Karlin a Mráz sú nevinní, tvrdí súd

SPRÁVY
4 /

Súd ich oslobodil napriek tomu, že proti nim svedčil policajný agent a polícia zadržala páchateľov pri preberaní úplatku. Dôkazov vraj nebolo dostatok.

judgPolmiliónový škandál poslanca NR SR za ĽS – HZDS Gabriela Karlina sa podľa rozhodnutia súdu nestal. Krajský súd vo štvrtok, 29. apríla potvrdil rozsudok Okresného súdu, ktorý obžalovaného Karlina a Mráza oslobodil. Trestný čin prijímania úplatku sa vraj neudial a polícia mala nedostatok dôkazov. Korupčný škandál, ktorý vyzeral byť rýchly a jasný sa vliekol takmer 7 rokov. Tí, čo čakali, že Karlin bude prvým z poslancov NR SR zapleteným do korupčnej aféry a odsúdeným za mreže, ostali sklamaní.

Rozporuplné boli podľa súdu aj výpovede hlavného svedka, ktorým bol podnikateľ v roli policajného agenta Juraj Hromada. Zvukové záznamy nahraté pri odpočúvaní obžalovaných súd nezohľadňoval, pretože existovalo podozrenie, že sa s nimi manipulovalo. Karlin svoju vinu poprel, ale nevedel vysvetliť, ako sa 500 000 Sk v roku 2003 dostalo do jeho kufríka.

Gabriel Karlin a Milan Mráz mali podľa polície úplatok prebrať od podnikateľa Juraja Hromadu v kancelárii politickej strany ĽS-HZDS v Banskej Bystrici na Kapitulskej ulici. Za odmenu mal podnikateľ dostať zákazku na rekonštrukciu telocvične v jednej zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, čo mal zariadiť vtedajší riaditeľ úradu samosprávneho kraja Milan Mráz. Súd rozhodol, že skutok sa nestal. Rozsudok už nadobudol právoplatnosť.

Chronológia prípadu:

November 2003: Polícia zadržala oboch obžalovaných pri preberaní úplatku. Karlin mal v kufríku 500 000 korún, ktoré jmu priniesol Juraj Hromada, policajný agent vydávajúci sa za podnikateľa.
Máj 2005: Okresný súd rozhodol o Karlinovej vine, Mráza oslobodil. Karlin dostal 12 mesiacov nepodmienečne a odvolal sa.
Február 2006: Odvolací súd zrušil rozsudok a prípad vrátil okresnému súdu. Prípad pripadol novému sudcovi.
Apríl 2008: Korunný svedok – policajný agent Juraj Hromada po 5 rokoch nečakane zmenil výpoveď a vyhlásil, že zatknutie Karlina a Mráza bolo vykonštruované a smerovalo k ich odstráneniu z postov.
September 2009: Samosudca okresného súdu rozhodol, že Karlin aj Mráz sú nevinní. Prokurátor sa odvolal.
Apríl 2010: Krajský súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu a oboch obžalovaných oslobodil pre nedostatok dôkazov.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Ján Fujdiar)