Hovorí študent Vysokej školy Hochschule Fresenius

SPRÁVY
0 /

Matej Kubala (23) je študentom vysokej školy Hochschule Fresenius v programe  Management médií a podnikanie. Podľa neho štúdium rozvíja myslenie nielen jeho odbore, ale vo všetkých sférach života O tom, ako hodnotí štúdium, predmety, vyučujúcich a aké skúsenosti má s touto školou, sa dozviete v nasledovnom rozhovore:

Ste študentom programu Management médií a podnikanie, ako ste spokojný s výberom tohto študijného programu na Hochschule Fresenius?

So svojim výberom som spokojný. Predmety, ktoré zahŕňa program, ktorý študujem sú z oblasti médií a managementu, vedené sú odborníkmi z praxe, ktorí vedia flexibilne reagovať na moje otázky a vedia uviesť aj konkrétne príklady z praxe. Dokážu rozobrať aj reálny prípad, ktorý v praxi riešili, a pri ktorom si človek dokáže lepšie predstaviť, ako jednotlivé teoretické postupy fungujú v skutočných podnikoch.

Ste tiež pravidelným účastníkom na nepovinných prednáškach rôznych predmetov. Čím Vás zaujali jednotlivé predmety? Máte medzi nimi aj svoje obľúbené?

Na prednášky chodím i napriek tomu, že sú nepovinné, a to práve preto, že sú vedené odborníkmi z praxe. Ak by tam boli profesori, ktorí len odprednášajú teóriu z kníh, tak by som tam asi nechodil. Napokon, knihu si môžem prečítať aj doma. No a z mojich obľúbených predmetov, nediskriminujúc ostatné predmety, by som spomenul predmet Projektový management s pani prof. Ing. Felicitou Chromjakovou, PhD. a predmet Plánovanie a poradenstvo s pánom Ing. Ivanom Sámelom. Tieto predmety mám rád, pretože rozvíjajú moje myslenie, a to mi pomôže nielen v odbore, ktorý študujem, ale vo všetkých sférach života. Všetko je potrebné mať dobre naplánované a naprojektované. (úsmev)

Popri štúdiu aj pracujete, ako to zvládate?

Štúdium je prispôsobené aj pracujúcim, a teda nie je až tak veľmi časovo náročné. Keďže sa snažím zúčastňovať prednášok, je pre mňa potom jednoduchšie pripraviť sa na skúšku.

Hochschule Fresenius kladie dôraz na praktickú výučbu, resp. výučbu pedagógmi z praxe. Viete porovnať takúto výučbu s čisto teoretickým vyučovaním?

Študujem ekonomický odbor a ten zahŕňa aj financie aj právne vedy. Obe tieto oblasti, aspoň podľa mojej predošlej skúsenosti, boli pedagógmi bez praxe prednášané spôsobom: teória z kníh a k tomu historická udalosť potvrdzujúca túto teóriu. Ale práve problematika financií a práva je oblasťou, ktorá je podľa môjho názoru, na Slovensku médiami podávaná pomerne skreslene. Je preto lepšie niečo rozoberať s človekom, ktorý daný problém riešil v reálnom živote a videl, ako to funguje. Človek, pedagóg, ktorý má tieto informácie a poznatky len sprostredkované, resp.  z verejne dostupných zdrojov, neprednáša na základe reálnej skúsenosti, a to žiaľ študent vycíti z tej prednášky. 

Ako ste spokojný so študentským servisom na Hochschule Fresenius? Zmenili by ste niečo?

Vždy, keď zavolám, dostanem informáciu, ktorú potrebujem. Všetci sú ochotní a neodkladajú žiadne záležitosti, s ktorými sa na študijné oddelenie obrátim – v mojom prípade sa všetko riešilo ASAP. Nemal som žiadny problém. Zmena? Pri mne osobne asi nie. Som spokojný s prístupom profesorov aj personálom školy. Vyhovuje mi  liberálnejší. prístup účasti, nakoľko nie vždy je možné na prednášku prísť. Znášať sankcie za niečo, čomu sa nedá predísť, je podľa mňa už hudbou minulosti verejných škôl a som rád, že u nás také niečo nehrozí.  

Zdroj: PR (Hochschule Fresenius BB), Foto: ilust.