FOTO: Hračka prírody: Stromy slovensko – japonského priateľstva v Bystrici

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Vyzerá to úžasne. Strom s kvetmi dvoch farieb – dole ružový a hore biely. Takéto okrasné dreviny nám  rastú v meste pod Urpínom.

Prvý strom dvoch farieb sme objavili v mestskom parku. Vidno ho aj z cesty. Keď prídete k nemu bližšie zistíte, že z jedného kmeňa vyrastá slovenská planá čerešňa s bielymi kvetmi a japonská sakura s ružovými. Je to úžasný pohľad, ktorý stojí za to zvečniť na fotografii.

Ako je možné, že jeden strom má kvety dvoch farieb, akoby to boli dva okrasné stromy v jednom? V symbióze si tu žije slovenská čerešňa s japonskou sakurou. Tak sme nazvali túto hračku prírody trochu nadnesene „stromom slovensko – japonského priateľstva“. Keby tu bol japonský veľvyslanec, tak sa s ním určite odfotíme  pri tomto zvláštnom strome dvoch farieb a išlo by to do sveta…

IMG_8679

Po vysvetlenie sme zašli na výstavu Kvetena a Včely v areáli Múzea SNP. Div sa svete, tu na zelenej ploche pred Pamätníkom SNP rastie ďalší strom dvoch farieb. Jeden kmeň sa vetví na bielu slovenskú čerešňu a japonskú sakuru. Hneď vedľa rastú obidva stromy osobitne.

Zašli sme na výstavu za odborníkom na okrasné dreviny a ovocné stromčeky, aby sme sa spýtali na vysvetlenie tejto prírodnej záhady. Odpoveď bola prostá:

 „Mohlo k tomu dôjsť tak, že do podpníka čerešne vtáčej (planej) sa zaštepila japonská sakura (čerešňa pílkovitá). Časom začal vyrastať z pôvodného kmeňa  konár čerešne vtáčej, ktorý keď sa včas neodreže, tak vlastne popri ružovej sakure zakvitne na bielo ako pôvodná planá čerešňa. Tak potom vzniká  strom dvoch farieb.“

Tak či onak, rozkvitnuté bystrické „stromy slovensko – japonského priateľstva“ vyzerajú na jar nádherne. My sme objavili dva, ak by sa vám podarilo zistiť miesta výskytu ďalších podobných hračiek prírody, môžete nás na to upozorniť alebo nám poslať do redakcie avízo, radi si to prídeme odfotografovať.

Veď príroda v našom meste a jeho okolí ponúka množstvo nevšedných zážitkov, prečo sa o ne nepodeliť s ostatnými. Koniec koncov, za dverami máme máj – lásky čas a naozaj si nevieme predstaviť krajšie čerešne na prvomájový bozk ako práve tieto dve :) ….

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová