelom Kráľova studňa a pripomínajú si tých milovníkov hôr, ktorí v nich zahynuli. Pri tejto príležitosti sa na Kráľovej Studni stretávajú aj s členmi Horskej služby z ostatných slovenských horstiev a so širokou turistickou verejnosťou.

Tradičné spomienkové stretnutie na Kráľovej Studni obetiam hôr Veľkej Fatry sa koná v sobotu 27. októbra 2018 od 11:00 hod.

kralova-studna2

Pietne miesto sa nachádza 500 m nad hotelom Kráľova Studňa smerom na hrebeň Krížnej, v  blízkosti mohyly padlých v II. svetovej vojne. Na hotel Kráľova Studňa sa dostanete autom, 14 km cez Zalámanú dolinu, alebo pravidelnou linkou Banská Bystrica – Kráľova Studňa.

Odchod autobusu z Banskej Bystrice: 7:30 – Banská Bystrica – zastávka Uhlisko,  7:40 – Strieborné námestie, 8:00 – Harmanec Papiereň, 8:05 – Dolný Harmanec,  8:07 – Harmanec jaskyňa. Odchod späť spred hotela  Kráľova Studňa bude o 16:30 hod.

Spomienka-na-obete-hor-foto-Fedor-Mikovič-2

Program spomienkového stretnutia

– zahájenie o 11:00 hod. a privítanie prítomných

– svätá omša za obete hôr Veľkej Fatry

– slávnostné príhovory

– položenie vencov a kytíc k pamätníku

– záver stretnutia

– občerstvenie v Horskom hoteli Kráľova Studňa

Organizátormi spomienkového stretnutia sú Horská záchranná služba OS HZS Veľká Fatra, Klub seniorov HS Veľká Fatra . juh a HS Kremnické vrchy, Horský hotel Kráľova Studňa.

kralova-studna3

Autor: (tom) , Foto: ilustračné