Gogola pred voľbami o eurofondoch zavádza

SPRÁVY
30 /

Mnohí Banskobystričania, ktorí si našli v schránkach najnovšie vydanie radničných novín, sa po ich prečítaní nestačili diviť. Aj keď ich tlač a distribúcia je platená z daní všetkých obyvateľov, ich vydanie sa zmenilo na „predvolebný leták“ súčasného primátor Petra Gogolu. Dokonca sú v nich uvedené aj zavádzajúce informácie a prekrútené fakty.

Typickým príkladom je článok na strane 4 a 5, kde sa súčasný primátor chváli tým, ako Banská Bystrica mení svoju tvár vďaka úspešnému čerpaniu eurofondov. V článku sa uvádza nasledovné: „Celkovo sa nám podarilo zrealizovať projekty z eurofondov, dotácií alebo grantových schém vo výške 16 554 583 eur.“ Takáto informácia poteší nejedného Banskobystričana, ale je to pravda a naozaj za to patrí vďaka súčasnému primátorovi Petrovi Gogolovi?

V texte samotného článku sa uvádzajú konkrétne už iba tri väčšie projekty, rekonštruckia ZŠ Moskovská, rekonštrukcia KOMUCE na Krivánskej a Robotníckej ulici, či nákup nových trolejbusov. Dokopy projekty v hodnote cca. štyria pol milióna eur. A aj keď do sumy viac ako 16 miliónov zostáva ešte veľa, o ďaľších významných projektoch sa už čitatelia z článku nedozvedia. Avšak ani tieto spomenuté Banská Bystrica nezískala zásluhou súčasného primátora.

Gogola sa chváli cudzím perím

Peter Gogola v roku 2010 kandidoval na funkciu primátora so známym heslom: „Skapal tu pes, ožije!“ Neožil a po štyroch rokoch Gogola čelí obrovskej vlne kritiky zo strany občanov, poslancov ako aj odbornej verejnosti, za to, že pre mesto nezískal žiadny významný projekt. Možno aj preto sa rozhodol svoj zlý imidž zmeniť prostredníctvom radničných novín v ktorých si privlastnil projekty o ktoré sa nezaslúžil. Prinášame vám stručný prehľad o tom, ako to bolo za posledné štyri roky s eurofondami a grantami v Meste Banská Bystrica, ktorými sa Gogola pred voľbami pochválil v radničných novinách.

  • Rekonštrukcia domovov sociálnych služieb Krivánska a Robotnícka
    suma: 1 686 780 eur
    projekt bol podaný v roku 2009 a schválený v roku 2010 v čase, keď bol primátorom Ivan Saktor
  • Rekonštrukcia ZŠ Moskovská:
    suma: 844 364 eur
    projekt bol podaný a schválený v roku 2010 v čase, keď bol primátorom Ivan Saktor
  • Nákup štyroch dlhých trolejbusov
    suma: 2 000 000 eur
    projekt realizuje v roku 2014 DPMBB a.s. a nie Mesto Banská Bystrica
  • Nákup 14 nízkopodlažných autobusov
    suma: 5 500 000 eur
    projekt bol realizovaný v roku 2012 súkromnou spoločnosťou SAD Zvolen a.s. a nie Mestom Banská Bytrica
  • Rekonštrukcia zimného štadióna
    suma: 1 000 000 eur
    dotáciu pridelil mestu zo svojej rezervy premiér Robert Fico bez akéhokoľvek pričinenia primátora Gogolu

Väčšina projektov za Gogolu skončila fiaskom

Okrem toho, že sa Petrovi Gogolovi počas štyroch rokov nepodarilo pre mesto vybaviť žiadny významnejší projekt, niekoľko sa stihlo pokaziť. Mesto prišlo nenávratne o 4 milióny eur na rekonštrukciu základných škôl Spojová, Golianová a Tr. SNP 20. Neúspechom skončil aj projekt revitalizácie mestského parku v hodnote 2,5 milióna eur.

Autor: (lac)