Kotleba je opäť vo svojej koži

SPRÁVY
21 /

Tak sa nám ten náš župan opäť vyfarbil. Nie že by sa z pozície svojej verejnej funkcie staral o tento kraj a prílev peňazí z eurofondov doň, on ide radšej do Bratislavy protestovať proti islamizácii Európy, v slovenskom preklade buchnúť a kopnúť si do Európskej únie a imigrantov, lebo o rok sú u nás parlamentné voľby. A to i napriek tomu, že naša vláda kvóty pre imigrantov rezolútne odmietla.

A mal veru spoločnosť vskutku primeranú. Okrem členov a sympatizantov  jeho ĽSNS aj ďalších pravicových radikálov zo Slovenska a Čiech, ale aj chuligánov z radov ultras bratislavského Slovana či trnavského Spartaka. On však nehľadá riešenie problému prílevu imigrantov do EÚ, on rieši svoj problém.

Aby toho pre tento náš ťažko skúšaný Banskobystrický kraj nebolo málo, na tribúne vystúpil aj poslanec BBSK a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý vlani kandidoval na prezidenta. Ktovie, možno aj on sa chce na vlnách xenofóbie dostať na rok do NR SR. Napokon stačí sa pozrieť na facebook či  občas započúvať do vysielania Slobodného vysielača v Banskej Bystrici a zistíte, ako sa rodia extrémisti.

Kotleba zaželal  na bratislavskom Námestí SNP niekoľkotisícovému davu  „vydarený biely deň“ a vyzval na pochod k Úradu vlády. A ten sa pohol s výkrikmi „Obesiť zradcov“,  „My sme tu doma“ či „Neber tú pizzu od toho Turka“. Od extrémistov v zelených, hnedých či čiernych tričkách nič prekvapujúce. Napokon podobné zrazy a protestné pochody tohto typu pozná história aj z tridsiatych rokov minulého storočia…

Polícia v Bratislave bola v sobotu v plnej zbroji a pohotovosti. Do pozoru ich postavil obrovský nápor protestujúcich ľudí na dvoch proti sebe stojacich ohlásených zhromaždeniach extrémistov a ich odporcov. Výsledkom je 140 predvedených osôb, šesť poškodených policajných vozidiel, traja zranení policajti, rozbité sklá na autách, zabavené chladné zbrane  či lietajúce dlažobné kocky. Maskovaní extrémisti napadli aj účastníkov Svetového pohára v pretekoch horských bicyklov na hrade, ktorý tak museli zrušiť.

Zdá sa, že pre Kotlebu a spol. padli  imigranti akoby z neba a stali mottom kampane do parlamentných volieb v júni 2016. Pred dvomi rokmi ho téma našich Cigánov vytiahla na post bystrického župana, teraz si na migrujúcich cudzincoch trúfa získať poslanecké kreslo. Vraví sa, že do tej istej rieky dvakrát po sebe nevstúpiš, ibaže kto vidí do hláv slovenských voličov? Tí sú momentálne väčšinovo naladení proti imigrantom, takže to je tá „správna“ politická vlna pre Kotlebovcov.

Zajtra bude opäť všedný deň. Treba sa starať o Banskobystrický kraj a jeho obyvateľov. Myslíte si, že Kotleba to dokáže? Som svojimi vernými má  teraz iné starosti. Na júl ohlasujú ďalší protestný pochod…

Autor: Miro Toman, Foto: TASR