Hlavná cena Envirofilmu putuje do Talianska

SPRÁVY
0 /

18. ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí ENVIROFILM 2012, ktorý sa začal 14. mája v ôsmich slovenských mestách, skončil v sobotu v Banskej Bystrici. Filmári z viac ako 30 krajín sveta prihlásili do súťaže rekordných 179 filmov.

Výberová komisia nominovala do hlavnej súťaže 57 filmov od autorov z 19 krajín sveta, ktoré si mohli pozrieť diváci vo všetkých festivalových mestách. Hlavnú cenu si z Banskej Bystrice odnáša taliansky film „Studňa-Hlasy vody z Etiópie“ talianskych  režisérov Paola Barberiho a Riccarda Russoa.

V medzinárodnej filmovej porote boli Kateřina Javorská (SR), Iwona Siekierzynska (Poľsko), Janka Mesiariková (SR), František Palonder (SR) a Ferenc Varga (Maďarsko). Celkom komisia udelila 19 cien. V sobotu 19. mája končil ENVIROFILM prehliadkou víťazných filmov v banskobystrickom Múzeu SNP.

Ceny v jednotlivých kategóriách získali českí autori za film „Ostrostrelci ostrovidov“, Francúzi  za „Madagaskar, stratený makak“ Nemci za „Super zvieratá2-Škôlka v divočine“ a Belgičania  za „Navždy Černobyľ“. Detskú porotu najviac zaujal film „Super zvieratá2-Škôlka v divočine“.

Slávnostné udeľovanie cien sa uskutočnilo v piatok podvečer na banskobystrickej Radnici. Cenu Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu dostala absolventka banskobystrickej Akadémie umení Alžbeta Harry Gavendová za vytrvalé, umelecky nápadité hľadanie inšpirácií v rodnom kraji s vnímavý skúmaním obyčajných ľudí spätých so zemou a pokorných k jej krásam.

Podľa Anny Gudzovej zo Slovenskej agentúry životného prostredia už 17 rokov je súčasťou festivalu medzinárodná súťaž výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet. V tomto roku chlapci a dievčatá tvorili na tému „Moja stopa na tejto planéte“. Do tohtoročnej súťaže sa zapojilo 2774 autorov z 354 slovenských škôl s 2620 prácami. Súťažilo aj 98 autorov z Lotyšska, Srbska a Číny. Hlavnú cenu, ktorú venovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, dostal päťročný Michal Demko z Ružomberka za prácu „Orba na poli“.

Ako sme informovali, v prvý deň festivalu deti vytvoril piaty slovenský environmentálny rekord.  6000 detí z 15 základných škôl v Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici, Krupine, Seredi a Leviciach vyzbieralo okolo 50.000 tetrapakových obalov z džúsov a mlieka. Z nich postavili Rekordné bocianie hniezdo vysoké 96,4 cm a široké 136 cm. Tento výkon sa pod dozorom najrýchlejšieho muža planéty nad 65 rokov Vladimíra Výbošťoka zapíše do Slovenskej knihy rekordov.

Zdroj: Envirofilm 2012