Kraj po 23 rokoch sťahuje vozičkárov z Kompy do budovy so schodišťom

TÉMA TÝŽDŇA
4 /

Domov sociálnych služieb Kompa vznikol v roku 1992 v Banskej Bystrici s cieľom poskytovať klientom rovnaké možnosti rozvoja, aké majú ostatní ľudia – vzdelávanie, záujmovú činnosť, rehabilitáciu, nácvik sebaobslužných činností a prípravu na asistovaný život. Teraz sa majú presťahovať zdravotne postihnutí na vozíčkoch z bezbariérového prízemia bytového domu na ulici 29.augusta na Sídlisku do budovy so schodišťom blízko centra mesta.

Tlačová správa hovorcu BBSK o presťahovaní Kompy do nových priestorov

Hovorca BBSK Vladimír Gürtler informoval médiá o tom, ako regionálna samospráva podporuje iniciatívy, ktoré zlepšujú život hendikepovaným v kraji.

„Je tak aj v prípade návrhu riaditeľky DD a DSS Senium v Banskej Bystrici Janky Dupákovej presťahovať klientov zo zariadenia Kompa do lepších priestorov v zariadení Prameň na Dolnej Striebornej ulici v Banskej Bystrici. Takto sa zlepší život ďalším osemnástim klientom domova sociálnych služieb.“

Podľa hovorcu kraja zariadenie Kompa prevádzkuje DSS v prenajatých priestoroch, v ktorých sa každoročne zvyšujú náklady na prevádzku. Prenajaté priestory sú vraj zastarané (staré okná či havarijný stav kanalizácie). Pretože BBSK nie je majiteľom týchto priestorov, DSS nemôže financovať nákladné rekonštrukcie z vlastných zdrojov, po presťahovaní sa má ušetriť ročne viac ako 28-tisíc eur.

 „Presťahovaním klientov do zariadenia patriaceho BBSK sa nielen zlepšia ich podmienky, ale samosprávny kraj navyše zveľadí svoj majetok, čo ho nebude stáť nič navyše. Všetky rekonštrukčné práce budú hradené z bežných výdavkov DSS, takže finančné prostriedky nebude potrebné navyšovať,“

povedala riaditeľka DS a DSS Senium  Janka Dupáková.

V zariadení Prameň zostali po kanceláriách prázdne priestory, ktoré v súčasnej dobe kraj rekonštruuje a pripravuje pre 18 klientov z Kompy. V nich má byť naďalej zachovaná kvalitná starostlivosť, dodržané všetky hygienické a bezpečnostné podmienky a bezbariérovosť pre imobilných. Sociálne služby sa majú skvalitniť aj vďaka čiastočnej transformácii na špecializované zariadenie, kde dôjde k zvýšeniu počtu odborného personálu o ďalšie opatrovateľky. Toto všetko zaznelo v tlačovej správe hovorcu Gürtlera zo štvrtka 5.marca. aj s priloženým propagačným videom nových priestorov.

Rodičia zdravotne postihnutých s poslancami BBSK na mieste činu

DSS Kompa je bezbariérové sociálne zariadenie BBSK integrované v prirodzenom prostredí najstaršej banskobystrickej obytnej zóny na „Sídlisku“, konkrétne na prízemí štvorpodlažného bytového domu na ulici 29.augusta 13 v Banskej Bystrici. Tento nebytový priestor  je majetkom mestskej spoločnosti BPM s.r.o.

V piatok 6.marca sa pred objektom DSS Prameň zišli rodičia klientov z Kompy spolu s dvomi poslancami BBSK. Riaditeľ BPM a poslanec Ján Šabo pre náš portál uviedol:

„BPM počas predchádzajúcich rokov  vždy na požiadanie bývalej pani riaditeľky Mgr. Viery Müllerovej zabezpečili na náklady  firmy namontovanie nových špeciálnych sociálnych a hygienických zariadení pre mentálne a telesne postihnutých klientov a mnoho ďalších vecí, ktoré uľahčovali prácu personálu s postihnutým, ktorým sa tak doprialo trochu intímnej ľudskej dôstojnosti. Najlepšie to pochopí ten, kto sa nie z vlastnej viny stal zdravotne postihnutým alebo sa o takéhoto človeka denne stará. Navyše BBSK platí za priestory minimálny nájom.“

 

Nové priestory na Dolnej Striebornej si prišla pozrieť aj predsedníčka komisie sociálnych vecí   BBSK poslankyňa Božena Kováčová, ktorá sa to dozvedela na poslednú chvíľu:

„V kraji máme ďaleko horšie zariadenia, ako je Kompa v prenajatých priestoroch, kde sú klienti už roky zvyknutí a vyžadujú si celodennú špeciálnu starostlivosť. Na budúci týždeň sa budeme zaoberať eurofondmi a deinštitucionalizáciou sociálnych zariadení. Preto som prekvapená, že tu sa už hovorí o sťahovaní, keď sa môžeme dohodnúť s mestom resp. BPM na dlhodobom nájme za euro a celé zariadenie potom zrekonštruujeme. Neviem si predstaviť, ako sa  tie veľké deti na vozíčkoch  budú pohybovať v tejto budove po schodoch. Preto nevidím dôvod, aby sa to teraz sťahovalo.“

Po jej slovách sa zrazu rodičia klientov z Kompy od pracovníkov BBSK dozvedeli, že o ničom ešte nie je rozhodnuté a presťahovanie zatiaľ nehrozí. Ibaže tlačová správa hovorcu BBSK s videom hovorila niečo iné.

Keď sme sa chceli spolu s RTVS dostať na rokovanie rodičov s riaditeľkou DD a DSS Senium, nebolo nám to umožnené, hoci ide o vec verejnú. S nevôľou brali toto stretnutie aj rodičia, z ktorých viacerí majú svoje deti v Kompe už viac ako dvadsať rokov. Sú to veľmi citlivé stvorenia a boja sa, ako by znášali nové prostredie s ďalšími 40 klientmi tohto zariadenia s inými zdravotnými problémami, keď pohyb s vozíkom nie je všade bezbariérový…

O čo vlastne ide vedeniu kraja?

V DSS Kompa sa každodenne od 6:15 do 16:00 hod. starajú o mentálne postihnutých ľudí vrátane telesného postihnutia do 40 rokov. Personál tvoria sociálni pracovníci, zdravotné sestry, lekár, vychovávateľ, psychopéd a logopéd. Klientom poskytujú denne rehabilitáciu a aplikáciu metodiky Lilly Nielsen, 3x týždenne muzikoterapiu a raz do týždňa animoterapiu, biblioterapiu a hyppoterapiu. Zariadenie má vlastnú kuchyňu zameranú na zdravú výživu a aj vlastnú záhradu upravenú pre klientov, ktorí sa prakticky stávajú obyvateľmi sídliska.

Podľa odborníkov na sociálne veci práve je integrácia zdravotne postihnutých s ostatnými ľuďmi miesto ich izolácie v ústavoch  je celosvetovým trendom. Deinštitucionalizácia je nástrojom uplatňovania ľudských práv, ako sú právo na slušný život, integrované vzdelávanie, na prácu, ale aj bezbariérové prostredie, Klienti DSS sa sťahujú  do bytových bezbariérových priestorov a napriek svojmu hedikepu žijú ako normálni ľudia.

Predseda BBSK Marian Kotleba to vidí inak. V diskusii o premárnených 4,7 milióna eur z eurofondov na pilotné projekty rekonštrukcie DSS Ladomerská Vieska a Slatinka v Lučenci, kde sa mal uplatniť princíp integrácie ľudí so zdravotným postihnutím do spoločnosti, okrem iného povedal:

„Nikto z vás by nevybral pre svojho blízkeho jeden z tých maličkých objektov, kde majú výbeh päť metrov rovno a šesť doprava. Je absolútna nezodpovednosť nechať schátrať kaštieľ, kde sú teraz tí ľudia.“

Niektorí odborníci si kladú otázku, či takýto Kotlebov postoj k riešeniu sociálnych problémov Rómov a zdravotne postihnutých občanov nesúvisí s politickou ideológiou ĽSNS. V každom prípade osud klientov DSS Kompa a ich rodičov budeme ďalej sledovať.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová+archív