Kašper to skúšal v Smere aj v SNS, teraz chce kandidovať za SaS a OĽaNO

SPRÁVY
26 /

S blížiacimi sa novembrovými komunálnymi voľbami sa začínajú objavovať prví kandidáti na post primátora Banskej Bystrice. Jedným z nich, ktorý by chcel vymeniť vo funkcii súčasného banskobystrického primátora Jána Noska, je neúspešný kandidát na župana Igor Kašper.

Kandidát pravice, ktorý chcel byť členom Smeru

Kašperovu politickú podporu na primátora mesta Banská Bystrica ohlásil v relácii TV Markíza „Dvadsaťpäťka“ predseda SaS Richard Sulík s tým, že Igor Kašper by sa mal stať kandidátom aj ostatných pravicových strán. Paradoxom je, že ide o politika, ktorý ešte nedávno hájil v mestskom zastupiteľstve  politické farby koalície SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS, za ktorú bol zvolený ako poslanec v roku 2014.

V tejto koalícii zotrval Kašper až do januára roku 2017. Keď nezískal podporu vládnych koaličných strán pred regionálnymi voľbami župana, z koaličného klubu teatrálne vystúpil počas februárového zastupiteľstva.

„So Smerom som nikdy nemal, nemám a nebudem mať nič spoločné, preto na župana budem kandidovať ako nezávislý kandidát,“

tvrdil vtedy o sebe Kašper.

Kašper, ale pred poslancami nehovoril pravdu. Zamlčal, že niekoľko mesiacov predtým sa chcel stať členom politickej strany SMER-SD. Potvrdila nám to tajomníčka regionálnej kancelárie Smeru v Banskej Bystrici Ľubica Buranová:

„V marci 2015 mi Igor Kašper osobne odovzdal prihlášku za člena strany a požiadal o vstup do Smeru. Okresná rada Smeru však jeho prihlášku neschválila.“

Skúšal to aj v Dankovej SNS

O pár mesiacov neskôr Igor Kašper ponúkal spoluprácu aj Slovenskej národnej strane. Podľa krajského predsedu tejto strany v Banskej Bystrici Štefana Tureka ho v strane predstavil jeho dlhoročný kamarát a mestský poslanec Karol Konárik ml.

„Igor Kašper ma navštívil, na stretnutí prejavil záujem byť členom SNS a zároveň ako ekonóm pôsobiť aj v odbornom kabinete predsedu strany Andreja Danka,“

povedal Štefan Turek.

Nezávislý kandidát na župana

V roku 2017 už politické ambície Igora Kašpera mierili vyššie. Rozhodol sa kandidovať na bystrického župana. Keďže ho nepodporili strany vládnej koalície ani opozície na krajskej úrovni, išiel ako nezávislý, čo pred verejnosťou komentoval slovami:

Nespolieham sa na podporu bratislavských novinárov a politikov, spolieham sa na ľudí zdola. O víťazovi sa snažia politici rozhodnúť v zákulisí. Ja odmietam tieto politické hry.“

Vo volebnej kampani Igor Kašper útočil nielen na vtedajšieho župana Mariana Kotlebu, ale aj na neskoršieho víťaza volieb Jána Luntera, ktorý mal širokú občiansku aj politickú podporu naprieč politickým spektrom.

Na primátora tentoraz s SaS a OĽaNO?

Napriek tomu, že Igor Kašper sa v minulosti hlásil do Smeru (2015) a chcel spolupracovať s SNS (2016), v župných voľbách odmietal spoluprácu s pravicou (2017), tohto roku chce kandidovať na primátora s podporou SaS, OĽaNO a ďalších strán napravo od stredu.

Očakávalo sa, že o post banskobystrického primátora za SaS zabojuje Martin Klus, ale ten sa sústreďuje na budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu. Sulíkovo vyhlásenie kandidatúry Igora Kašpera s podporou pravice prekvapilo členskú základňu i voličov SaS a OĽaNO v Banskej Bystrici, ktorí poznajú jeho politickú históriu a nestotožňujú sa s týmto návrhom.

Do komunálnych volieb zostáva zhruba pol roka a vývoj na politickej scéne v Banskej Bystrici môže byť ešte nevyspytateľný. Čaká sa na zásadné rozhodnutie súčasného primátora Jána Noska, ale určite sa objavia aj ďalšie mená.

Autor: (dem) a (tom), Foto: ilustračné