Kompa so zdravotne postihnutými deťmi sa sťahovať nebude!  

SPRÁVY
13 /

Boj rodičov detí z Domova sociálnych služieb Kompa, ktoré chcel Banskobystrický samosprávny kraj  presťahovať z bezbariérového prízemia bytového domu na ulici 29.augusta 13 na Sídlisku do budovy so schodišťom DSS Prameň na Dolnej Striebornej, skončil v utorok 21.apríla víťazstvom zdravého rozumu. Predseda BBSK sa stotožnil so stanoviskami odbornej pracovnej skupiny a žiadne sťahovanie nebude!

Záchrana Kompy

Rodičia zdravotne postihnutých detí, z ktorých viaceré sú na vozíku (niektoré od založenia DSS v roku 1992) , bojovali za zachovanie Kompy v súčasných priestoroch prakticky od začiatku marca, kedy sa dozvedeli o zámere kraja presťahovať zariadenie do centra mesta.

„V tej chvíli sme sa spojili s rodičmi týchto detí a začali s nimi komunikovať, ako im pomôcť. Od samého začiatku to bol hlúpy nápad, ktorý bol založený len na peniazoch a možno ešte niečom inom, čo by vedelo zodpovedať azda iba vedenie kraja s pani riaditeľkou DD a DSS Senium. Za udržanie Kompy sa postavili všetci poslanci BBSK z nášho klubu. Aj riaditeľ mestskej spoločnosti BPM s.r.o. Ján Šabo, ktorá vlastní súčasné priestory či predsedníčka sociálnej komisie Božena Kováčová a ďalší. Veľmi si cením priamy postoj primátora Jána Noska, ktorý sa postavil za Kompu a ponúkol pomoc zo strany mesta (zníženie nájomného, výmena okien z eurofondov) a ďalších ľudí, ktorým záleží na zachovaní kvality života pre zdravotne postihnuté deti z Kompy,“

uviedla pre náš portál predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD v zastupiteľstve BBSK Ľubica Laššáková.

Rodičia zdravotne postihnutých detí písali žiadosť o riešenie vedeniu BBSK, obrátili sa otvoreným listom na krajských poslancov, ktorí by sa mali zaoberať týmto prípadom  na piatkovom zastupiteľstve v Kriváni, pomohli aj niektoré médiá. Napokon sa v utorok ozval hovorca predsedu BBSK Vladimír Gürtler, aby oznámil médiám, že Marian Kotleba sa stotožnil s výsledkom práce skupinyodborníkov, ktorú pre tento prípad menoval a Kompa sa sťahovať nebude.

Pani Jarmila Hudecová, ktorá má v Kompe dcéru Janku od jej troch rokov, prijala túto správu s úľavou.

„Ďakujem všetkým, ktorí stáli na našej strane a pomáhali nám. Boli to pre nás veľký stres spojený so strachom o ďalší osud našich detí, ktoré by presťahovaním do cudzieho veľkokapacitného  prostredia stratili všetko, čo im Kompa od roku 1992 s odborným personálom prináša – uplatnenie sa a radosť zo života, ktorú tu spolu s nimi nachádzame aj my ich rodičia. Udivilo nás, s akou ľahkosťou presadzovala sťahovanie Kompy riaditeľka PhDr. Jana Dupáková, ktorá by mala v prvom rade hľadieť na prospech klientov DSS.“

Pozrime sa, ako to bolo s nápadom presťahovať Kompu do DSS Prameň a ako to napokon skončilo. Dokumentujú to dve vyjadrenia hovorcu BBSK Vladimíra Gürtlera k meritu veci.

Tlačová správa BBSK z 5.marca 2015

Banskobystrický samosprávny kraj podporuje také iniciatívy, ktoré zlepšujú život hendikepovaným v kraji. Je tak aj v prípade návrhu riaditeľky DD a DSS Senium v Banskej Bystrici Janky Dupákovej, ktorá presťahovaním klientov zo zariadenia Kotva do lepších priestorov v zariadení Prameň na Dolnej Striebornej ulici v B. Bystrici. Takto sa zlepší život ďalším osemnástim klientom domova sociálnych služieb.

Zariadenie Kompa prevádzkuje DSS v prenajatých priestoroch, v ktorých sa každoročne zvyšujú náklady na prevádzku. Navyše prenajaté priestory sú zastarané (staré okná či havarijný stav kanalizácie). Pretože BBSK nie je majiteľom týchto priestorov, DSS nemôže financovať nákladné rekonštrukcie z vlastných zdrojov.

„Presťahovaním klientov do zariadenia patriaceho BBSK sa nielen zlepšia ich podmienky, ale samosprávny kraj navyše zveľadí svoj majetok, čo ho nebude stáť nič navyše. Všetky rekonštrukčné práce budú hradené z bežných výdavkov DSS, takže finančné prostriedky nebude potrebné navyšovať,“ povedala riaditeľka DSS Janka Dupáková. Presťahovaním do lepších podmienok DSS ročne ušetrí viac ako 28-tisíc eur.

V zariadení Prameň zostali po kanceláriách prázdne priestory, ktoré v súčasnej dobe rekonštruujeme a pripravujeme pre 18 klientov z Kompy tak, aby bola naďalej zachovaná kvalitná starostlivosť, dodržané všetky hygienické a bezpečnostné podmienky a bezbariérovosť pre imobilných. Sociálne služby budú skvalitnené aj vďaka čiastočnej transformácii na špecializované zariadenie, kde dôjde k zvýšeniu počtu odborného personálu o ďalšie opatrovateľky.

Tlačová správa BBSK z 21.apríla 2015

Pracovná skupina pre posúdenie presťahovania DD a DSS Kompa, ktorú z vlastnej iniciatívy zriadil predseda BBSK Marian Kotleba, vydala včera (20.4.2015) nasledujúce odporúčania:

Odporúča nesťahovať zariadenie DSS Kompa do priestorov zariadenia DSS Prameň a zachovať súčasný stav zariadenia DSS Kompa. Odporúča kompetentným orgánom BBSK zahájiť rokovanie s BPM Banská Bystrica o znížení ceny nájmu a znížení prevádzkových nákladov v zariadení DSS Kompa.

Predseda BBSK Marian Kotleba sa s príslušnými stanoviskami komisie stotožnil.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová, DSS Kompa