Kampaň: Vo volebných obvodoch medzi ľuďmi zatiaľ veľa kandidátov nevidno

SPRÁVY
4 /

V októbri sa naplno rozbehla volebná kampaň do komunálnych volieb 15.novembra. Kandidáti na primátora, ktorých je v Banskej Bystrici rekordných 15, zvolili rôznu stratégiu.

Okrem úvodných tlačoviek, štandardných billboardov, tlačených materiálov a facebooku, do výbavy kandidáta na primátora patrí aj tradičná osobná komunikácia s voličmi. V nej sa najlepšie ukáže, či ten ktorý adept na primátorský stolec sa na niečo len nehrá, ale aj prakticky dokáže hovoriť s ľuďmi a načúvať im.

Zatiaľ ako jediný z 15 uchádzačov o post štatutára krajského mesta zvolil osobné stretnutia s občanmi v jednotlivých volebných obvodoch od začiatku kampane Ján Nosko. Už bol v Šalkovej, Podlaviciach, na Fončorde sa stretol s občanmi v ZŠ Moskovská a Spojová, tento štvrtok absolvuje stretnutie s občanmi Sásovej v ZŠ Sitnianska. Okrem toho sa každú stredu o šiestej stretáva v otvorenom rozhovore s ľuďmi v Beniczky Cafe na Námestí SNP.

V rámci monitoringu volebnej kampane sme mali možnosť vidieť, ako to prebieha. Napriek pomerne nízkej účasti občanov tí, ktorí prídu na osobné stretnutie, otvorene rozprávajú o svojich najväčších problémoch vo svojom okolí i celom meste a chcú vedieť, ako sa k tomu postaví možno budúci primátor. Po rozsiahlej výmene rôznorodých názorov odprevádzajú občania v sále kandidáta potleskom.

Súčasný primátor Peter Gogola, ktorý opäť kandiduje, sa do volebných obvodov medzi ľudí zatiaľ neodvážil, ale vraj sa chystá. Miesto toho zvolil útočnú kampaň na poslancov a nezávislého protikandidáta. Zašlo to až tak ďaleko, že proti politickému zneužitiu značky Google na billboardoch a facebooku sa postavila samotná spoločnosť a hoci  Gogola si chybu nepriznal, mení vizuál svojej kampane.

Ani u  ďalších kandidátov sme doposiaľ okrem billboardov alebo sociálnych sietí nezaznamenali výraznejšie aktivity v priamom osobnom kontakte s občanmi. Igor Šimeg pozýva v utorok večer ľudí do Divadelnej kaviarne Štátnej opery. Poslanec Pavol Bielik, ktorý kandiduje aj na primátora, využíva na priamy kontakt s ľuďmi zasadnutia občianskej rady v Sásovej, čo však nie je jeho vlastná akcia. Miroslav Ivan sa chce s ľuďmi stretnúť na Námestí SNP. Spoločné stretnutie občanov so všetkými kandidátmi bude 27.októbra o 16:00 v Štátnej vedeckej knižnici.

Sem tam sa objaví niektorý z kandidátov v centre mesta alebo na verejnom podujatí, ktoré organizuje niekto iný. Viacerí volia radšej internetovú cestu komunikácie s ľuďmi, ktorá je síce moderná, ale predsa len neosobná. Trinásť kandidátov na primátora kandiduje aj na poslancov, takže si nechávajú otvorené zadné dvierka aspoň do zastupiteľstva.

Pravdupovediac, s niektorými uchádzačmi o post primátora z bystrickej pätnástky by bolo osobné stretnutie s občanmi celkom zaujímavé. Všimli sme si to na akcii v sásovskom materskom centre, kde jeden z kandidátov si zjavne pomýlil tému a ako bývalý veľký podnikateľ viedol debatu o niečom úplne inom.

S ďalším kandidátom, ktorý aktívne podniká, zasa natočili „neherecké“ video nad Banskou Bystricou, v ktorom vystupuje aj s otcom. Po zosmiešňujúcich reakciách na facebooku ho však stiahli z obehu.

Napokon do volieb ešte zostáva zopár týždňov, takže medzi ľudí do volebných obvodov sa azda odvážia prísť viacerí z kandidátov. V každom prípade je o čom debatovať s občanmi nielen v centre, ale aj na sídliskách či v okrajových častiach 80-tisícového mesta.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová