Historicky najnižšia nezamestnanosť na Slovensku 5,04 %, v Banskej Bystrici 3,18

SPRÁVY
0 /

Z najnovšie zverejnených údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR vyplýva, že miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu minulého roka dosiahla úroveň 5,04 percenta. Nezamestnanosť u nás sa tak priblížila k historickej päťpercentnej hranici.

Slovensku sa stále darí znižovať nezamestnanosť

V porovnaní s novembrom 2018, keď miera evidovanej nezamestnanosti bola 5,09 percenta, klesla o 0,05 a medziročne sa znížila o 0,90 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci minulého roka 138 198 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s novembrom 2018 ide o pokles o 1 329 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 23 717 osôb.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci decembra vlaňajška 169 802 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 2 069 osôb, v porovnaní s decembrom 2017 je to menej o 25 781 ľudí.

zamestnanost3

V decembri 2018 bol medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný v šiestich krajoch, najvýraznejší bol v Bratislavskom kraji.  Najnižšia nezamestnanosť je v Trnavskom kraji (2,31 percenta), najvyššia v Prešovskom kraji (8,81 percenta). V Banskobystrickom kraji je na úrovni 7,03 percenta, pričom v okrese Banská Bystrica je najnižšia 3,18 percenta a naopak v okrese Rimavská Sobota najvyššia 16,15 percenta.

Ku koncu decembra minulého roka bolo na úradoch práce voľných 73 890 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest klesol o 6604. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.

nezamestnanost

Miera evidovanej nezamestnanosti podľa krajov v percentách 12/2018

Trnavský kraj                          2,31

Bratislavský kraj                     2,62

Trenčiansky kraj                     2,93

Nitriansky kraj                        3,12

Žilinský kraj                            4,04

Banskobystrický kraj         7,03

Košický kraj                             8,17

Prešovský kraj                         8,61

nezamestnanost1

Nezamestnanosť môže ďalej klesať

Podľa ministra práce Jána Richtera je pre rok 2019 výzvou pokles nezamestnanosti na  Slovensku pod päť percent. Okrem iného uviedol:

„Ku koncu vlaňajška sa znížil počet nezamestnaných vo všetkých rizikových kategóriách, teda mladých do 29 rokov a ľudí nad 50 rokov, v evidencii úradov práce ubudol aj počet dlhodobo nezamestnaných o štvrtinu. Klesol aj počet extrémne dlhodobo nezamestnaných, opätovne skoro o štvrtinu. Počet absolventov sa tiež znížil.“

minister prace richter

Ján Richter tvrdí, že za pozitívnymi číslami možno hľadať aktivity úradov práce, akými boli napríklad výberové konania. Vlani bolo nahlásených celkom 224 549 voľných pracovných miest. Vláda chce pokračovať aj v akčných plánoch zameraných na podporu najmenej rozvinutých regiónov. Podľa ministra je potrebné zabezpečiť aj IT systémy pre operatívne riešenie zamestnávania cudzincov na Slovensku.

„Vláda bude pokračovať v regulovanej a kontrolovanej integrácii zamestnávania ľudí z tretích krajín. Zameriame sa aj na brexit, ktorý sa môže dotknúť Slovákov pracujúcich vo Veľkej Británii. Potrebné je pripraviť sa aj na opatrenia v oblasti digitalizácie a robotizácie. Chceme pripraviť podmienky pre to, aby sme na túto oblasť boli pripravení, aby aj tento proces bol regulovaný, aby sa ľudia vedeli uplatniť na trhu práce,“

dodal Richter.

richter a valentovic

V evidencii na úradoch práce sú najmä ľudia, ktorí chcú pracovať a hľadajú si zamestnanie. Sú medzi nimi mladí ľudia, ale aj ľudia len so základným vzdelaním. Minister Ján Richter preto upozorňuje:

„Je nevyhnutné, aby úrady práce prijímali motivačné nástroje, ktoré by zahŕňali jednotlivé opatrenia v rámci národných projektov. Začalo sa nám vlani dariť s dlhodobo nezamestnanými, preto chceme v týchto nástrojoch pokračovať. Na úradoch práce je potrebné pracovať aj s vysokoškolákmi.

zamestnanost1

Pokles nezamestnanosti sa premietol aj do zníženia počtu ľudí odkázaných na dávky v hmotnej núdzi. Vlani ich priemerne poberalo 72 000 ľudí,  47 000 dlhodobo nezamestnaných využilo súbeh poberania dávky a mzdy.

Štát má záujem naďalej motivovať ľudí v hmotnej núdzi, aby sa opätovne zamestnali. Zároveň musí pre podnikateľov a firmy vytvárať podmienky na možnosť prijímania kvalifikovaných pracovníkov aj zo zahraničia, keďže na Slovensku už pociťujú v niektorých profesiách nedostatok domácej pracovnej sily.

zamestnanost2

Zdroj: TASR a ÚPSVaR, Foto: ilustračné