Ján Nosko: Diskusia o MVE so všetkými je nevyhnutná

SPRÁVY
2 /

V rámci 44. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm zorganizovalo mesto Banská Bystrica v Cikkerovej sieni historickej Radnice moderovanú diskusiu s odborníkmi na tému „Malé vodné elektrárne“.

Vedenie mesta chcelo aj takýmto spôsobom deklarovať svoj negatívny postoj k výstavbe malých vodných elektrární (MVE) na Hrone. Cieľom diskusie bolo ponúknuť argumenty a názory, dobré i zlé príklady rôznych záujmových skupín. Medzi pozvanými hosťami nechýbali investori, projektanti, zástupcovia akademickej obce, odborných inštitúcií i miestnej organizácie rybárskeho zväzu.

Primátor Ján Nosko v úvode všetkých upozornil na negatívny príklad v podobe MVE v Šalkovej, ktorá strpčuje tamojším obyvateľom život:

„Myslím si, že legislatíva ktorá fungovala v minulom období nie celkom prihliadala na to, čo je želaním obyvateľov.“

Zároveň poznamenal, že na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva prevzal od obyvateľov Banskej Bystrice petíciu proti výstavbe MVE, pod ktorú sa podpísalo viac ako 2.300 ľudí.

„Som rád, že sa nám túto tému podarilo zaradiť do sprievodných podujatí najväčšieho environmentálneho festivalu na svete. Problematika malých vodných elektrární v našom meste rezonuje. Na životné prostredie by sme sa mali pozerať aj vizionársky, čo sa bude diať o niekoľko rokov a aké pozostatky nám zostanú z ekocídnej činnosti. Vyvíjame aktivity, aby sme výstavbe malých vodných elektrární zabránili. Myslím si, že postup mesta, aj voči rezortu životného prostredia v rámci pripomienkovania vzniku ďalších dvoch takýchto vodných diel na Hrone, je správny,“

povedal Ján Nosko.

So svojou prezentáciou vystúpil vedúci Katedry hydrotechniky STU v Bratislave profesor Peter Dušička, člen Správnej rady Asociácie hydroenergetikov Slovenska Ján Weiterschütz, Andrej Saxa – vedúci Odboru monitoringu, reportingu a EIA, Štátnej ochrany prírody Banská Bystrica, zástupca rybárov Banská Bystrica Radoslav Lichý a hydrológ Vladimír Mosný.

Všetci pozvaní hostia vyzdvihli fakt, že mesto poskytlo priestor na otvorenú diskusiu. Odzneli príspevky o využití vodnej energie, o bariérach na tokoch z pohľadu ochrany prírody i o budúcnosti MVE na Slovensku.

Zaujal najmä postoj Asociácie hydroenergetikov, ktorí navrhujú otvorenú diskusiu so všetkými zainteresovanými stranami pred každou pripravovanou investíciou s cieľom obrúsiť hrany a dospieť k takému riešeniu, ktoré bude prijateľné pre všetkých. Treba oceniť vecný prístup hostí i diskutujúcich k danej téme.

„Je potrebné organizovať takéto stretnutia. Chápem všetkých, ktorí v dobrej viere už svoje financie investovali, ako aj fakt, že retroaktivita legislatívy je neprípustná. Som presvedčený, že ešte vždy je čas sa nad niektorými vecami zamyslieť. Vždy budeme hľadať riešenia, ktoré budú vyhovovať obyvateľom. Chceme naplniť to, čo sme deklarovali a nájsť racionálny kompromis,“

dodal primátor Ján Nosko.

Zdroj: Mesto BB, Foto: Envirofilm