Je dôležitejší čas zasadnutia zastupiteľstva alebo práca poslanca pre občanov?

SPRÁVY
5 /

Sú poslanci, ktorí sa radi predvádzajú na zastupiteľstvách pred médiami a kamerami, aby bolo o nich počuť a vidieť ich. Sú však aj takí, ktorí spolupracujú s občanmi a občianskymi radami vo svojich volebných obvodoch a radšej urobia niečo užitočné pre nich aj bez veľkých slov.

Podľa Klusa by malo MsZ rokovať popoludní

Poslanec Martin Klus, ktorý sa do zastupiteľstva dostal ako nezávislý a krátko po zložení poslaneckého klubu vstúpil do SaS (zrejme mieriac do veľkej politiky), sa od začiatku snaží presadiť zmenu času zasadnutí banskobystrického mestského zastupiteľstva z tradičného ranného termínu na popoludnie až večer. Skúsil to aj na májovom rokovaní volených zástupcov občanov mesta.

„Od slávnostného prvého zasadnutia MsZ sa zasadzujem za zmenu termínu nášho rokovania v snahe priblížiť samosprávu bližšie k občanovi. Môj predložený návrh priamo nadväzuje na diskusiu, ktorá sa v tejto súvislosti doposiaľ odohrala,“

uviedol Klus na poslednom zastupiteľstve.

Navrhol, aby sa rokovania poslancov začínali miesto 9:00 hod. najskôr o 16:00 hod. teraz už o 14:00 hod. popoludní, pretože podľa neho pracujúci Banskobystričania sa nemajú šancu ráno sa aktívne zúčastňovať zasadnutí zastupiteľstva. Pritom by sa dôležité body mali prerokovať až po štvrtej hodine

Pre svoj návrh nezískal väčšinu poslancov

Diskusia k tomuto návrhu prinútila Klusa stiahnuť svoj návrh, pretože drvivá väčšina poslancov sa s jeho argumentáciou nestotožnila. Jednou z pripomienok bolo, že rokovania trvajú často celý deň a keby začínali až popoludní, boli by z toho aj nočné zastupiteľstvá  alebo prerušené s pokračovaním v niektorý iný deň. Navyše sa ich povinne zúčastňujú aj vedúci pracovníci mestského úradu, pre ktorých by to v zmysle Zákonníka práce bola po pracovnej dobe nadčasová práca.

Martin Klus pre TASR reagoval aj na skutočnosť, že zastupiteľstvá sa konajú raz za dva mesiace:

„Ak by sa zasadnutia MsZ konali každý mesiac, program by bol kratší a mohli by sme končiť okolo 20:00 hod.. Keby mali pravidelný termín, napríklad prvý pondelok v mesiaci, občania by vedeli presne, kedy zasadáme. Teraz to mnohí nevedia.“

Faktom je, že poslanec Klus je v MsZ nováčikom a myslí si, že veci sa riešia len na zastupiteľstve. Skúsenejší poslanci, ktorí vykonávajú túto verejnú funkciu už niekoľko volebných období, tvrdia, že gro ich práce pre občanov spočíva v konkrétnej každodennej činnosti vo volebných obvodoch, riešia konkrétne problémy ľudí – svojich voličov.

Podľa Karasa by poslanci mali viac pracovať pre ľudí priamo v obvodoch

„Niektorí poslanci sa radi predvádzajú na zastupiteľstvách pred kamerami miesto toho, aby tie problémy riešili priamo s ľuďmi. Ja sa stretávam s občanmi na Fončorde denne, aj tak nestihnem so všetkými. V spolupráci s občianskou radou sa snažím dotiahnuť veci na mestskom úrade a príslušných inštitúciách, vrátane zabezpečenia potrebných investícií pre našu mestskú časť. Tam síce nie sú médiá, ako na zastupiteľstve, ale v tom tkvie hlavná náplň verejnej činnosti poslanca,“

povedal pre náš portál poslanec Daniel Karas (SMER-SD).

Na druhej strane TV ESO z každého mestského zastupiteľstva zabezpečuje pre verejnosť živý internetový videoprenos, na druhý deň občania nájdu na mestskom webe kompletný videozáznam z MsZ. Nehovoriac o tom, že jednotlivé zastupiteľstvá sledujú novinári, ktorých médiá prinášajú občanom všetky potrebné informácie o najdôležitejších bodoch rokovania s vyjadreniami primátora  a poslancov.

Hoci rokovania zastupiteľstiev sú verejné, ani v minulosti na ne nechodilo veľa občanov, či sa už konali ráno alebo popoludní. Výnimkou boli také body zasadnutia MsZ, v ktorých išlo o dôležité otázky verejného záujmu v konkrétnej časti mesta. Na tie prídu občania bez ohľadu na termín ich prerokovania.

Možno by stálo za to, keby poslanec Klus inicioval prieskum verejnej mienky medzi Banskobystričanmi, či je pre nich dôležitý čas rokovania MsZ alebo chcú vidieť svojho poslanca pri riešení problémov priamo v ich volebnom obvode. Skúsime to  urobiť aj za neho v našej redakčnej ankete.

[poll id=“123″]

Autor: (tom), Foto: ilust.