FOTO: V ZŠ Moskovská otvorili náučný prírodopisný chodník

SPRÁVY
0 /

Začiatok Týždňa dobrovoľníctva v banskej Bystrici poňali v ZŠ Moskovská vskutku originálne. V stredu tu otvárali náučný prírodopisný chodník.

V areáli školy najskôr pomohol dodávateľ zateplenia budovy ZŠ Moskovská s vyčistením priestoru pod stromami. Potom prišli s materiálom Mestské lesy s.r.o. Banská Bystrica a začalo sa s prípravou náučného chodníka s popisnými tabuľami jednotlivých druhov stromov či lavičkami. Bude slúžiť najmä žiakom, aby mohli priamo na mieste spoznávať jednotlivé druhy drevín, pričom tu vysadili nové pôvodné stromy.

Riaditeľka školy Marta Melicherová na slávnostnom otvorení náučného chodníka uviedla:

„Je iné vidieť strom na obrázku a druhá vec si ten strom chytiť a pozrieť naživo. Preto sme vytvorili túto živú učebňu prírodovedy a biológie, kde môžu deti sledovať konkrétnu drevinu od jari až do zimy, ako sa menia listnaté či ihličnaté stromy.“

Žiakom predstavil náučný chodník a vyskúšal ich vedomosti o drevinách zástupca Mestských lesov Banská Bystrica Eduard Apfel:

„Keď chodíme po školách obecné vedomosti žiakov sú, ale tie špecifické na dané druhy drevín až tak nie. Tie deti to nemajú v rukách a ani v oku. Myslím, že náučný chodník bude pre nich prínosom.“

Presunom výučby z triedy do prírody sa žiaci majú naučiť viac. Nový náučný chodník má hlavnú informačnú tabuľu a 20 zastávok, na každej rastie iný strom, o ktorom informuje malá tabuľa s popisom, z ktorého sa deti dozvedia všetky potrebné informácie o domácich i cudzokrajných drevinách.  Z tých domácich sú tu vlastne všetky známe druhy.

„Zapamätala som si, že v strome je taká trubka, ktorá vlastne roznáša živiny do celého stromu. Môžeme sa tu naučiť viac, ako je v učebnici, preštudovať si, ako vyzerá kôra alebo listy,“

povedali nám žiačky zo ZŠ Moskovská.

V budúcnosti na prírodopisnom náučnom chodníku  pribudne aj informačná tabuľa o živočíchoch, ktoré tu žijú. Vzdelávať sa tu okrem žiakov základnej budú môcť aj deti zo susednej materskej školy.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová