Halloween a Pamiatka zosnulých

SPRÁVY
0 /

Halloween sa oslavuje sa v predvečer Pamiatky všetkých svätých (Dušičiek), teda tradičného kreťanského  sviatku, ktorý pripadá na 1. novembra. Dnes sa halloweenovské oslavy na Slovensku stali priestorom pre zábavu v rôznych strašidelných maskách.

Halloween

Počas tradičného Halloweenu sú predovšetkým deti oblečené v kostýmoch, ktoré navštevujú susedov a pýtajú sladkosti. Oslavuje sa hlavne v západnom svete, najmä v USA, Portoriku, Írsku, Spojenom kráľovstve, Kanade v Austrálii a na Novom Zélande. Pôvod má v Írsku, ako pohanský sviatok. V poslednej dobe sa udomácňuje aj u nás na Slovensku ako spoločenská zábava.

Názov Halloween pochádza z angličtiny (doslovný preklad je predvečer všetkých svätých).  Pôvodne to bol pohanský (keltský) sviatok Samhain – nový rok (koniec pohanského roka). Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých mŕtvych. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice, vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.

Halloween nebol vždy radostným sviatkom. 31. október mal niekoľko pomenovaní. Niektorí ho nazývali diablovou (pekelnou) nocou, pre iných to bola noc zla. Pre iných to bol deň šibalstiev, keď vystrájali susedom či priateľom rôzne “žartíky”. Halloween sa postupne začal meniť na rodinný sviatok. Ľudia sa obliekali do rôznych kostýmov a chodili “strašiť” známych, konali sa rôzne prehliadky kostýmov, spoločenské stretnutia a “párty”.

V tento deň sa zdobia domovy a pečú tekvicové koláče. Deti sa tešia, že sa prezlečú za strašidlá všetkého druhu a chodia od domu k domu so sloganom “TRICK OR TREAT”, čo znamená: “Obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme”. Majiteľ domu väčšinou obdaruje deti sladkosťami a ovocím. V prípade, že majiteľ povie “trik”, môže počítať s nejakou nepríjemnosťou.

U nás na Slovensku sa síce nechodí od domu k domu, teda nemáme ani možnosť vykoledovať si sladkosti, napriek tomu sa mnohí tešia na tento sviatok.

 Pamiatka zosnulých

Slávi sa od 10. storočia. V krajinách s kresťanskou tradíciou je zvykom počas tohto dňa či obdobia navštíviť cintorín a rodinný hrob, rozsvietiť na ňom sviečku a položiť kvety či veniec, čo má symbolizovať vieru vo večný život a demonštrovať presvedčenie, že život hrobom nekončí.

Po Halloweene prežime tohtoročné Dušičky v pokoji a úcte k našim blízkym mŕtvym, ale i k živým. Môžeme sa nadchnúť aj trochou čarovnej krásy hrobových svetielok z banskobystrických cintorínov.

 

Zdroj: (dem), Foto: ilustračné