Krajská organizácia cestovného ruchu v Banskej Bystrici nevznikne  

SPRÁVY
9 /

Banskobystrickým samosprávnym krajom avizované založenie  Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) sa nekoná. S BBSK sa nedohodli Oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR).

Riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík pre agentúru SITA uviedol:

„Pri rokovaniach s OOCR v kraji bolo zjavné, že jednotlivé oblastné organizácie nemajú jasnú predstavu, ako by mala fungovať krajská organizácia cestovného ruchu, aké by mali byť jej priority a na čo by sa mala zameriavať jej činnosť. Nedošlo k zhode ani v otázke počtu zamestnancov ani v prioritách rozvoja cestovného ruchu v kraji.“

Znamená to, že KOCR v Banskobystrickom kraji, podobne ako v Nitrianskom a Trnavskom, v tomto volebnom období nevznikne. Po viacerých prípravných rokovaniach sa samosprávny kraj dohodol s OOCR pôsobiacimi na jeho území aspoň na spolupráci smerujúcej k stanoveniu spoločných priorít v cestovnom ruchu.

Na území kraja môže pôsobiť len jedna KOCR. Založiť ju môže samosprávny kraj s aspoň jednou OOCR.

Na území BBSK pôsobí šesť OOCR: Dudince v okrese Krupina, Región Banská Štiavnica v okresoch Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Turistický Novohrad a Podpoľanie v okresoch Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš, Detva, Nízke Tatry Juh v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Stredné Slovensko v okresoch Banská Bystrica, Zvolen a Región Gron v okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom.

Jedným z hlavným argumentov, prečo nevznikla  KOCR,  je aj zákonný limit poskytnutia štátnej dotácie do 10 percent vybranej dane za ubytovanie v členských obciach OOCR. Pôvodne sa uvažovalo o dotácii v rovnakej výške, ako by bol vklad BBSK vo výške 130.000 €, ktoré má kraj na tento účel vyčlenené vo svojom  rozpočte.

„Podľa  aktuálneho novelizovaného znenia zákona by výška štátnej dotácie KOCR v BBSK dosiahla úroveň približne 30.000 € ročne, čo by stačilo približne na pokrytie mzdových nárokov administratívnych pracovníkov KOCR. Takéto výrazné zníženie štátnej dotácie znížilo záujem oblastných organizácií cestovného ruchu na vytvorení KOCR,“

dodal  Uhrík.

Rôzne očakávania od založenia KOCR a výške pomoci  mali väčšie a menšie OOCR. Zhodli sa len na cyklotrasách, hnedých dopravných značkách a pár ďalších okruhoch spoločného záujmu. Hoci  Komisia pre regionálny rozvoj a cestovný ruch pri Zastupiteľstve BBSK založenie KOCR odporúčala, podľa jej predsedu Petra Gogolu cestovný ruch nepatrí medzi priority súčasného vedenia nášho kraja. KOCR by mala koordinovať a podporovať rozvoj cestovného ruchu v Banskobystrickom samosprávnom kraji a propagovať ho ako turistickú destináciu bez ohľadu na výšku štátnej dotácie.

Autor: (dem), Foto: ilust.