Kotlebov človek v Banskobystrickej regionálnej správe ciest a. s.

SPRÁVY
4 /

Verejnosť v Banskobystrickom kraji upútala utorková tlačová konferencia novozvoleného župana Jána Luntera a informácie o predaji 103 kusov neupotrebiteľnej techniky krajskej firmy Banskobystrická regionálna správa ciest a. s. súkromnej eseročke za 1 euro. Viacerí poslanci zastupiteľstva BBSK to považujú za minimálne nehospodárne nakladanie s majetkom kraja.

Predaj nepotrebnej techniky BBRSC a.s. za 1 euro

 V tejto kauze vystupuje poslanec BBSK a podpredseda predstavenstva BBRSC a.s. Mgr. Miroslav Suja, ktorý ako jeden z mála poslancov spolupracoval a spolupracuje s dosluhujúcim bystrickým županom Marianom Kotlebom.

Ten pri predstavovaní kandidátov na poslancov za ĽSNS v Detve k informáciám miestnych obyvateľov o spájaní Miroslava Suju s osobou bývalého bossa bystrického podsvetia Mikulášom Černákom v 90. rokoch minulého storočia povedal:

„To je pre mňa absolútna novinka, neviem sa k tomu vyjadriť, posudzujem ho ako poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja, kde za ním stoja výsledky v regionálnej správe ciest. A to je pre mňa alfa a omega.“

Miroslav Suja 14.  augusta 2017 predkladal zastupiteľstvu BBSK zoznam 103 kusov neupotrebiteľného majetku BBRSC a. s. Poslanci to schválili predpokladajúc, že z tohto predaja bude profitovať krajská obchodná spoločnosť.

Tá však opäť za účasti podpredsedu predstavenstva BBSC a.s. Miroslava Suju dňa 27. septembra 2017 podpísala kúpnu zmluvu s firmou Kalamár s.r.o. v Hriňovej o odpredaji neupotrebiteľného majetku za 1 euro. Podľa zatiaľ neoverených informácií sa zo 103 kusov vyradenej techniky niektoré kusy mali predávať ďalej tretím osobám.

Na tvrdenia poslanca Stanislava Horníka z nehospodárneho nakladania s majetkom kraja v BBRSC a.s., ktorý sa mohol po ocenení odpredávať napr. na náhradné diely za zostatkovú hodnotu stanovenú znalcom,  reagoval riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík slovami:

„Tie obvinenia sú nezmysly. Prebytočný šrotový majetok bol na rokovaní zastupiteľstva ponúknutý primátorom a starostom, ale nikto neprejavil záujem ani o jediný kus z toho šrotu. Rovnako oň neprejavili záujem ani iné organizácie BBSK.“

 Pýtali sme sa viacerých starostov v okolí Banskej Bystrice, či vedeli o takejto ponuke Banskobystrického samosprávneho kraja či BBRSC a.s. , ale odpovedali záporne. Starosta obce Baláže Jozef Chaban pre náš portál uviedol:

„O ničom takom som nepočul, nebola zverejnená ani žiadna ponuka pre obce. Keď som videl teraz ten zoznam vyradenej techniky, zišlo by sa nám viacero náhradných dielov na naše stroje, vrátane osobných áut. Určite by to privítali aj ďalší starostovia.“

 Vzdanie sa poslaneckého mandátu pár dní pred nástupom nového zastupiteľstva

 K ďalšiemu čudnému kroku z úrovne súčasného vedenia BBSK došlo pri zvolaní krajského zastupiteľstva na 27. novembra, teda necelé dva týždne pred ustanovujúcim zasadnutím novozvolených poslancov a župana (podľa zákona by malo byť najneskôr do 4. decembra) s jediným bodom programu – vzdanie sa poslaneckého mandátu Miroslavom Sujom k 15. 11. 2017 a nástup náhradníka.

Pokiaľ sme mali možnosť hovoriť s niektorými poslancami BBSK,  viacerí v tom vidia jediný zámer Mariana Kotlebu – vymenovať na poslednú chvíľu za generálneho riaditeľa BBRSC a.s už neposlanca Miroslava Suju, ktorý sa ako nominant ĽSNS nedostal do nového zastupiteľstva. To de facto nepoprel ani riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík.

Okrem „zlatého padáka“ po predpokladanom odvolaní z tejto funkcie novým županom sa medzi poslancami hovorí aj o možnom „zametaní stôp“ v krajskej firme, v čom môže figurovať aj spomínaný predaj vyradenej techniky za euro. Nevylučuje sa, že v tejto veci padne trestné oznámenie.

 Kto je Miroslav Suja?

Detvanci poznajú tohto štyridsiatnika ako občianskeho aktivistu bojujúcemu proti plánom ťažiť v okolí zlato. To mu vo farbách Strany zelených vynieslo funkciu poslanca zastupiteľstva BBSK, zároveň je aj mestským poslancom v Detve.

Tí s dlhšou pamäťou poznajú Miroslava Suju ako člena 5. pluku špeciálneho určenia armáde SR vycvičeného po Novembri 1989. Z verejných zdrojov sa dozvedáme, že  následne začal trénovať chlapov v neslávne známej súkromnej bezpečnostnej službe u Mikuláša Černáka. V roku 1996 mal v súvislosti s vyšetrovaním vydierania problémy so zákonom.  V Detve mu preto prischla medzi ľuďmi prezývka  „Černákov vojak“.

 Neskôr bol  podmienečne odsúdený za zavinenie dopravnej nehody na žiguliaku spojenej s ťažkým ublížením na zdraví. Podľa našich informácií Miroslav Suja v auguste 2017 v Hnúšti spôsobil dopravnú nehodu na služobnom vozidle BBRSC a.s. značky Toyota RAV 4, pri ktorej došlo k zraneniu vodiča druhého auta a v tejto veci polícia vedie vyšetrovanie za ublíženie na zdraví. Pár dní na to policajná hliadka mala zastaviť na autobusovej zastávke v Korytárkach auto Toyota Hilux  jeho 18 – ročného syna, ktorému namerali vyše 1,3 promile alkoholu v krvi.

V Detve sa vie, že Miroslav Suja je bohatý muž a má rád luxusné  autá. Vozí sa napríklad na Bentley či Range Roveri. Jeho firmy vlastnia v Detve a okolí Kriváňa niekoľko nehnuteľností Týždenník Plus 7 dní priniesol informáciu, že sa obklopil partiou vyšportovaných mužov, ktorí nosia jednotné tetovanie na predlaktí pravej ruky. Na to Suja reagoval slovami:

 „Dvanásť rokov sa už o mne hovorí, že som mafián. Tetovanie Aeterna Germanitas, na ktoré sa pýtate, znamená v preklade večné bratstvo. Dali sme si to vytetovať na počesť jedného chlapa, ktorého zrazil kamión.“

 Zaujímavosťou je, že rovnaké  tetovanie nosí aj bývalý krajský predseda Strany zelených Marek Mališ, ktorý sa pred voľbami vzdal kandidatúry na post predsedu BBSK v prospech Mariana Koltebu bez vedomia strany, za čo ho potom jej vedenie vylúčilo.

V niekoľkých firmách figuruje meno Miroslava Suju spolu s Róbertom Ľuptákom, šéfom detvianskeho hokeja. Ten sa okrem vulgárneho slovného útoku na Marcela Hossu  zviditeľnil nedávno tým, že pred hokejovým zápasom Detvy s Košicami v čase volebnej kampane poskytol priestor Marianovi Kotlebovi na vhodenie úvodného buly.

Už vo farbách Kotlebovej ĽSNS mal Miroslav Suja hájiť túto stranu ako poslanec  v novom zastupiteľstve BBSK. To sa mu však nepodarilo, takže mu na dobu určitú zostáva ešte vedenie BBRSC a.s. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situáciu v tejto krajskej firme po nástupe nové župana…

 

Zdroj: (tom) a Plus 7 dní, Foto: Matej Jankovič, policajné a ilustračné