Kotleba verejne klamal o údajnom pokuse asociálov znásilniť dievča vo vlaku

SPRÁVY
6 /

Zelené stranícke hliadky Kotlebovej ĽSNS, ktoré od apríla 2016 pôsobia v niektorých „rizikových“ vlakoch na hrane zákona, doposiaľ nepotvrdili svoju opodstatnenosť dohliadať na udržiavanie poriadku. No to je určená zo zákona železničná polícia a vlakový personál na železnici.

Predseda ĽSNS  na tlačovke blafoval

V snahe potvrdiť opak, zvolala v utorok Kotlebova ĽSNS tlačovku s názvom „Narastajúca kriminalita asociálov vo vlakoch“. Predseda strany Marian Kotleba, ktorý je zároveň aj predsedom BBSK,  upozornil na dva incidenty, ktoré sa v posledných dňoch mali stať v medzinárodných vlakoch na Slovensku.

V nedeľu 12. februára vo vlaku, ktorý smeroval z Berlína do Budapešti, pred zástavkou v Štúrove mali byť „skupinou asociálov okradnutí cudzí štátni príslušníci“.  Polícia vraj na tento prípad vôbec nereagovala.

Ďalší závažnejší prípad sa mal stať v pondelok 13. februára, keď sa vraj asociáli  v medzinárodnom rýchliku pokúsili o znásilnenie 16 – ročného dievčaťa  medzi Štúrovom a Novými Zámkami.

„V tomto prípade práve vlaková čata, teda zamestnanci železničnej spoločnosti, privolali políciu.  Dvadsať minút trval jej príchod polície, pričom policajná stanica bola vzdialená len 1,7 km od vlaku. Ak by tam neboli odvážni členovia čaty, tak je znásilnená asociálmi,“

uviedol Kotleba s tým, že v tejto súvislosti vyzdvihol dôležitosť hliadok ĽSNS vo vlakoch. Zároveň ich provokačne ponúkol ministerstvu vnútra a polícii na všetkých vlakových linkách.

Zrejme nie je náhoda, že práve v tomto období sa na sociálnych sieťach šíria členmi a sympatizantmi ĽSNS vymyslené správy (hoaxy) o tom, že „kotlebove hliadky“ mali zabrániť údajnému znásilneniu dievčaťa vo vlaku.

Polícia vyvrátila Kotlebove falošné tvrdenia

V stredu na Kotlebu reagovala polícia. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Nitre Renáta Čuháková vyhlásila, že všetko bolo inak.

V nedeľu 12. februára telefonicky obrátil na políciu vlakvedúci vlakovej čaty, ktorý sa v tom čase nachádzal vo vlaku na maďarskom území, s otázkou, ako má postupovať, pretože našiel batožinu s kórejskými osobnými dokladmi a vedel, že predtým v Štúrove vystupovali z vlaku dvaja občania Kórey.

„Stála služba cez službukonajúce výpravcu železničnej stanice Štúrovo dohodla, aby týchto cestujúcich o náleze informovali a sprostredkovali im vrátenie batožiny,“

pre agentúru SITA povedala policajná hovorkyňa Čuháková v súvislosti s údajným okradnutím cudzincov vo vlaku .

Sám vlakvedúci po návrate do Štúrova odviezol Kórejčanov na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Štúrove. Nechceli však podávať žiadne oznámenie.

K žiadnemu pokusu o znásilnene vo vlaku nedošlo

V pondelok asi desať minút po deviatej hodine ráno prijalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre oznámenie, že v medzinárodnom vlaku odchádzajúcom zo železničnej stanice Budapešť sa nachádza osoba, ktorá oznámila, že ju v úseku cesty Szob – Štúrovo obťažovala iná osoba.

„Cestujúca sa zľakla a vyhľadala vlakvedúceho, ktorý privolal policajnú hliadku. Tá obdržala oznámenie o incidente o 9:14 hod. a prišla na miesto o 9:22 hod., teda o 8 minút od oznámenia. To už vlak stál v železničnej stanici Nové Zámky,“

opísala situácia policajná hovorkyňa.

Čuháková však zdôraznila:

„Cestujúca z vlaku uviedla, že sa jej počas spánku niekto dotkol. Nešlo však o dotyky sexuálneho charakteru. Žena sa stala obeťou vlakovej krádeže, len sa preľakla a vyhľadala pomoc . Po incidente opakovane uviedla, že je v poriadku a nič jej nechýba. Nechcela podať žiadne oznámenie a chcela cestovať ďalej do Hamburgu. Po dohode s vlakvedúcim bola usadená k inej žene v blízkosti služobného oddielu.“

Stanovisko Železničnej spoločnosti

Slová Renáty Čuhákovej  potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč:

„Páchatelia pokusu o krádež nastúpili v Maďarsku a medzi Szobom  a Štúrovom sa pokúsili okradnúť spiacu cestujúcu. Tá privolala s pomocou ostatných cestujúcich vlakvedúceho, ktorý incident oznámil polícii i nadriadeným.“

Keďže vlak medzitým dorazil do stanice Štúrovo, podozriví tam vystúpili a utiekli. Polícia po páchateľoch pátra. Poškodená zahraničná cestujúca v Štúrove nechcela vystúpiť ani podať trestné oznámenie. V Nových Zámkoch podala vysvetlenie policajnej hliadke, ktorá už na ženu čakala. Ľudí v zelených tričkách, ktorí cestujú po Slovensku v snahe zvýšiť popularitu svojej politickej strany, v inkriminovanom  vlaku však nikto nevidel.

„Nešlo teda o pokus o znásilnenie, ale o pokus o krádež, ktorý sa odohral možno ešte na území Maďarskej republiky. Ten prerušila samotná okrádaná cestujúca. Incident na mieste okamžite riešil vlakvedúci, ktorý privolal políciu,“

dodal Kováč.

Polícia na juhu Slovenska operatívne pracuje so získaným popisom muža, ktorý sa cestujúcej dotkol. Naši policajti dlhodobo intenzívne spolupracujú na objasňovaní protiprávneho konania cestujúcich v medzinárodných vlakoch s maďarskou políciou.

Autor: (dem), Foto: ilust.