FOTO: Zasadala Občianska rada Rudlová-Sásová

SPRÁVY
4 /

V týždni sa v pobočke Verejnej knižnice Mikuláša Kováča na Karpatskej ulici č. 3 konalo verejné zasadnutie Občianskej rady Rudlová-Sásová,aj za účasti poslancov volebného obvodu č.7.

Zasadnutie viedla predsedníčka Občianskej rady Elena Púchyová. Prítomní poslanci Michal ŠkantárAndrej Refka (obaja SMER-SD)informovali občanov o výsledkoch septembrového zasadnutia mestského zastupiteľstva a akciách v Rudlovej-Sásovej. Rezonovala téma predaja ZŠ Okružná súkromnej škole Narnia, investície do rekonštrukcie futbalového štadióna Štiavničky a prechod PKO pod mestský úrad.

Poslanec Andrej Refka k téme PKO uviedol: „Určite bolo potrebné viac komunikovať o koncepcii kultúry medzi mestom a jednotlivými aktérmi kultúrneho života v Banskej Bystrici. Predišlo by sa tým rozporuplnej situácii, aká teraz vznikla okolo PKO či amfiteátra. Už dávno sme mali mať koncepciu kultúry v meste Banská Bystrica. Sme jediné krajské mesto, ktoré nemá Dom kultúry, kde by sa mohli usporiadať väčšie akcie a koncerty. Máme široký kultúrny potenciál umelcov, žiaľ ten nie je dostatočne využitý.“

Poslanec Michal Škantár ho doplnil: „PKO ani kultúra v meste sa nerušia, len mestská príspevková organizácia prechádza pod mestský úrad, čím podľa ekonómov ušetrí cca 80.000 eur na prenájme, energiách, externých ekonomických a právnych službách.“

V ďalšej časti zasadnutia sa diskutovalo o problémoch, ktoré trápia obyvateľov Rudlovej-SásovejSásovej – venčenie psov, parkovanie, sociálna oblasť a kultúra. Občania mali konkrétne pripomienky k situácii na sídlisku. „My poslanci vítame, že ľudia prichádzajú s konkrétnymi podnetmi na zlepšenie života v našom volebnom obvode.  Takto ich zbierame takpovediac z prvej ruky  a môžeme ich hneď preniesť na mesto s hľadaním riešenia,“ povedal na záver diskusie Michal Škantár.

V ďalšom bode sa preberali informácie  o zrealizovaných a plánovaných akciách v roku 2013 a 2014.  „Na volebný obvod Sásová a Rudlová máme vyčlenených z mestského rozpočtu 34 734 €, teda 1,5 € na obyvateľa. Okrem tejto sumy máme ešte 30.000 € na investičné akcie,“ informoval poslanec Andrej Refka.

Od začiatku volebného obdobia sa podarilo zrealizovať najmä opravu chodníkov a schodov na jednotlivých uliciach sídliska, detské ihriská na Strážovskej ulici, ihrisko „Opavia“ vo vnútroblokoch ulíc Tatranská, Rudohorská, oproti ZŠ Sitnianská, multifunkčné ihriská na Rudohorskej ulici pod oporným múrom a v areáli ZŠ Ďumbierska, zriadenie Komunitného centra v Sásovej. Urobila sa aj rekonštrukcia zámkovej dlažby v starej Sásovej, spojená s opravou rigolov, výbeh a cvičisko pre psov na Tatranskej ulici.

Pribudlo niekoľko nových  parkovacích miest, vybudoval sa bezbariérový prístup k MŠ Tatranská a zrenovoval priestor Sásovskej doliny. „Do konca roka chceme dokončiť chodník na Rudohorskej od zástavky MHD na Starohorskú a malo by sa začať aj s opravou chodníku popri ihrisku pri opornom múre na Rudohorskej,“upresnilMichal Škantár.

Tohto roku vzniklo nové občianske združenie „Spoločenstvo Rudlová-Sásová“, ktorého členmi sú predsedovia ostatných občianskych združení, občianskych rád a poslanci. Vďaka dlhoročnej spolupráci poslancov s občianskymi združeniami a radami pôsobiacimi v Rudlovej-Sásovejsa podarilo zorganizovať veľmi vydarené akcie, ktoré majú niekoľkoročnú tradíciu – Pondelky v knižnici, Fašiangy s pochôdzkou, Máj zelený, MDD, Futbal v Sásovej, Aktívny animátor v Sásovej, Deň Sásovskej uhorky, Hecni sa, Maxistretko, Jesenné slávnosti, Mikuláš v Sásovej, Vianoce pre seniorov a Pastierske Vianoce.

Prítomná predsedníčka Občianskej rady Rudlová-Sásová Ľubica Buranová,  ktorá pôsobí v dolnej časti sídliska v Sásovej, pozvala všetkých na akciu „Hurá so športom do školy“, ktorá sa bude konať túto nedeľu 15.9.2013 od 14:00  hod v starej Sásovej na futbalovom ihrisku. Takisto informovala o akciách, ktoré ešte pripravujú do konca roka (Jesenné slávnosti, Vianoce pre seniorov), ako aj o činnosti ich občianskej rady.

Zdroj: OR RU-SÁ