Hygienici znížili organizátorovi Rockscape 2014 pokutu zo 400 na 300 eur

SPRÁVY
2 /

Výsledkom  odvolania sa organizátora hudobného festivalu Rockscape 2014, ktorým bolo banskobystrické občianske združenie Art 77, je rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) o znížení pokuty z pôvodných 400 na 300 €.

Pokuta za hluk počas rockového festivalu na amfiteátri

Občianske združenie Art 77, ktoré koncom júla „pokrstilo“ znovuotvorený bystrický amfiteáter vynikajúcim  hudobným  festivalu Rockscape 2014, malo podľa RÚVZ kvôli hluku a vibráciám na podnet miestneho občana zaplatiť pokutu vo výške 400 eur.

Dôvodom pre uloženie pokuty za správny delikt na úseku verejného zdravotníctva voči účastníkovi konania bolo porušenie ustanovenia zákona č. 355/2007 Z. z.. Norma hovorí o prípustnej hladine hluku 50 dB. Meranie hluku RÚVZ vykonal 24.júla od 20:00 hod. do 23:45 hodiny vo vonkajšom prostredí rodinného domu vzdialeného od hranice pozemku amfiteátra cca 52 až 84 m od pódia amfiteátra. Vo večerných hodinách meranie preukázalo prekročenie ekvivalentnej hladiny hluku hladiny A akustického tlaku o 25,43  decibelov a v nočných hodinách o 23,56 decibelov.

Keď zákonný limit decibelov nepustí

Na druhý deň sa rovnaké merania uskutočnili vo vonkajšom prostredí bytového domu na Lazovnej ulici vzdialeného cca 402 m od pódia amfiteátra, kde bola  vo večerných hodinách prekročená prípustná hodnota hluku o 9,43 decibelov a v nočných hodinách o  14,32  decibelovLen pre ilustráciu: bežný rozhovor dvoch ľudí dosahuje hodnotu 60 dB, prejazd osobného auta 75-80 dB, nákladného 90 dB, diskotéka 120 dB….

Banskobystrický RÚVZ tvrdí, že v tomto prípade bolo nadmerným hlukom vysoko prekračujúcim limitné hodnoty ovplyvňované rozsiahle obývané územie. Nadmernému hluku bola vystavená celá populácia, vrátane citlivých populačných skupín, detí, starších ľudí, ľudí chronicky chorých, najmä na hypertenziu a kardiovaskulárne ochorenia, u ktorých je pobyt v hlučnom prostredí rizikovým faktorom a zhoršuje ich zdravotný stav. Expozícia hluku bola vysoko významná nielen vo večerných, ale i v nočných hodinách, čiže v čase, ktorý je určený k odpočinku a regenerácii organizmu ľudí.

„Obávam sa, že podobné podnety v našom meste môžu byť precedensom pre organizovanie ďalších kultúrnych podujatí open air  vo večerných hodinách. To sa týka napríklad produkcie počas Radvanského jarmoku či Grilliady, ale aj ďalších podujatí v exteriéroch mesta. Nejde o akcie, ktoré by rušili ľudí z okolia každý večer. Vo svete sa bežne toleruje, ak sa takéto podujatie koná  4 – 5 krát za rok. V tomto spore mi chýba viac tolerancie,”

komentoval udelenie pokuty hlavný organizátor Rockscape 2014 Rastislav Škrinár, ktorý podal voči rozhodnutiu RÚVZ odvolanie.

Robiť či nerobiť koncerty na verejnosti

Tento prípad vyvolal širokú diskusiu nielen v umeleckej obci, ale aj medzi občanmi. Väčšina názorov sa prikláňa k tomu, že by sa v tejto veci mal zmeniť zákon, pretože podľa jeho výkladu sa napríklad na obnovenom amfiteátri nemôžu vo večerných hodinách konať koncerty alebo filmové predstavenia, hoci tento priestor je na to určený. To sa ttýjka vlastne všetkých kultúrnych podujatí v externom prostredí,. ktoré sa tak musia presunúť do halových priestorov. Problémom je, že v Banskej Bystrici nám chýba veľká multifunkčná hala.

 

„V odvolaní podanom v zákonnej lehote, účastník konania nepopieral zistené  porušenie povinností, stanovených pre prevádzkovateľa zdrojov hluku, infrazvuku a vibrácií   prekročením prípustných určujúcich veličín hluku preukázaných objektívnymi meraniami hluku. Žiadal, aby RÚVZ znížil pokutu uloženú Občianskemu združeniu ART  77. Poukázal na organizačné opatrenia, ktoré vykonal po oboznámení sa s obsahom podnetu občana, ktoré spočívali v presunutí všetkých hudobných vystúpení po 24. hodine do uzavretého priestoru, ďalšie plánované hudobné vystúpenia boli nahradené premietaním filmov a tiež presunuté do uzavretého priestoru. Uviedol predpoklad, že vykonané opatrenia dopomohli k minimalizácii rušenia hlukom,“

informovala vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ MUDr. Kvetoslava Koppová.

Čo ďalej s precedensom…

Organizátor festivalu vo štvrtok ešte nevedel o tomto rozhodnutí, ale berie to ako precedens pre všetkých ostatných organizátorov open air kultúrnych podujatí.

„Zatiaľ mi nebolo doručené oficiálne rozhodnutie RÚVZ. Tu však nejde o sto eur, ale o princíp. Ak zostane nezmenená legislatíva, tak komukoľvek z organizátorov letných podujatí vonku, ktorých je veľa a na všetkých sa logicky krátkodobo prekročí 50 decibelov, sa môže kedykoľvek v budúcnosti stať, že sa nájde niekto, kto mu to znechutí alebo zmarí jeho snahu robiť kultúru pre ľudí,“

dodal pre náš portál Rasťo Škrinár.

 

Ak nevyhovuje pre kultúrne produkcie letný amfiteáter, ktorý by sa podľa  výsledkov meraní hluku mal asi celý uzavrieť strechou so stenami, tak pre Banskú Bystricu nemôže vyhovovať ani Námestie SNP, Námestie slobody,  Park pod Pamätníkom SNP či iné otvorené plochy, kde sa zvyknú  robiť príležitostné koncerty alebo iné kultúrne podujatia. Zdá sa, že hoci u nás nerinčia zbrane, striktný výklad zákona s obmedzením hluku umlčí exteriérovú kultúru…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová