Holokaust bol včera, nezabudnime!  

SPRÁVY
4 /

Týmito slovami vo štvrtok večer ukončil moderátor spomienkové stretnutie pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau. Prítomní Banskobystričania s hosťami si v Múzeu SNP uctili Medzinárodný dňa pamiatky obetí holokaustu.

Spomienka na holokaust v Múzeu SNP

Medzi hosťami spomienkového večera bol konzul Poľskej republiky Jacek Doliwa,  generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry SR Pavol Šimunič,  generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, primátor mesta Ján Nosko, poslanci MsZ,  predseda SZPB Pavol Sečkár, zástupcovia židovskej obce a kresťanských spoločenstiev, spolu s  delegáciou z Osvienčimu.

V úvode zaspieval židovskú pieseň sólista Štátnej opery v Banskej Bystrici Martin Popovič. Nasledovali príhovory hostí. Potom mal pôsobivú prednášku o holokauste s dokumentárnym filmom historik Stanislav Mičev. Po ňom vystúpili hostia z Osvienčimu, ktorí priviezli do Banskej Bystrice dokumentačnú výstavu k 70. výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau. Spomienku na holokaust uzavrelo s nádhernými židovskými skladbami hudobné zoskupenie Mojše Band.

Na otvorení dokumentačnej výstavy z Osvienčimu Stanislav Mičev k téme holokaustu pre náš portál povedal:

„Pripomenutie si nezmyselného vraždenia s pamäťou na tieto udalosti sú nevyhnutné, však vidíme, čo sa vo svete deje aj dnes. Tú nenávisť národov a náboženstiev medzi sebou akoby nevedeli ľudia zo seba dostať. Spomeňme si na nie tak dávne udalosti v bývalej Juhoslávii, vidíme čo sa deje na Ukrajine, čo sa dialo nedávno vo Francúzsku. Ľudia akoby nemali stále dostatok rozumu, preto musíme pripomínať holokaust, aby sa to v takom masovom merítku už neudialo.“

Podľa Mičeva sa však nikdy nedá nič vylúčiť.

„Politika je taká, že keď sa dostanú k moci extrémisti a vidíme, že sa derú aj neďaleko, tak všetko je možné. Ani Európska únia ak ekonomicko-politický celok nezaručuje, že sa to nemôže stať. Keď sa pozrieme na europarlament v Bruseli, tak tam vidíme strašne veľa euroskeptikov a ľudí, ktorí sú orientovaní totálne napravo alebo naľavo. Ide o extrém a je úplne jedno, či tá nenávisť je triedna, rasová alebo politická, vždy to môže priniesť to, čo priniesol holokaust,“ dodal generálny riaditeľ Múzea SNP.

Auschwitz – Birkenau

Výstavu tvorí 25 veľkorozmerných panelov, ktoré emotívnou formou približujú návštevníkom koncentračný tábor Auschwitz – Birkenau v Osvienčime, to strašné miesto, ktoré znepokojuje dušu, pohoršuje rozum a napĺňa srdce bolesťou. Zámerom výstavy je nezabúdať na utrpenie, slabosti, strach, mučeníctvo, ľudskú výdrž a nádej ľudí, ktorých nacisti bezcitne zavraždili.   Celkový počet obetí holokaustu sa odhaduje na 12 až 16 miliónov, z toho bolo zhruba 6 miliónov Židov.

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický vyhladzovací tábor. Bol zriadený roku 1941 v dedine Brzezinka (nem. Birkenau) neďaleko poľského mestečka Osvienčim. Do koncentračného tábora bolo deportovaných približne 1,3 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených.

Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; zvyšných 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania. „Auschwitz“ sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí: Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších „nepriateľov národného socializmu“.

Z územia dnešného Slovenska deportovaných do Osvienčimu 65.692 osôb. Podľa údajov repatriačných úradov sa z nich vrátilo po oslobodení tábora 27.januára 1945 Červenou armádou 348 osôb.  V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová