Kotleba stiahol zo zastupiteľstva svoj „matematický nezmysel“, nový návrh predloží až 10. augusta

SPRÁVY
3 /

V pondelok sa na Úrade BBSK v Banskej Bystrici konalo riadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja, ktoré zvolal predseda BBSK Marian Kotleba. Hlavným bodom programu bolo určenie počtu poslancov, volebných obvodov a sídiel obvodných volebných komisií pre voľby do orgánov VÚC, ktoré sa uskutočnia  4. novembra 2017. Rozhodne o tom až ďalšie zastupiteľstvo deň pred uplynutím zákonnej lehoty, aj s rizikom ohrozenia novembrových volieb v našom kraji.

Kotlebov návrh na zmenu počtu poslancov tri mesiace pred voľbami

Rozhodnutím predsedu NR SR  bola určená lehota na určenie volebných obvodov a počtu poslancov pre novembrové voľby do samosprávnych krajov do 11. augusta 2017.

Najdôležitejšou časťou Kotlebovho návrhu bola zmena počtu poslancov v 13 okresoch (obvodoch) na úkor okresov Banská Bystrica a Rimavská Sobota. Faktom je, že takéto zmeny sa však robia zvyčajne na začiatku volebného obdobia a nie na jeho konci, pár mesiacov pred voľbami. Politické strany, nezávislí kandidáti a napokon aj voliči by mali v dostatočnom časovom predstihu vedieť, koľko svojich zástupcov a v akých volebných obvodoch budú voliť.

 Marian Kotleba navrhol znížiť počet poslancov z doterajšieho počtu 49 na „zákonné minimum“ 44, pričom  napríklad okres Banská Bystrica by mal miesto súčasných osem iba päť poslancov. Jeho návrh by znamenal, že v jednotlivých okresoch by bol veľký rozdiel medzi počtom obyvateľov prislúchajúcich na jedného poslanca. Kotleba to dôvodnil slovami:

 „Kým súčasné rozdelenie mandátov zvýhodňovalo štyri najľudnatejšie okresy, náš návrh viac zrovnoprávni všetkých 13 okresov samosprávneho kraja.“

Zníženie počtu poslancov by sa okrem Banskej Bystrice dotklo aj ďalšieho veľkého okresu Rimavská Sobota zo šiestich na štyroch. Naopak počet poslancov by pribudol v okrese Banská Štiavnica či Krupina o jedného, čo však nebolo logické ani paritné k počtu obyvateľov v daných okresoch.

Snímka obrazovky 2017-07-24 o 14.19.14

Z porovnania v tabuľke vyplýva, že podľa Kotlebovho návrhu by v banskobystrickom okrese malo jedného poslanca každých 22.185 obyvateľov, kým v Krupine by na jedného zástupcu pripadlo 7.474 obyvateľov.

Poslanci naprieč politickým spektrom odmietali Kotlebov návrh

V poslaneckej diskusii zaznievali vážne argumenty proti návrhu BBSK. Dokonca aj z radov poslancov najmenších okresov, ktoré by mali na tom „profitovať“, pretože doterajšie proporčné rozdelenie mandátov je logické a najviac zodpovedá zákonným kritériám. Ide najmä o počet obyvateľov v okresoch na jeden poslanecký mandát, pričom existuje ich rovnosť. Takto vystupovala drvivá väčšina poslancov naprieč politickým spektrom.

Poslanec Jakub Gajdošík nazval návrh predsedu BBSK matematickým nezmyslom:

„Ja nie som proti znižovaniu celkového počtu poslancov v kraji. Keď  sa to však má udiať, tak rovnomerne vo všetkých okresoch podľa počtu obyvateľov. Nemožno len tak vytrhnúť napríklad najväčší okres Banská Bystrica a povedať, že tu zoberieme troch poslancov a o pridáme tým okresom, kde mala  ĽSNS v posledných parlamentných voľbách najlepšie výsledky.“

Stanovisko ministerstva vnútra

Poslanec Jakub Gajdošík zároveň prečítal písomné stanovisko Ministerstva vnútra SR, na ktoré sa obrátil v súvislosti s možným nedodržaním termínu určenia počtu poslancov a volebných obvodov BBSK, ak by jeho predseda nepodpísal uznesenie zastupiteľstva k tomuto bodu. Z odpovede riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Ing. Evy Chmelovej vyberáme:

„Zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších (ďalej len „volebný zákon“) nerieši v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávnych krajov Vami uvedenú situáciu v žiadnom zo svojich ustanovení na rozdiel napr. od časti upravujúcej voľby do orgánov samosprávy obcí, kde v prípade nečinnosti obce a jej orgánov úlohy, ktoré majú tieto subjekty podľa volebného zákona splniť, zabezpečí prednosta okresného úradu.

Určenie volebných obvodov a počtu poslancov, ktorí sa v nich majú zvoliť po lehote ustanovenej v rozhodnutí predsedu NR SR o vyhlásení volieb podstatne môže narušiť prípravu volieb po organizačnej stránke – registrácia kandidátnych listín, vyhotovovanie zoznamov zaregistrovaných kandidátov a najmä tlač a distribúciu hlasovacích lístkov.

 Máme zato, že ak zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja si splní svoju úlohu tým, že určí riadne a včas volebné obvody a určí počet poslancov, ktorý sa v nich má voliť, je povinnosťou predsedu samosprávneho kraja schválené a odhlasované uznesenie podpísať do uplynutia lehoty určenej v rozhodnutí o vyhlásení volieb a vytvoriť tak zákonné podmienky na zabezpečenie realizácie pasívneho volebného práva politickými stranami, politickými hnutiami, ich koalíciami a nezávislými kandidátmi.

 Nedodržanie lehoty na vykonanie vyššie uvedeného opatrenia bude mať za následok skrátenie času na uplatnenie pasívneho volebného práva kandidujúcimi politickými subjektmi, najmä však nezávislými kandidátmi (zber podpisov), ktorí sa rozhodli zúčastniť volebného procesu, prostredníctvom osobitnej listiny.

 Nedodržanie lehoty môže byť dôvodom na podanie sťažností na Ústavný súd SR a to tak v štádiu prípravy volieb, najmä však po voľbách (zo strany neúspešných kandidátov na poslancov zastupiteľstva samosprávneho kraja). 

 Ak Ústavný súd  bude považovať nedodržanie lehoty uvedenej v rozhodnutí o vyhlásení volieb za takú skutočnosť, ktorá narušila slobodnú súťaž politických síl, môže voľby do zastupiteľstva samosprávneho kraja vyhlásiť podľa § 63 ods. 1 písm. a) zákona č. 38//1993 Z. z. o organizácii Ústavného súde SR o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov za neplatné. V dôsledku toho sa voľby do zastupiteľstva samosprávneho kraja budú musieť zopakovať, čo bude znamenať vynaloženie nemalých finančných prostriedkov potrebných na ich vykonanie.

 V neposlednom rade ak by nastala situácia, že by nebolo možné  vo niektorom vyššom územnom celku voľby vôbec vykonať z dôvodu nevytvorenia podmienok – neutvorenia volebných obvodov a neurčenia počtu poslancov, ktorí sa v nich majú voliť domnievame sa, že by sa takýto postup mohol považovať za marenie prípravy a priebehu volieb  podľa § 351 Trestného zákona.“

Kotleba pred hlasovaním stiahol svoj návrh a zastupiteľstvo zvolal na 10. augusta

Predsedníčka najväčšieho poslaneckého klubu SMER –  SD, KDH Ľubica Laššáková predložila v rozprave protinávrh, podľa ktorého sa počet poslancov vrátane určenia volebných obvodov v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja pre voľby 4. novembra 2017 nemení a zostáva v podobe, ako platil aj pre minulé voľby v roku 2013.

Marian Kotleba vidiac nepriechodnosť svojho návrhu medzi prítomnými poslancami, po porade so zástupcami poslaneckých klubov pred samotným hlasovaním stiahol tento bod z programu rokovania. Podľa vlastných slov ho predloží až 10. augusta na ďalšom zastupiteľstve, ktoré zvolá deň pred uplynutím zákonnej lehoty na určenie počtu poslancov a volebných obvodov…

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné