Keď mestský poslanec neznesie kritiku od primátora

SPRÁVY
11 /

Mestský poslanec Martin Klus je známy tým, že sa rád pozitívne prezentuje na verejnosti. Na druhej strane ťažšie znáša kritiku svojho konania, tobôž keď ju vysloví primátor mesta.

Kritika blogera a „zaujatosti“ portálu, ktorý blog zverejnil

Naposledy sa ho dotkli kritické pasáže na jeho adresu v blogu Jána Noska č.32 „Svet vnímam pragmaticky, aj vo vzťahu k poslancom”, ktorý vyšiel na prelome januára a februára na portáloch Bystricoviny.sk a BBonline.sk a primátor v ňom hodnotil svoju spoluprácu jednotlivými poslaneckými klubmi za ostatný rok. Poslanec Klus Reagoval na portáli Priekopník.sk článkom „Je snaha strážiť záujmy občanov mesta skutočne volebným populizmom?”

Najskôr by sme si mohli objasniť, čo je to vlastne blog. Pôvodne weblog (z angl. blog od web log – webový denník) je webové sídlo, ktoré umožňuje registrovaným užívateľom publikovať svoje názory, skúsenosti a podobne k určitým témam. Tieto príspevky sú chronologicky zoradené. Autor sa nazýva bloger

Z tohto uhla pohľadu je nepochopiteľné, prečo sa poslanec Klus bráni kritike útokom nielen na blogera, ale aj na jeden z portálov, ktorí blogy primátora pravidelne uverejňujú. Neváha pritom obviniť náš portál zo zaujatosti.

Ján Nosko o ňom vo svojom inkriminovanom blogu napísal:

Viditeľná práca poslaneckých matadorov v teréne, pragmatický prístup k témam a určitý podiel na strategických rozhodnutiach – tak vnímam najmenší klub MsZ (pozn. Klub nezávislých poslancov).  Pristavím sa pri poslancovi Klusovi. Priznám sa, na začiatku som mal pocit, že bude prínosom, ale skĺzol k populistickým predvolebným aktivitám. Verím, že po parlamentných voľbách „skĺzne“ ku konštruktívnej PRO – banskobystrickej politike. Veľmi chýba aktívny Jožko Pikula, ktorý nás bohužiaľ opustil.“

Skúsme začať od komunálnych volieb 2014. Je všeobecne známe, že mediálne známy politológ Martin Klus bol zvolený za poslanca volebného obvodu č. 3 Sásová a Rudlová ako nezávislý. Vo volebnej  kampani používal slogan „Prvé mesto bez vplyvu politických strán – menej hovoriť viac konať“. Stal sa členom Klubu nezávislých poslancov, zároveň bol Akademickým senátom zvolený za prorektora UMB.

Náhly obrat proklamovanej „nezávislosti“ Martina Klusa prichádza v decembri 2015 jeho vstupom do veľkej politiky v strane SaS v rámci volebnej kampane do parlamentných volieb 2016. To si ešte vedel predstaviť prácu politika aj na akademickej pôde, keď vyhlásil:

„Dokážem jasne oddeliť aktivity, ktoré súvisia s SaS a prorektorskou činnosťou.“

Koncom decembra to už neplatilo, lebo poslanec Klus sa rozhodol venovať len politike so slovami:

„Preto požiadam rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici o uvoľnenie z funkcie prorektora a od 1. januára sa idem naplno venovať poslaneckému mandátu v Mestskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici a práci tímlídra strany Sloboda a Solidarita. Verím, že čas toto rozhodnutie vyhodnotí ako správne a zároveň to napomôže posunúť diskusiu o vstupe akademikov a teda vo veľkej miere odborníkov do politického prostredia Slovenskej republiky žiaducim smerom.“

Práca poslanca Klusa v mestskom zastupiteľstve

Ako poslanec mestského zastupiteľstva Martin Klus zaujal najmä presadzovaním popoludňajšieho termínu rokovania banskobystrického poslaneckého zboru, čo mal prvý z dôležitých krokov k otvorenejšej samospráve smerom k občanovi. Keď primátor posunul ranný termín septembrového zastupiteľstva na druhú popoludní, okrem študentky na praxi a zopár jeho priateľov neprišiel nikto z občanov.

Čo sa týka strategických hlasovaní, poslanec Klus nepodporil schválenie nového územného plánu mesta ani kúpu dopravnej časti budúcej novej autobusovej stanice samosprávou. Prekvapil opakovaným napádaním úspešného europrojektu mesta na výmenu energeticky najnáročnejších svietidiel verejného osvetlenia za nové v hodnote viac ako pol milióna eur z prostriedkov EÚ.

Klus presadzoval výber externého dodávateľa technológie, ako to urobili v Prievidzi. Poslanec Daniel Karas k tomu na zastupiteľstve povedal:

Nerozumiem, ako môžeme porovnávať naše krajské mesto s Prievidzou, kde do výmeny osvetlenia investoval miestna energetická firma a tej sa to spláca z ušetrenej energie. My žiadame o nenávratné financie z eurofondov, čo keď vyjde, tak budeme šetriť priamo v rozpočte mesta.”

Vlani v septembri sme na našom portáli pozitívne prezentovali dvojjazyčnú publikáciu originálnych pohľadníc Banskej Bystrice za ostatných 76 rokov je v angličtine a slovenčine. Vyšla v prievidzskom vydavateľstve Patria I v náklade 3.000 kusov vďaka sponzorom. Autorský tím tvorili zostavovateľ Martin Klus, zberateľ fotografií s ich popisom Ján Baláž a autor textov Marcel Pecník.

Tohto roku po januárovom zastupiteľstve sme si však všimli omyl poslanca Klusa, ktorý najskôr na portáli Priekopník.sk kritizoval údajné porušenie zákona zo strany mesta v Rokovacom poriadku, podľa ktorého sa zastupiteľstvo schádza najmenej raz za tri mesiace, hoci zákon o obecnom zriadení podľa neho uvádza dva mesiace.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva vysvitlo, že poslanec Klus si na Google našiel už neplatnú verziu zákona, pretože podľa novely z roku 2010 platia naozaj tri mesiace, ako je uvedené v platnom Rokovacom poriadku MsZ Banská Bystrica. Hoci sa neskôr za to ospravedlnil na Facebooku, mohla sa ho dotknúť predchádzajúca kritika nášho portálu, za čo sme sa ocitli spolu s primátorom Noskom „na opačnom brehu Hrona“.

Pravdou je, že Bystricoviny sa zaoberajú najmä dianím v Banskej Bystrici a netajíme sa podporou dobrých rozhodnutí primátora a väčšiny poslancov MsZ týkajúcich sa strategických projektov či investícií, ktoré zabezpečujú rozvoj nášho mesta a sú užitočné pre občanov.

Pre poslanca Klusa, ktorý sa chce stať aj poslancom NR SR, platí, že radšej dvakrát merať ako raz strihať. Najmä keď nie všetci Bystričania majú krátku pamäť…

Autor: Miro Toman, Foto: ilust.