Kotleba v NR SR nevystúpi  

SPRÁVY
0 /

Banskobystrický župan  Marian Kotleba požiadal listom predsedu NR SR o možnosť vystúpiť na rokovaní slovenského zákonodarného zboru na základe pôvodného decembrového uznesenia Zastupiteľstva BBSK z Rimavskej Soboty, ktoré však neskôr sami poslanci zrušili. Napokon však na parlamentnej pôde nevystúpi.

Poslanecké grémium NR SR neodporučilo predsedovi Petrovi Pellegrinimi  pozvať župana Kotlebu, aby vystúpil na schôdzi Národnej rady SR  o sociálno – ekonomickej situácii obyvateľov okresov Rimavská Sobota a Revúca.

Predseda NR SR vo svojej odpovedi  z 20.januára Kotlebovi uviedol:

„K obsahu Vašej žiadosti si Vám dovoľujem dať do pozornosti, že Národná rada Slovenskej republiky je zákonodarný orgán, avšak v systéme štátnych orgánov rozhodovanie o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky podľa čl. 119 písm. d) patrí vláde Slovenskej republiky.“

Podľa agentúry SITA žiadosť o možnosť vystúpenia  na schôdzi Národnej rady SR odoslal predseda BBSK koncom decembra.  Urobil tak v zmysle pôvodného uznesenia krajského parlamentu z 5.decembra 2014, ktoré navrhol poslanec a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Na ďalšom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK 18.decembra však poslanec a primátor Hnúšte Michal Bagačka navrhol toto uznesenie z 5.decembra zrušiť, pretože je nevykonateľné. NR SR totiž nie je výkonným, ale zákonodarným orgánom. Podľa rokovacieho poriadku na jej schôdzach môžu so súhlasom poslancov vystúpiť významné osobnosti hospodárskeho a spoločenského života či predstavitelia iných štátov alebo medzinárodných organizácií, pozvaní slovenským parlamentom  alebo jej predsedom.

Župan Marian Kotleba toto nové zrušujúce uznesenie nepodpísal. Jeho veto z 18.decembra 2014 má byť predmetom mimoriadneho rokovania krajského zastupiteľstva začiatkom februára.

Na ňom by sa poslanci mali zaoberať aj  podnetmi poslanca NR SR Miroslava Beblavého o konflikte záujmov predsedu BBSK v súvislosti s prijímaním finančných darov od zamestnancov úradu na jeho súkromný účet a neskoré pozastavenie živnosti po nástupe do verejnej funkcie. O tom už 21. januára rokovala príslušná poslanecká komisia. V hre je aj opätovné schválenie rozpočtu kraja na rok 2015, keď decembrové schvaľovacie uznesenie poslancov Kotleba tiež nepodpísal.

Autor: (tom), Foto: ilust.