Ján Nosko: Mladí športovci musia cítiť našu podporu

Blog
1 /

Banskobystrický primátor Ján Nosko sa vo svojom najnovšom blogu venuje podpore športu a najmä tomu mládežníckemu. O tom bolo aj posledné mestské zastupiteľstvo, ktoré z rozpočtu vyčlenilo na granty pre šport v meste pod Urpínom viac ako 200.000 eur.

Ján Nosko píše: „Šport, školstvo, zdravotníctvo. To sú témy, ktoré neustále hýbu spoločnosťou. Stále sa diskutuje o tom, čo je zlé, čo by mohlo byť inak, ako by mohlo byť inak. Ja sa tak isto často zamýšľam nad tým, čo by sme mohli my ako mesto zmeniť a posunúť k lepšiemu. Aby to nebolo len o čiastkových dotáciách, ale o stratégii do budúcnosti. Dnes budem písať najmä o športe. Chceli by sme byť v roku 2017 Európskym hlavným mestom športu, takže máme čo zlepšovať.“

Musíme vytvoriť plán na roky, nie plátať diery

Ďalej primátor pokračuje: „Najjednoduchšie je položiť peniaze na stôl a povedať: nech sa páči, tu máte na vaše fungovanie. Vykážeme, že sme dali na jeden šport x peňazí, na druhý y a tak ďalej. To je ale podľa mňa málo. Toto sa tu robí už dlhodobo a aj tak vládne všeobecná nespokojnosť. Mesto si síce splní svoju úlohu, ale ja si myslím, že to nie je ono. Musíme zapracovať na systéme, ako pomôcť klubom viac. Dať hlavy dokopy spolu s ich majiteľmi a podporovateľmi a niečo vymyslieť, alebo odpozorovať iné fungujúce systémy z okolitých miest, či štátov. Kopírovať to, čo má zmysel nie je hanba.

Florbal  v Čechách v televízii, u nás bez pozornosti

Mrzí ma, že futbalisti Dukly vypadli z ligy. Klub je vo vážne zlej situácii. Nechcem rozoberať príčiny problému, tie nechám na iných. Mesto sa snaží podporovať aspoň mládež a myslím si, že to sa nám darí a výsledky v súťažiach majú dobré. Teraz treba vymyslieť spôsob, ako pomôcť mužom, aby sa čím skôr vrátili medzi elitu.

V minulých mesiacoch som mal možnosť sa zoznámiť s fungovaním viacerých klubov v Banskej Bystrici. Niekde to ide lepšie, niekde horšie. Na dobrej úrovni pracujú napríklad maratónci. Ich podujatia sú každým rokom kvalitnejšie a lákajú čoraz viac ľudí. Teším sa na septembrový beh. Maratón v našom meste pomáha v propagácii a mesto zas preto pomáha klubu.

Tento týždeň som sa presvedčil aj o tom, ako sa u nás rozmáha napríklad florbal. Otváral som prvý ročník turnaja na ZŠ Golianova. Florbal sa hrá prakticky na všetkých školách. Dozvedel som sa, že je taký obľúbený, že vytláča tradičnejšie športy. Budeme deťom pomáhať a propagovať ich čo najviac. V Čechách to robia dobre. Majú tam úspešnú školskú ligu, ktorú vysielajú dokonca v televízii.

Už teraz sa teším a verím, že tie deti, čo som videl teraz naživo, budem sledovať najbližšie niekde v televízii, napríklad na majstrovstvách sveta. Teší ma však, že sa v našom meste zobúdzajú nielen noví florbalisi, bežci, ale aj cyklisti, zlepšuje sa basketbal, tenis, ale napríklad máme aj aktívnych dôchodcov. Ich klub chodí po rôznych túrach a vytvárajú spolu dobrý tím, ktorý funguje a má zmysel.

Športujme, myslime pozitívne a pomáhajme si navzájom. Vtedy to bude mať zmysel a budeme spokojnejší.“

Zdroj: blog Jána Noska, Foto: Ilustr.

Ján Nosko

Primátor mesta Banská Bystrica

54 článkov

Rozhodol som sa, že sa vám budem prihovárať aj takýmto spôsobom. Nie preto, že by bol moderný, ale preto, že vám môžem priblížiť moju robotu. Budete tak mať prehľad o tom, čo sa nám podarilo, a na čom sa maká, aby sa podarilo.