FOTO: Verejná prezentácia projektu Protipovodňovej ochrany mesta v stredu na Radnici

SPRÁVY
9 /

V stredu 6. júna 2018 o 15:00 hod. sa v Cikkerovej sieni Radnice na Námestí SNP 1 uskutoční verejná prezentácia projektu Protipovodňovej ochrany mesta Banská BystricaBližšie informácie poskytnú verejnosti priamo na podujatí zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Europrojekt za vyše 30 miliónov eur

V roku 2015 nadobudlo právoplatnosť územné rozhodnutie na poslednú časť projektu „Banská Bystrica, ochrana intravilánu pred povodňami“. Po splnení posledných formalít tak mohol investor – Slovenský vodohospodársky podnik pripravovať oficiálnu žiadosť na financovanie tejto investície z eurofondov.

Jedná sa o projekt v predpokladanej hodnote do 33 miliónov eur pred verejným obstarávaním, na základe ktorého SVP š.p. vybuduje pozdĺž Hrona protipovodňové opatrenia v celkovej dĺžke 7,38 kilometra. To zabezpečia kombinované nábrežné oporné múry, zemné násypy a mobilné hradiace steny na úseku od lávky v Majeri po most s teplovodným potrubím v Radvani, ale rieši sa aj Iliaš až po Vlkanovú.

hron1

„Projekt má všetky potrebné povolenia, už sme požiadali o finančný príspevok o Operačného programu Kvalita životného prostredia. Výstavba začne po ukončení verejného obstarávania a získaní finančných prostriedkov s predpokladom v roku 2019,“

uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Investícia počíta s rekonštrukciou resp. aj vybudovaním nových ochranných múrov popri rieke Hron. Budú sa tiež stavať podzemné tesniace steny. V prípade veľkých prietokov budú na ochranné múriky inštalované mobilné hradenia – podobne ako je tomu v Bratislave. Tie by mali spĺňať aj dôležité architektonické hľadisko.

vizualizacia

Podľa Machavu realizácia protipovodňových opatrení sa dotkne najmä intravilánu mesta , čo si vyžiada aj zásah do existujúceho stavu zelene. Za vyrúbané stromy a kroviny poskytne ŠVP náhradnú výsadbu.

Projekt protipovodňových opatrení pre Banskú Bystricu prezentoval Slovenský vodohospodársky podnik na mestskom zastupiteľstve aj pre odbornou verejnosťou. Teraz ho odprezentujú širokej verejnosti.

plagat protipovodnova ochrana

S vodohospodármi na projekte spolupracuje mesto Banská  Bystrica. Primátor Ján Nosko k tomu povedal:

„Mesto úzko spolupracuje so Slovenským vodohospodárskym podnikom na realizácii projektu protipovodňových opatrení a úspešnom získaní zdrojov EÚ. Tu máme spoločné ciele, ktoré sa týkajú aj niektorých súbežných komunikácií, cyklotrás či stavieb, tak isto pokiaľ sa jedná o vhodný pozemok na skladovanie protipovodňových zábran.“

3033127_1000x[1]

Projekt protipovodňových opatrení má štyri časti

Základným princípom projektu ochrany mesta Banská Bystrica pred povodňami je zabezpečiť korunu zábran proti vyliatiu vody na úrovni Q100 + 1 meter na celom úseku toku v intraviláne mesta. V miestach priechodov pre chodcov, prechodov cestných komunikačných prepojení, vstupov do koryta budú otvory hradené mobilnými prvkami protipovodňovej ochrany.

Stavba je rozdelená na štyri základné časti. Vodohospodári sa museli vysporiadať aj s potokom Bystrica a stavbami, ktoré stoja alebo sú navrhnuté blízko centra mesta. SVP š.p. úzko spolupracoval aj s Útvarom hlavného architekta tak, aby boli protipovodňové opatrenia vhodne zakomponované do architektúry mesta. Projekt sa testoval na hydrotechnickom modeli, s určením zátopových miest, vrátane zachytenia vnútorných vôd (napr. Rudlovský potok) v čase povodne a ich prečerpaním do Hrona resp. zvedenia do kanalizačného zberača „A“.

Náročným riešením bude aj včasné rozloženie mobilných zábran, keďže prípadná prívalová vlna na Hrone príde z Brezna do Banskej Bystrice za cca 8 hodín. To sa týka aj ich uskladnenia v špeciálnej hale na pozemku, s čím pomôže vodohospodárom mesto prostredníctvom MBB a. s. v priemyselnom parku.

hron12

Banská Bystrica bude chránená pred storočnou vodou

Podľa vodohospodárov je mesto pod Urpínom aj vzhľadom na významné klimatické zmeny neustále atakované rizikom záplav. Inundačné územie rieky Hron zasahuje hlboko do zastavaných plôch, čo znemožňuje ich riadne využívanie. Záplavové územie je súčasne zákonným obmedzením, ktoré zabraňuje rozvoju územia a povoľovaniu akýchkoľvek stavieb v ňom.

Mnohí Bystričania si ešte pamätajú historickú povodeň spred viac ako 40 rokov. Hladina Hrona vtedy kulminovala  22. októbra 1974 o 10:00 hod. s prietokom Q1000 = 560,00 m3/s. Kritické miesto bolo pri moste z Kapitulskej, kde sa voda vyliala do okolia a zaplavila celé územie dnešného parku pod Pamätníkom aj s hotelom Lux. Povodeň napáchala  veľké materiálne škody a vyžiadali si jednu obeť.

hron7

 

Odvtedy sa vybudovali nábrežné múry v celkovej dĺžke 1.900 m, ktoré  však zabezpečujú prevedenie povodňových prietokov len na úrovni 20 – ročnej vody. Komplexným riešením mal byť „Viacúčelový tunel Radvaň – Pod Rybou“ v dĺžke 2,6 km. Po ekonomickej analýze (investícia do 100 miliónov eur) a vzhľadom na vtedajšiu hospodársku situáciu v EÚ i na Slovensku však boli práce na projekte zastavené.

tunel pod urpin1

Viacerí vodohospodári si dodnes myslia, že to bolo dobré riešenie. Výstavbu hydraulického odvodňovacieho tunela pod Urpínom ešte v roku 2010 presadzoval otec tejto myšlienky Ing. Ladislav Podkonický.  Stavba mohla mať pre mesto aj širšie využitie. Súbežne s trasou povodňového tunela sa mohol postaviť aj cestný tunel. V zmysle požiadaviek EÚ každý takýto dopravný tunel musí mať vedľa seba aj ďalší únikový tunel. Vodohospodári by tak prispeli aj k zlepšeniu dopravnej situácie v meste…

V súčasnosti navrhovaný komplexný projekt protipovodňovej ochrany mesta, ktorý je v súlade s novým územným plánom mesta Banská Bystrica, zabezpečí, aby sa už nemohla opakovať situácia spred 41 rokov a Banská Bystrica bola chránená pred storočnou vodou.

hron2

 

Autor: (tom), Foto: vizualizácie ŠVP, archív, Mirka Chabadová .