FOTO+VIDEO: Skvelá novinka, využite letné osvieženie na Námestí SNP s vodnou hmlou

SPRÁVY
1 /

Bystričania a návštevníci mesta boli v piatok dopoludnia príjemne prekvapení letnou novinkou na Námestí SNP. Pracovníci ZAaRES tu osadili bránu s vodnou hmlou.

Ide o dutý kovový rám s otvormi, do ktorého prúdi voda zo zdroja napájajúceho aj historickú g fontánu na Námestí SNP. Dýzy v ráme rozprašujú prúdiacu vodu a vytvárajú z nej prijemnú vodnú hmlu.

„K inštalácii tohto zariadenia nás viedli horúce letné dni, počas ktorých ľudia na Námestí SNP hľadajú možnosť osvieženia. Inšpirovali sme sa podobnými prvkami vo veľkých európskych mestách. Osadenie prvej vodnej hmly pri fontáne na Námestí SNP je dôležité kvôli veľkému počtu návštevníkov, ktorí tadiaľto prejdú a technickou infraštruktúrou, nakoľko vedľa fontány máme zdroj vody a prívod elektriny. Ďalší osviežovač vzduchu by už čoskoro mohol pribudnúť na autobusovej zastávke MHD na Námestí slobody. Aj cestujúci sa tak budú môcť počas čakania na spoj osviežiť,“

povedal o letnej bystrickej novinke riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

 

Podľa jeho slov takéto osvieženie pomôže najmä starším ľuďom, keďže horúci vzduch na kamennom námestí nerobí každému dobre a prechod cez vodnú hmlu pomáha regenerovať rozhorúčený organizmus. Ak sa ujme prvá vodná hmla v Banskej Bystrici na centrálnom námestí, môžu sa inštalovať ďalšie v iných exponovaných častiach mesta, samozrejme v závislosti od technických a finančných možností.

Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na Námestí SNP, krátko po inštalovaní vodnej hmly si ju vyskúšalo množstvo malých i veľkých Bystričanov, prechádzali ňou aj psí miláčikovia, fotili si ju ako atrakciu  japonskí turisti. Zdá sa, že to môže byť hit tohtoročnej letnej turistickej sezóny v našom meste.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová