Igor Kašper: Historicky najlepšie hospodárenie mesta za rok 2014

Blog
3 /

V minulom blogu poslanec MsZ Igor Kašper vysvetľoval financovanie samosprávy. https://www.bystricoviny.sk/titulka/igor-kasper-financovanie-samospravy-alebo-ako-hospodari-bystrica/. Dnes pokračuje analýzou dobrého hospodárenia mesta ya minulý rok.

Paráda!!! Ťažko by ste hľadali na mape Slovenska mesto, ktoré by malo lepší výsledok hospodárenia, ako naša Banská Bystrica za vlaňajší rok.

Inak, musím povedať, že vaše ohlasy po mojom úvodnom ekonomickom blogu boli veľké a som už „bombardovaný“ témami, o ktorých by ste chceli vedieť viac..

Ale poďme po poriadku. Minule sme si prezradili pár zaujímavých čísiel, dozvedeli ste sa, aký malo mesto Banská Bystrica rozpočet v roku 2014. Bolo to presne 53,052.123 € na strane príjmov a 50,917.931 € na strane výdavkov.

Teraz sa zameriame na ten rozdiel, ako som to minule sľúbil. Objektívne treba poznamenať, že to spôsobili najmä 2 faktory: je to vyhratý súdny spor mesta so spoločnosťou TIKKA Investments Limited a taktiež pozitívny vývoj podielových daní, keď sa do mestskej kasy nalialo viac prostriedkov, ako sa pri tvorbe rozpočtu predpokladalo. Tu je dôležité poznamenať, že veľkú zásluhu na tom majú samotní poslanci, keď začiatkom roku 2014 schvaľovali rozpočet a vychádzali z opatrných odhadov. Až neskôr sa ukázalo, že to bol správny krok, ktorý podporilo aj fundované ekonomické oddelenie mesta.

Celkovo mesto dosiahlo historicky najvyšší kladný výsledok hospodárenia vo výške 2,134.192 € s ktorým sa naložilo v zmysle platnej legislatívy nasledovne: 

1. vylúčili sa účelovo určené finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu a Európskej únie vo výške 159.673 €,

2. časť prostriedkov v sume 255.336 € sa použilo na zákonnú tvorbu rezervného fondu,

3. časť prostriedkov v sume 25.388 € na zákonnú tvorbu fondu opráv,

4. zostatok prostriedkov sa použil na tvorbu fondu minulých rokov vo výške 1,693.795 €.

Tieto prostriedky majú za cieľ kumulovať zdroje na spolufinancovanie úspešných  projektov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v novom programovom období 2014-2020, ktorých čerpanie chce naše mesto využiť v maximálnom rozsahu tak v kultúre, školstve, športe, doprave, ako aj v oblasti životného prostredia.

Tu sa môžeme už pochváliť niekoľkými úspešnými projektmi, ktoré sa v tejto dobe realizujú alebo sa v blízkej budúcnosti realizovať budú. Ide napr. o rekonštrukciu Robotníckeho domu, opravu kaštieľa Radvanských, vybudovanie nového multifunkčného ihriska v Rakytovciach a na Radvanskej ulici v areáli ZŠ v hodnote 85.000 € (z toho vládna dotácia 40.000 € s realizáciou na jar 2016), rozšírenie kapacít a rekonštrukcia MŠ Družby vo výške 44.000 € a mnoho ďalších, ktoré sa pripravujú…

Chceme podľa možností pokračovať v rekonštrukcii škôl, začať opravovať zanedbané materské školy, opravovať komunikácie a chodníky, budovať ďalšie ihriská.

Nabudúce budem „blogovať“ veľmi zaujímavú tému: Miera zadlženosti mesta, zoznam a výška úverov mesta Banská Bystrica a ich samotný účel použitia. Možno budete naozaj prekvapení, jednoducho bude to stáť za to.

Okrem toho si vysvetlíme pojem „rozpočtové provizórium“ a prečo sa v ňom naše mesto ocitlo v posledných 5 rokoch až 4-krát.

Autor: Igor Kašper, Foto: Ilustr.

Igor Kašper