Horská služba od Vianoc zaznamenala v Tatrách 152 úrazov so 7 obeťami

SPRÁVY
0 /

Horská záchranná služba od 23. decembra do 4. januára zaznamenala v Nízkych a Vysokých Tatrách celkom 152 úrazov, z toho sedem smrteľných. Ďalších šesť obetí bolo na poľskej strane Tatier.

Neskúsení horolezci a nepozornosť na zmrznutom svahu či v skalnej stene

Na pondelkovej tlačovej besede vo Vysokých Tatrách riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga uviedol:

„Tento počet zranených a obetí je veľmi vysoký a alarmujúci. Spoločným menovateľom je pošmyknutie a následný pád. Presnú príčinu pošmyknutia nevieme, či už išlo o zakopnutie v zlom teréne alebo o vlastnú nohavicu v stúpacích železách, čo sa dosť často stáva. Isté je, že rovnakým menovateľom je dlhý nekontrolovateľný pád, ktorý sa väčšinou končí v skalnej sutine alebo medzi skalami.“

Podľa návštevných poriadkov sú turistické chodníky dostupné po turistické chaty. Aktuálne sú schodné, aj keď je na nich vrstva ľadu a miestami vrstva snehu. HZS odporúča turistom používať minimálne turistické paličky a  stúpacie železá (mačky).

Horšie je to voľnom teréne. Momentálne sú v horách dobré podmienky na lezenie, ale len pre skúsených horolezcov. Janiga k tomu podotkol:

„Na jednej strane sú to excelentné podmienky pre výkon horolezectva, keďže tí horolezci, ktorí sa vedia v horách hýbať a majú dostatočné technické vybavenie a dodržiavajú základné aspekty bezpečného pohybu, by nemali byť nejakým spôsobom ohrození.“

Šéf HZS však zároveň upozorňuje:

„Aj skúsenému horolezcovi sa môže stať, že sa šmykne, preto jedinou možnosťou, ako sa nestať obeťou smrteľného zranenia, je kvalitné istenie. Najhoršou skupinou sú skialpinisti a takzvaní pseudohorolezci. Tí síce môžu mať kvalitný výstroj, ale ak ho nevedia správne používať a nachádzajú sa v tomto horskom prostredí, môže vzniknúť množstvo ťažkých a dramatických úrazov.“

Aktuálna situácia v Nízkych a Vysokých Tatrách

Horská záchranná služba informovala, že podmienky v Nízkych Tatrách nie sú vhodné na skialpinizmus. Hrebeň Nízkych Tatier je odkrytý, nie je na ňom sneh, preto nie je možný ani pohyb na lyžiach, iba na mačkách a s palicami..

V Malej a vo Veľkej Fatre sú ideálne podmienky na turistiku. Horskí záchranári však upozorňujú na mráz a rýchle stmievanie sa, pričom môžu turisti ľahko zablúdiť. Sneh je zatiaľ iba na zjazdovkách.

Vo Vysokých Tatrách sú dobré podmienky na horolezectvo, ale treba si dať pozor na zľadovatený svah a skaly. Možnosti pre skialpinizmus sú v spodných častiach obmedzené až nemožné, vo vrchných častiach sa dá hýbať, ale je to nebezpečné. Podobná situácia je aj v Západných Tatrách, kde je tvrdý sneh od 2.000 m. n. m.. Na Nový rok horskí záchranári v tejto oblasti zaznamenali prvý smrteľný skialpinistu.

Ani v Slovenskom raji zatiaľ nie je veľa snehu, v roklinách sa vytvárajú ľady. Momentálne je pravdepodobnosť pádu lavín veľmi nízka, snehová pokrývka je veľmi tvrdá a nerovnomerne rozložená. Počas týždňa sa očakáva mierne oteplenie s možnosťou sneženia, ale sneh vo vysokých nadmorských výškach bude naďalej tvrdý.

Zdroj: HZS, Foto: ilust.