Krajskí poslanci prekopali Kotlebovi rozpočet na rok 2015

SPRÁVY
0 /

Tesne pred Vianocami sa v piatok na banskobystrickom Úrade BBSK zišli poslanci Zastupiteľstva BBSK? Aby schválili rozpočet kraja na budúci rok. Oproti predloženému návrhu župana Kotlebu v ňom urobili viacero zmien

Poslanci schválili zmenený rozpočet kraja na rok 2015

Na predchádzajúcom výjazdovom zasadnutí 5.decembra v Rimavskej Sobote krajskí poslanci stiahli predložený návrh rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2015. Podľa neho by mal samosprávny kraj na budúci rok hospodáriť s vyrovnanými príjmami a výdavkami 146,8 mil. €.

Z toho bežné príjmy predstavujú takmer 140 mil. € a kapitálové 6,7 mil. €. Z prebytku bežného rozpočtu takmer 7,8 milióna € by sa mal vykryť 3,65-miliónový schodok kapitálového rozpočtu a vyše 4,1-miliónový schodok finančných operácií.

Predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-SD, KDH Ľubica Laššáková k schválenému rozpočtu uviedla:

„Urobili sme viacero zmien, ktoré náš klub predtým prerokoval s predsedom BBSK. Išlo  najmä o presun výdavkov z krajského úradu na cesty a ďalšie investičné akcie.“

Predsedu komisie financií a správy majetku Jaroslav Demian k tomu dodal:

„Pôvodne predložený návrh rozpočtu nebol prorastový, obsahoval málo investičných projektov, museli si to ešte prediskutovať. Ak sme v roku 2014 mali v registri investícií zhruba 120 projektov, na rok 2015 ich bolo navrhnutých len 56 a to sme zmenili.“

Nástup nového poslanca

K zmene došlo aj v zložení zastupiteľstva. V úvode piatkové zasadnutia zložil sľub nový poslanec Pavel Struhár (Smer-SD – KDH), ktorý je zároveň prednostom Okresného úradu v Rimavskej Sobote. Ten nastúpil ako náhradník za primátora Tisovca Petra Mináča.

Ten sa po poslednom zasadnutí vzdal mandátu poslanca na protest proti hanlivým vyjadreniam Mariana Kotlebu  o Tisovci ako čiernej diere, ale aj kvôli nemožnosť jeho spolupráce so županom, ktorý podľa neho nedokáže riadiť   krajskú samosprávu a nezmyselne blokuje rozvojové projekty z eurofondov.

Finančná podpora Koltebu zo strany nominantov ĽSNS

Poslankyňa Ľubica Laššáková vyzvala Mariana Kotlelbu, aby sa vyjadril k medializovaným informáciám, podľa ktorých mu nominanti ĽSNS zamestnaní na Úrade BBSK a BBRSC a.s. musia odvádzať  na  bankový účet 20 percent zo svojho platu.

Župan to označil za snahu poškodiť jeho meno. Potvrdil, že sú ľudia, ktorí mu posielajú peniaze, aby ho podporili v jeho politickej činnosti K samotnému mediálnemu obvineniu Marian Kotleba  povedal:

„Ak vám ľudia posielajú peniaze ako dar, tak to robia z vlastného presvedčenia a iniciatívy. Robili to v minulosti a aj teraz, tým všetkým sa chcem za to poďakovať, lebo to považujem za prejav, že mi veria. Sú medzi nimi aj niektorí zamestnanci úradu. Ja s tým nemám problém to priznať. Ale za totálny nezmysel považujem, že by to mal niekto robiť pod hrozbou vyhadzova.“

Proti zverejneným informáciám v médiách na túto tému chce banskobystrický župan podniknúť právne kroky.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.