FOTO: V piatok zažili Bystričania čiastočné zatmenie Slnka

SPRÁVY
0 /

Prvý jarný deň priniesol aj do mesta pod Urpínom zaujímavé astronomické divadlo, ktoré si nenechali ujsť malí ani veľkí Bystričania. Došlo k čiastočnému zatmeniu Slnka, ktoré sa dalo pozorovať 2:20 hodiny.

Banskobystrické temné Slnko
Najviac zvedavcov sa ráno zišlo na Námestí Š. Moysesa pred Barbakanom, kde boli aj astronomické ďalekohľady s pomôckami na bezpečné sledovanie zatmenia Slnka. Aj keď to úplné zatmenie sa dalo pozorovať iba nad severným Atlantikom, Arktídou a na Severnom póle, v Európe v Nórsku a na Faerských ostrovov, stálo to za to aj v Banskej Bystrici.

Prvé náznaky zatmenia sa objavili o 9:41 hod. Maximálnu hodnotu so zakrytím 61 percent z plochy slnečného disku zakrytej Mesiacom sme mohli pozorovať o 10:50 hod. Slnko v celej svojej kráse sa zasa objavilo minútu po pravom poludní.

Ľudia na banskobystrickom námestí používali na sledovanie tohto zvláštneho astronomického úkazu rôzne pomôcky, aby si uchránili zrak. Od špeciálnych okuliarov, cez zadymené sklá, magnetické kruhy z diskiet až po zváračské kukly. Problém museli riešiť aj s fotografi s rôznymi clonami a fóliami.

Pri vrchole zatmenia Slnka nastala zvláštna situácia. V Banskej Bystrici nastalo temné svetlo a ochladilo sa napriek tomu, že inak bolo príjemné jarné počasie. Tento moment netrval dlho, ale kto ho ešte nezažil, tak naň nezabudne.

Toto krásne divadlo si nenechali ujsť ani tí najmenší…

Zatmenie je pradávny fenomén
Slnečné zatmenia sú fenoménom, ktorý púta pozornosť ľudí už od pradávna. Sledovali ich už pred naším letopočtom v Číne, Mezopotámii i starom Egypte. Od 7. storočia pred n. l. Babylončania už vedeli zatmenia predpovedať. Objavili periódu, v ktorej sa jednotlivé zatmenia opakovali. Táto perióda dostala názov „saros“.

Mesiac je k Zemi približne 400 krát bližšie ako Slnko, ale je v porovnaní s ním aj asi 400 krát menší. Preto sa nám na oblohe javia Mesiac a Slnko takmer rovnaké, s priemerom približne 0,5°. Ak je pozorovateľ v oblasti polotieňa, môže pozorovať iba čiastočné zatmenie. Mesiac vtedy prekrýva len časť slnečného disku. Takéto zatmenia sú na danom mieste bežnejšie, lebo oblasť polotieňa na Zemi je výrazne rozsiahlejšia ako pás totality. Aj každému úplnému či prstencovému zatmeniu predchádza najprv zatmenie čiastočné (neplatí to opačne).

Úplné slnečné zatmenia sú jedinečným nebeským divadlom, viditeľným od pár sekúnd po niekoľko minút a len z veľmi malej časti zemského povrchu. Profesionálni astronómovia, amatérski hvezdári či lovci slnečnej koróny za ním pravidelne cestujú tisíce kilometrov. Ich cieľom sú predovšetkým odborné pozorovania, spravidla získanie čo najkvalitnejších a najpodrobnejších záberov „čierneho Slnka“ a zachytenie štruktúr slnečnej koróny – najvrchnejšej časti slnečnej atmosféry, viditeľnej len pri úplných zatmeniach.

Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka budeme na Slovensku môcť pozorovať 10. júna 2021.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová