FOTO: V Rakytovciach oslavovali 90. výročie založenia dobrovoľných hasičov

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

V mestskej časti Rakytovce bolo v nedeľu veselo. Miestni obyvatelia s hosťami oslavovali 90.výročie založenia Dobrovoľného hasičského zboru ešte z čias, keď išlo o samostatnú obec (k Banskej Bystrici bola pričlenená v roku 1971.

Na úvod slávnosti prehovoril dlhoročný veliteľ DHZ Rakytovce a hlavný organizátor slávnosti Ondrej Kvasna v modrej hasičskej uniforme:

„Náš DHZ vznikol v roku 1924 a dodnes funguje. K hasičom patrí svätý Florián. Umiestnili sme ho do výklenku pamätnej veže, v ktorej je zvon z roku 1783. Po jeho zazvonení sa Florián rozsvieti.“

Hasičský sprievod s historickou technikou sa pohol smerom k miestu, kde miestni mladší i starší hasiči spolu s badínskymi predviedli početnému obecenstvu ukážky svojho hasičského umenia. Hasilo sa aj s pomocou originálnej pumpy z roku 1934.

K prítomným sa prihovorila prednostka banskobystrického Okresného úradu Ľubica Laššáková:

„Je pre mňa veľkou cťou, že môžem byť dnes spolu s vami a pripomenúť si 90.výročie založenia Dobrovoľného hasičského zboru v Rakytovciach, ktorý pretrval do súčasnosti. Nech to tradičné  „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc“ vydrží našim hasičom ďalších 90 rokov.“

Anna Matalová z Dobrovoľnej požiarnej ochrany spolu s ďalšími okresnými funkcionármi vyznamenali miestnych hasičov za ich statočnú prácu. Na slávnosti nechýbal chutný guláš s občerstvením a dobrou náladou.

K organizácii slávnosti DHZ prispeli aj poslanci z volebného obvodu č. 4. Milan Smädo povedal:

„Som hrdý na to, že máme už 9 desaťročí DHZ v Rakytovciach. Chcem sa osobne poďakovať a hlboko pokloniť všetkým miestnym hasičom za ich obetavú prácu, ktorú vykonávajú v prospech občanov a ochrany ich majetku pred požiarmi. Poďakovanie patrí aj tým, ktorí nás za tie desiatky rokov opustili.“

Ďalší poslanec Igor Kašper dodal:

„Spolu s pripomienkou 90.výročia DHZ s umiestnením sochy sv. Floriána na zvonici  otvárame aj  detské ihrisko s umelou trávou, na ktoré sa osadia ešte hracie prvky. Na budúci rok plánujeme s občianskou radou vybudovať podobné veľké ihrisko.

Občianske aktivity v Rakytovciach i v celom volebnom obvode budú ďalej pokračovať. Miestni obyvatelia dokazujú, že spoločenský život im je blízky a takéto oslavy, ako bol hasičský sviatok, si vážia.