FOTO: V kaštieli Radvanských sa usilovne pracuje

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Banskobystrický klenot, ako sa zvykne nazývať kaštieľ Radvanských, čaká nevyhnutná rekonštrukcia. V areáli  tejto národnej kultúrnej pamiatky teraz pracujú archeológovia.

V roku 2013 schválilo mestské zastupiteľstvo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských Akadémii umení za symbolické 1 euro ročne s vlastnou investíciou 1,65 milióna eur do dvoch rokov. Vedenie banskobystrickej AU od začiatku intenzívne pracovalo na získaní potrebných finančných zdrojov na komplexnú rekonštrukciu kaštieľa.

To sa podarilo vlani v decembri, keď ministerstvo školstva uvoľnilo na začatie rekonštrukcie kaštieľa 1 milión eur. Rektor Akadémie umení Matúš Oľha k tomu uviedol:

„To nám pomôže naštartovať celú rekonštrukciu. Predpokladám, že začneme parkom, najdôležitejšími rekonštrukčnými a reštaurátorskými prácami., všetko je teraz v štádiu prípravy.“

Všimli sme si, že v máji sa v areáli kaštieľa Radvanských pracuje. Preto sme sa išli presvedčiť na miesto činu, čo sa tu deje. Našli sme tu pracovníkov Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

Archeológ Martin Miňo pre náš portál povedal:

„Momentálne robíme doplnkový archeologický výskum a sondy pre potreby preskúmania statiky kaštieľa. To bude podkladom pre projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii pamiatkovo chráneného objekt  kaštieľa.“

Banskobystrický KPÚ získal financie vo výške okolo 4 tisíc eur z programu „Obnovme si svoj dom“ pod gesciou Ministerstva kultúry SR. Mohli sme si pozrieť odkrytú bývalú priekopu pred pôvodným vstupom do najstaršej časti kaštieľa na dnešnom nádvorí, kde bol voľakedy padací most, nahradený neskôr kamenným. Druhým vstupom bola samostatná vežová brána, ktorá sa zamurovala. Tretím vstupom je dnešná hlavná brána z parku.

Terénne časti výskumu by sa mali dokončiť budúci týždeň, potom sa vyhodnotia. Ďalší pracovníci KPÚ Banská Bystrica pracujú v exteriéroch kaštieľa Radvanských. Vo vykopaných sondách už našli niekoľko historických  pamiatok, zväčša črepov starej keramiky a kovových častí, niekde sa objavilo pôvodné kamenné murivo. V parku obnažili aj klenbovú časť konštrukcie  starej pivnice.

Zatiaľ archeologický výskum pamiatkárov nepotvrdil prítomnosť  tajnej chodby, ktorá mala podľa povestí viesť z kaštieľa smerom k radvanskému kostolu. Po skončení týchto prác a ich vyhodnotení by sa malo pristúpiť k projektom a následnej rekonštrukcii vybraných najohrozenejších častí kaštieľa Radvanských, na čom pracuje Akadémia umení v súčinnosti s mestom Banská Bystrica.

My budeme ďalej sledovať vývoj situácie a prinášať vám aktuálne informácie o stave rekonštrukčných prác na banskobystrickom klenote v Radvani.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová