FOTO: V zrekonštruovanej budove na Skuteckého 20 sídli VšZP

SPRÁVY
6 /

Bystričania už možno aj zabudli na veľké spory v súvislosti so zlúčením stavebnej priemyslovky na Skuteckého s SOŠ stavebnou a presťahovaním žiakov do Spojenej školy v Kremničke v roku 2011.Dnes je historická budova na Skuteckého 20 zrekonštruovaná a sídli v nej banskobystrická pobočka VšZP.

Ako sme si všimli, ide vskutku o vydarenú rekonštrukciu s obnovenou historickou fasádou a moderne vyriešenými interiérmi (autor Ing. arch. Ján Barič). Funkcionalistický štýl budovy zostal plne zachovaný. Nové priestory vo vstupnej hale s veľkou miestnosťou so službami pre zákazníkov už poznajú aj Bystričania, ktorí si sem tento mesiac chodia vybavovať odvodové platby či iné veci spojené so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Autorom funkcionalistického objektu z roku 1929 je pražský architekt Otakar Schmidt. Budovu postavila banskobystrická firma Gescheidt – Čatloš. Svojho času v nej sídlila  Štátna československá odborná škola kovorobná.

?Posledným vlastníkom budovy ? do roku 2011, keď v nej? sídlila stavebná priemyslovka, bol Banskobystrický samosprávny kraj. Po dohode s mestom v rámci zámeny objektov došlo následne ?k predaju prázdneho objektu súkromnému vlastníkovi, ktorý celú budovu zrekonštruoval. Vonkoncom sa nepotvrdili kuvičie hlasy kolujúce po meste, že to bude na nejaké nekalé aktivity, lebo v budove je v prenájme ? VšZP Jej zamestnanci sa presťahovali z dvoch objektov do jedného, čo je výhodné aj pre klientov tejto verejnoprávnej inštitúcie.

Paradoxne našťastie sa pred zmenou vlastníctva budovy na Skuteckého 20 a samotnou rekonštrukciou nepodarilo banskobystrickej historičke architektúry Kláre Kubičkovej .dotiahnuť svoj podnet na vyhlásenie tohto objektu za národnú kultúrnu pamiatku.

„Ide o významnú funkcionalistickú architektúru 20. storočia, ktorá si zaslúži ochranu. Budovy patria k pamiatkovému súboru Skuteckého ulice a napriek architektonickej hodnote doteraz neboli vyhlásené za NKP,“

obhajovala svoj postup pred dvomi rokmi historička na dôchodku.

V rámci správneho konania Pamiatkového úradu SR tak mal skončiť aj vedľajší riaditeľský dom. Tento krok by nielenže oddialil resp. znemožnil predaj opustenej budovy bývalej školy, ale nevyhnutnú rekonštrukciu oboch objektov. .

Výsledkom je kompletne obnovené dielo architekta Otakara Schmidta s novým užitočným funkčným využitím celej budovy. To sa týka aj vedľajšej vily, ktorej súkromný majiteľ sa tiež ubránil snahám spomínanej aktivistky zaradiť aj tento objekt medzi NKP a dnes môže pokojne rekonštruovať svoj dom s prirodzeným zachovaním pôvodnej architektúry.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová