Ján Nosko sa rozlúčil so zamestnancami Detskej fakultnej nemocnice

SPRÁVY
13 /

V pondelok popoludní sa riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici rozlúčil so svojimi zamestnancami. Po jeho nástupe do funkcie primátora mesta ho vo vedení nemocnice nahradí jeho doterajšia ekonomická námestníčka Marianna Hoghová.

Pondelková rozlúčka v nemocnici a nová riaditeľka

Symbolická rozlúčka sa konala v kinosále DFNsP. Nechýbali úprimné slová poďakovania, kvety a darčeky.

„Bude mi chýbať tento kolektív, pretože som to tak vždy pociťoval, že celý úspech tejto nemocnice je dielom kolektívu, bolo to o ľuďoch, ktorí boli okolo mňa. Neodchádzam veľmi ďaleko, takže budem ďalej v kontakte s nemocnicou a komunikovať s ľuďmi,“

uviedol po pondelkovom stretnutí so zamestnancami Ján Nosko.

Ministerstvo zdravotníctva SR vypíše na post nového riaditeľa bystrickej DFNsP výberové konanie. Na osobné odporúčanie Noska, v záujme zachovania kontinuity, novou poverenou riaditeľkou bude doterajšia ekonomická námestníčka Ing. Marianna Hoghová. Bude to prvý krát, čo v čele  nemocnice nebude lekár, ale ekonóm – manažér, čo je súčasný trend riadenia takýchto inštitúcií.

„Pani Ing. Hoghovej odovzdávam nemocnicu s plnou dôverou. Bola pri všetkých akciách v jej histórii. Je to človek, ktorý má k DFNsP by som povedal až intímny vzťah. Odchádzam spokojný s tým, že nemocnica bude v dobrých rukách,“

dodal Nosko.

Nová riaditeľka Marianna Hoghová k svojej funkcii povedala:

„Je to veľmi náročný post. Ale bola a som v štatutárnych orgánoch nemocnice za posledných sedem rokov, uvedomujem si, aké sú moje povinnosti. Budem sa snažiť pokračovať v trende, ktorý nastúpili moji predchodcovia aj s pánom Noskom, aby tu bola zabezpečená kvalitná zdravotná a ošetrovateľská starostlivosť. Samozrejme je dôležité, aby to bolo korunované dobrými ekonomickými výsledkami.“

Ján Nosko sa ujme funkcie nového primátora mesta Banská Bystrica v piatok 12.decembra zložením sľubu spolu s 31 poslancami mestského zastupiteľstva. V komunálnych voľbách 15.novembra 2014 zvíťazil ako nezávislý kandidát s podporou SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS so zisko9.739 hlasov (46,08 %).

MUDr. Ján Nosko (*24.februára 1961)

Ako uznávaný pediater a kardiológ zachránil život nejednému pacientovi. V posledných rokoch, už ako úspešný riaditeľ, držal pevne v rukách kormidlo jednej z najlepších detských nemocníc na Slovensku

V manažmente banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) pracuje od jej založenia 28.decembra 2004. V septembri  2006 tu vznikla Klinika pediatrickej onkológie a hematológie Slovenskej zdravotníckej univerzity. Od roku 2008 zastáva funkciu riaditeľa. 

Počas jeho vedenia sa dostala nemocnica, ako jedna z mála na Slovensku, do plusových čísel. Podľa neho je to výsledok viacerých faktorov, ale najmä toho, že všetci jej zamestnanci sa stotožnili so spoločnou filozofiou a ťahajú za jeden povraz. 

„Vždy je to o tíme, jeden človek nedokáže nič. Som hrdý na všetkých 340 zamestnancov našej nemocnice a viem, že aj oni pociťujú hrdosť na to, že tu pracujú,“

vysvetľuje  Ján Nosko.

V rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja sa jej totiž z operačného programu Zdravotníctvo podarilo úspešne čerpať viac ako 6 miliónov eur na jej rekonštrukciu. Za tieto prostriedky sa nadstavili dve podlažia nemocnice a vybudovali dve nové operačné sály, ktoré doplnili jej chýbajúcu infraštruktúru.

Napriek tomu, že celý svoj profesionálny život zasvätil záchrane detských životov, osud sa s ním a jeho rodinou nemaznal. Spolu s manželkou Eleonórou, okrem dospelého syna Janka, vychováva aj svoju 26-ročnú dcéru Katku, ktorá od malička bojuje so zdravotným postihnutím. Ako hovorí, je to ich večné dieťa:

„Dcérka nám dodáva mnoho sily a mnoho lásky. Nie je to jednoduché, ale človek vďaka tomu nachádza silu a úplne iný pohľad na veci okolo nás.”

V roku 2000 oslovil  skupinu ľudí, ktorí mali podobné problémy, ako jeho rodina. Spolu s nimi založil občianske združenie PONS, ktoré pomáha pri vytváraní podmienok pre dôstojný život a vzdelávanie detí a mladistvých s viacnásobným postihnutím, vrátane ich integrácie do života spoločnosti.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová