Ján Nosko: Hlavné mesto športu, zastupiteľstvo, Belo IV. a svadba

Blog
2 /

Banskobystrický primátor Ján Nosko nie je zástancom veľkých zmien v prípade, ak niečo  funguje. Rozhodol sa však, že svoj blog bude písať každý druhý týždeň a verí, že sa z neho dozviete aj to, o čom médiá neinformovali.

Na športovú nôtu…

V pondelok som sa stretol s oficiálnym zástupcom Asociácie európskych miest športu Lukášom Vorelom. Vyjadril nám veľkú podporu na ceste za získaním prestížneho titulu Európske mesto športu 2017. S kandidatúrou začíname v dostatočnom predstihu a ja verím, že titul získame. Potenciál bezpochyby máme. V tejto súvislosti musím spomenúť milú aktivitu – 20. ročník Športovej olympiády materských škôl. Podujatie od roku 1995 zapojilo do športových aktivít už takmer 4 tisíc škôlkarov. Športovanie najmladšej generácie je dôkazom, že má zmysel podporovať starostlivosť o športoviská a vytvárať deťom miesta, kde môžu realizovať pohybové aktivity. 

Z mestského zastupiteľstva…

Zo zasadnutia mestského parlamentu mám dobrý pocit. Nerezonovalo politikum či sporné body. Práve naopak. Bol to konštruktívny dialóg a podarilo sa nám schváliť veľa aktivít prospešných pre rozvoj mesta. Za všetky spomeniem prezentáciu strategického dokumentu Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Budeme sa ním riadiť pri rozvojových projektoch, ktoré skvalitnia život v Bystrici do roku 2023. Som rád, že sa blížime do finále. Tvorba tohto dokumentu sa od začiatku roka výrazne zdynamizovala.

Chcem, aby bola Banská Bystrica mestom, kde sa oplatí žiť, prísť a zostať! Do polovice júla máte aj vy možnosť ho pripomienkovať. Chceme byť modernou samosprávou a preto je dôležité, aby ste aj vy rozhodovali o veciach verejných. 

Zo stretnutí…

Na úrade plynie čas veľmi rýchlo. Určite poznáte ten pocit, keď vám dni splynú do jedného a zrazu je piatok. Pracovné stretnutia sa striedajú ako na bežiacom páse. Minulú sobotu som sa stretol s čínskymi hosťami Slovenskej zdravotníckej univerzity. Predstavili mi svoje plány a ja som im vyjadril podporu. Začiatkom júla otvoria na Donovaloch Kemp tradičných bojových umení a od septembra by mala v našom meste vzniknúť učebňa alternatívnej medicíny. 

K našim dejinám sa musíme hlásiť

Tento rok oslávime 760. výročie nášho mesta. Kráľ Belo IV. v roku 1255 povýšil Banskú Bystricu na mesto. Môj dobrý priateľ, riaditeľ Múzea SNP, Stano Mičev mi venoval  bustu kráľa Bela IV. Prisľúbil som, že budeme iniciovať verejnú zbierku a umiestnime sochu tejto historickej osobnosti na dôstojné miesto. 

Záverom…

V posledných dňoch som stretol mnoho mladých ľudí. Sú výnimoční tým, že nezištne riešia projekty veľkého charakteru. Uplynulý týždeň patril úspešným žiakom, korí reprezentujú Banskú Bystricu v rôznych olympiádach a súťažiach. Víkend  patril tým, ktorí majú veľké srdce a trocha iný pohľad na svet. Úprimne prajem všetko najlepšie k 20. narodeninám Divadlu z Pasáže.

Môj víkend bol nezabudnuteľný – ženil som syna.  Pekné prázdniny!

Zdroj: blog Jána Noska

Ján Nosko

Primátor mesta Banská Bystrica

54 článkov

Rozhodol som sa, že sa vám budem prihovárať aj takýmto spôsobom. Nie preto, že by bol moderný, ale preto, že vám môžem priblížiť moju robotu. Budete tak mať prehľad o tom, čo sa nám podarilo, a na čom sa maká, aby sa podarilo.