FOTO: Na ZŠ Moskovská mali Deň histórie a tradícií nášho regiónu

SPRÁVY
0 /

Originálnym spôsobom oslávili v stredu MDD na ZŠ Moskovská. V spolupráci s folklórnym súborom Urpín pripravili pre žiakov druhého stupňa Deň histórie a tradícií nášho regiónu, všetky deti dostali darček.

V areáli školy od rána prebiehali folklórne hry spojené s ochutnávkou tradičného jedla, ktoré na poludnie skončili školou folklórneho tanca a vyhodnotením. Jednotlivé triedy mali vytvorené družstvá a tie medzi sebou súťažili.

My sme si prešli všetky stanovištia,  v ktorých žiaci súťažili v pílení dreva, stavaní koliby, hode polenom, hrabaní sena, v skladaní folklórneho puzzle podľa regiónov Slovenska, plieskaní bičom, stavaní Jánošíkovho mosta, mútení masla, skladaní krojov, oddelenie  zmiešaných strukovín po vzore Popolušky či nosení vody.

V jedálni sa podával chlieb s masťou a cibuľou, lekvárový chlieb a na obed nechýbali v ponuke bryndzové halušky. Mohli ste tu dostať recepty na tradičné slovenské jedlá alebo i pozrieť výstavu ľudových prác žiakov školy.

Riaditeľka ZŠ Moskovská Marta Melicherová pre náš portál uviedla:

„Je to vyústenie celoročného projektu Deň nášho regiónu, o ktorom deti vyhľadávajú rôzne informácie. Tento rok sme sa zamerali na praktickú aj teoretickú časť. Mali sme 12 stanovíšť, na ktorých  sa žiaci venovali  rôznym tradičným ľudovým činnostiam. Robili sme to v spolupráci s FS Urpín. Každý si tu mohol nájsť tú svoju disciplínu, ktorá ho zaujala. Deťom to dalo niečo do života, keď si na vlastnej koži vyskúšali tradičnú fyzickú prácu a zručnosť našich predkov v regióne a získali aj nové vedomosti.“

Táto každoročná školská akcia nie je prvoplánová. V septembri sadnú jednotlivé predmetové komisie a nájdu si tému, na ktorej potom v priebehu školského roka pracujú. V každom učebnom predmete sa dá nájsť nejaká ľudová tradícia.

„Tento rok napríklad žiaci vyhľadávali informácie o dreve, aké bolo dôležité v minulosti, k čomu slúži v súčasnosti. Robili z toho projekty a prezentácie, ktoré sú zverejnené na webovej stránke našej školy. Vyrábali z dreva rôzne predmety, urobili aj výstavu svojich prác, aby to videli žiaci aj z prvého stupňa,“

dodala pani riaditeľka Melicherová.

Pri stanovišti s ľudovými krojmi, ktoré boli pomiešané z rôznych regiónov a úlohou žiackych družstiev bolo zložiť z jednotlivých dielov správny kroj, sme zastihli riaditeľa FS Urpín Ing. Petra Pohančaníka, PhD., ktorý nám povedal:

„So ZŠ Moskovská spolupracujeme preto, lebo pani riaditeľka má veľký cit pre tradície a folklór. To nás spojilo, radi spolupracujeme aj na tomto podujatí. Žiaci sa snažia zvládnuť čo najlepšie úlohy na jednotlivých stanovištiach. Najmä pre tých mladších piatakov a šiestakov je to náročnejšie, ale pomáhame im trochu radami.“

Pravdupovediac zložiť z rozhodených častí troch rôznych krojov správne detviansky, horehronský a gemerský kroj, by dalo zabrať aj ktorémukoľvek dospelákovi. Nehovoriac napríklad o zvládnutí takého plieskania  bičom, aby ste sa nenaplieskali sami. V každom prípade Deň histórie a tradícií nášho regiónu bol pre žiakov zábavný i užitočný zároveň.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová