FOTO: V strede Sásovej už 20 rokov straší drevená búda

SPRÁVY
13 /

Tisíce Bystričanov bývajúcich na najväčšom banskobystrickom sídlisku v Sásovej chodia denne okolo ošumelej drevenej búdy s omietkou. Tá už dve desiatky rokov tróni na zelenej ploche Rudohorskej ulice medzi panelákmi a občianskou vybavenosťou.

Na mestskom pozemku bez povolenia

Na mestskom pozemku ju pred vyše 20 rokmi postavili stavbári, ako dočasné zariadenie staveniska pri výstavbe bývalej polikliniky, ktorú napokon dostavali ako bývanie so službami. Z dočasnej stavby sa však akoby zázrakom stala budova bez stavebného povolenia, v ktorej ktosi roky prenajíma priestory nájomníkom. A tak tu boli kvety, predávali sa vajíčka a striedali sa rôzne iné prevádzky, z ktorých v pristavenej časti pokrytej pogumovanou plachtou zostala iba krčma.

Mali sme možnosť opýtať sa na situáciu niekoľkých obyvateľov okolitých bytoviek. Za všetky vyjadrenia staršieho pána bývajúceho hneď oproti:

„Viete čo, už máme po krk tejto drevenej krčmy s modrou plachtou na streche, keď nám tu v noci hulákajú opilci. Neviem, ako môže mesto trpieť túto drevenú haraburdu, ktorá už mala byť dávno preč a mohli sme tu mať niečo užitočné pre nás občanov.“

Vlani sa do Obchodného centra na  na Rudohorskej ulici č.27 (bývalá poliklinika) presťahovala pošta a viacerí návštevníci majú problém tu zaparkovať, pretože je tu veľa státí vyhradených a kapacita parkoviska zjavne nestačí. Už vtedy sa hovorilo o tom, že by sa mohli využiť pozemky pod spomínanou drevenou búdou.

Mesto po rokoch začalo konať

Problém s touto nelegálnou stavbou sa dostal aj do pozornosti nového vedenia mesta. Viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorý je zároveň poslancom MsZ za Sásovú – Rudlovú, pre náš portál povedal:

„Nielen, že sa jedná o nelegálnu stavbu, ale tá dokonca stojí 20 rokov na mestskom pozemku a ani za jeho užívanie nik mestu nájomné neplatí. Je to neakceptovateľné a preto sme sa rozhodli riešiť to. Myslím, že sme našli aj vhodný spôsob, ako to vyriešiť v krátkom čase.“

Problémom inkriminovanej dočasnej stavby v Sásovej sa už zaoberala aj komisia pre územný rozvoj. My budeme pozorne sledovať situáciu okolo nevzhľadnej drevenej búdy na Rudohorskej, či a ako sa podarí tento problém, po 20 rokoch, súčasnému vedeniu mesta Banská Bystrica vyriešiť.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová