Iniciatíva stredné Slovensko: Chceme konkrétne riešenia k dobudovaniu modernej cestnej siete

SPRÁVY
6 /

Kolabujúca doprava, zhusťujúca sa premávka, upchaté cesty, narastajúca nervozita obyvateľov, znižujúca sa kvalita života ľudí… Chýbajúca moderná dopravná infraštruktúra spojila primátorov a starostov stredoslovenského regiónu, ktorí sa v stredu stretli v Cikkerovej sieni Radnice v Banskej Bystrici na Programovej konferencii Iniciatívy stredné Slovensko (ISS).

Vecná a konštruktívna diskusia priniesla závery v podobe konkrétnych požiadaviek, ktoré zástupcovia otvoreného združenia v najbližšom období adresujú a odkomunikujú s kompetentnými.

 Programová konferencia sa zamerala na predstavenie cieľov a priorít ISS a špecifikovanie najkritickejších úsekov v regiónoch. Iniciatíva chce svojou činnosťou dosiahnuť dobudovanie diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová  a Hubová – Ivachnová, vybudovanie severojužného prepojenia Trstená – Dolný Kubín – Ružomberok – Banská Bystrica – Zvolen – Krupina – Šahy a zároveň súvisiace spojenia Banská Bystrica – Brezno – Telgárt, Zvolen – Lučenec – Tornaľa.

Spoločne žijeme v jednom regióne, ktorý je z hľadiska investovania do modernej dopravnej infraštruktúry dlhodobo zanedbávaný. Narastajú regionálne rozdiely, tranzitná doprava sa zvyšuje, bezpečnosť na cestách sa naopak znižuje. Žiaľ, budovanie jednotlivých úsekov, ktoré by mali tvoriť celú trasu severojužného prepojenia Slovenska zaostáva v príprave projektovej dokumentácie, územných rozhodnutí, posudzovania vplyvov na životné prostredie… Projekty stoja a nič sa v tejto oblasti nedeje. Chceme túto situáciu zmeniť,“

hovorí Ján Nosko, primátor Banskej Bystrice a predseda ISS.

Primátori a starostovia stredoslovenského regiónu chcú presadiť dobudovanie úsekov R3 Orava, D1/R1 Liptov, R1 a I/66, R2 a I/71, R3 – Zvolen Šahy. Výstupom konferencie bolo naformulovanie týchto priorít v Programovom dokumente, ktorý zástupcovia združenia následne odkomunikujú s rezortom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), Slovenskou správou ciest (SSC) a na úrovni vlády SR. Dokument bude doplnený aj o problematiku železničnej dopravy a modernizácie železničných tratí.

Všetci zdieľame názor, že v jednote je sila a iba spolu môžeme tieto veci pohnúť dopredu. Každý máme svoju skúsenosť, ku ktorej sa už nebudeme vracať. Keďže ide o obrovský balík dlhodobo neriešených problémov, sformulovali sme si ciele, ktoré chceme v ďalšom období dosiahnuť. K jednotlivým úsekom budeme požadovať vysvetlenie a záväzné riešenia,

dopĺňa Ján Nosko.

Na podporu modernej cestnej siete sa dnes zároveň konali protestné akcie. Blokády problematických cestných ťahov organizovali mestá Šahy, Krupina, Zvolen, Banská Bystrica a Ružomberok. V Banskej Bystrici blokovali chodci na pol hodinu priechody pre chodcov  v Novom Svete na I/59 a pri Šalkovej na I/66.

Priority a ciele z pohľadu regiónov na Programovej konferencii predstavili primátori a primátorky: Tomáš Abel (Brezno), Roman Matejov (Dolný Kubín), Igor Čombor (Ružomberok), Lenka Balkovičová (Zvolen), Alexandra Pivková (Lučenec), Attila Agócs (Fiľakovo), Radoslav Vazan (Krupina), Štefan Gregor (Šahy) a Ján Blcháč (Liptovský Mikuláš). Aktivitám ISS vyjadril podporu aj zvolený kandidát na župana Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.

Autor: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB