FOTO, VIDEO: Kaštieľ v Radvani je krásny, ale chátra

SPRÁVY
18 /

Mnohí Bystričania ani netušia, aký klenot sa skrýva v strede sídliska Radvaň za bujnou vegetáciou zanedbaného parku, vedľa evanjelickej fary. My vám umožníme nazrieť na tú krásu, ktorá sa skrýva kúsok od našej civilizácie v starom parku za ošarpanými múrmi kaštieľa Radvanských, za ktoré sa len tak ľahko nedostanete.

Renesančný kaštieľ Radvanských

Pochádza zo 16. storočia a má gotické základy. V minulom storočí bol dlhé roky neobývaný a jeho zatiaľ posledná rozsiahlejšia rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1958. Majetkom mesta sa objekt stal v roku 1994, potom ešte tri roky v ňom sídlil archív. V roku 2009 kaštieľ Radvanských získala do dlhodobého 99-ročného prenájmu od mesta Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) s podmienkou, že ak nezačne do dvoch rokov s rekonštrukciou a nepreinvestuje tu 1,6 milióna eur, vráti ho majiteľovi.

Od 1.februára 2012 sa o kaštieľ, ktorý je skrytý pred zrakmi verejnosti, opäť starala  banskobystrická samospráva. Tá zabezpečila objekt pred vandalmi a pravidelne ho kontrolujú hliadky mestskej polície. V minulosti sa totiž kaštieľ stal predmetom záujmu bezdomovcov či asociálov, dokonca sa ktosi pokúšal rozobrať časť strechy s medenou  krytinou.

O rekonštrukciu sa pokúša Akadémia umení

Vo februári 2013 schválilo banskobystrické mestské zastupiteľstvo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských Akadémii umení za symbolické 1 euro ročne s vlastnou investíciou 1,65 milióna eur do dvoch rokov. Rektor AU Matúš Oľha k tomu uviedol:

„Našou koncepciou je otvoriť kaštieľ širokej verejnosti a neuzatvoriť ho len pre úzky okruh záujemcov. Organizovali by sme tam rôzne výstavné aj koncertné, či iné spoločenské podujatia.“

V súčasnosti vedenie banskobystrickej Akadémie umení intenzívne pracuje na získaní potrebných finančných zdrojov z európskych fondov alebo grantov na komplexnú rekonštrukciu kaštieľa. Okrem archeologického a pamiatkového  prieskumu má AU pripravenú aj zaujímavú architektonickú štúdiu bystrického architekta Martina Danihela na vytvorenie kultúrno-spoločenského centra Banskej Bystrice aj pre potreby Akadémie umení.

Po dobu prenájmu sa AU na vlastné náklady  stará  o celý areál kaštieľa Radvanských, vrátane zanedbaného historického parku, ktorý musia kosiť a odstraňovať z neho  poškodené časti storočných stromov. Objekt je uzavretý, ale možno by nezaškodilo pri nejakej príležitosti urobiť tu deň potvorených dverí, aby Bystričania videli na vlastné oči, aký skrytý klenot sa skrýva v mieste, okolo ktorého často chodia, ale ho vôbec nevnímajú.

Život národnej kultúrnej pamiatke vdýchnu občas umelci

Naposledy tu bola veľká performance v roku 2000, keď si kaštieľ Radvanský vybral známy nemecký výtvarník Manfred Scharpf za dejisko svojho projektu  Chrám Európy a Návrat srdca. Vytvoril vtedy svojský umelecký mýtus o symbolickom význame karolínskej koruny vyrobenej  z kremnického zlata, spojený s mytologickým príbehom o únose Európy bielym býkom. Ten sa zahľadel do krásnej princeznej, na ktorého očarená princezná vysadla a prišla s ním až do kaštieľa Radvanských…

Bolo to úchvatné divadlo, odvtedy však táto národná kultúrna pamiatka ďalej chátra, pokiaľ ju raz za čas neobjavia umelci z Banskej Bystrice. Vlani sa do našich kín dokonca dostal hororový film Attonitas, ktorý natáčali v priestoroch kaštieľa Radvanských. Škoda, že Banská Bystrica doposiaľ akoby nechcela alebo nedokázala objaviť úžasnú krásu a hodnotu renesančného kaštieľa Radvanských, ktorý doslova spí v samom srdci mesta pod Urpínom.

Je azda až trestuhodné, že na všeličo dokážeme zohnať peniaze, hovoríme o cestovnom ruchu a historickom  genius loci Banskej Bystrice, ale nie a nie preraziť akúsi neviditeľnú bariéru na ceste vedúcej k obnove tohto historického skvostu.

Nazrime spolu za múry skrytého kaštieľa

Aby sme vám, milí naši čitatelia, umožnili aspoň trochu nazrieť za zavreté brány a ošarpané múry kaštieľa Radvanských, pripravili sme pre vás malú foto-video prechádzku vnútornými priestormi tohto skvostu, v ktorom napriek olúpanej a vlhnúcej omietke, neuveriteľne hrubým zásahom realistického socializmu do malebnej renesančnej stavby, ponechanej napospas času aj po nežnej revolúcii,  dýcha na vás neuveriteľne silný duch našej histórie.

Keď si odmyslíte nánosy prachu, neporiadku, rozbitého skla či opadanej omietky, uvidíte krásne historické klenby, maľby na stenách i stropoch, krby či kachľové pece, nádherné vstupné schodište s veľkou obradnou sieňou a rozľahlou rytierskou sálou s dreveným trámovým stropom, množstvo miestností niekde aj so zachovanými dverami vyrezávanými z dreva a jedným nádherným kazetovým stropom, veľké okná s nádherne kovanými mrežami, balkóny s balustrádami (hoc nahlodanými zubom času). Jedným slovom nádhera.

Bystričania môžu teraz dúfať, že projekt Akadémie umení bude úspešný a kaštieľ Radvanských sa podarí zachrániť pre budúce generácie. Možno raz tento spiaci bystrický klenot s historickým parkom  ožije ako budúce srdce mesta pod Uprínom…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová